?>

17 yeni memeli türü keşfedildi

TÜRKİYE’DE MEMELİ TÜRLERİ ÜZERİNE YÜRÜTÜLEN BİLİMSEL ÇALIŞMALAR, DİKKAT ÇEKİCİ BİR KEŞİFLE DÜNYA LİTERATÜRÜNE YENİ KATKILAR SUNDU.

Eğitim - 1 ay önce

4 üniversitenin ortak çalışmasıyla 17 yeni memeli türü keşfedildi. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği alanında görev yapan Prof. Dr. Şakir Önder Özkurt; "14 yıllık bir çalışmanın sonucunda Türkiye memelilerine 17 yeni kör fare türü kazandırmış bulunmaktayız" dedi.

Türkiye’de memeli türleri üzerine yürütülen kapsamlı bilimsel araştırmalar, dünya literatürüne önemli bir katkı sağladı. Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği alanında görev yapan Prof. Dr. Şakir Önder Özkurt öncülüğündeki ekip, 14 yıl süren çalışmalar sonucunda kör tarla fareleri (Nannospalax) üzerinde 17 yeni tür tanımladı. Özellikle İç Anadolu Bölgesi’nde yoğunlaştırılan araştırma, Türkiye’de bu alanda gerçekleştirilen en kapsamlı çalışmalardan biri olarak değerlendiriliyor. Elde edilen keşifler, son yılların en dikkat çekici biyolojik keşifleri arasında gösteriliyor. Çalışma sonucunda tanımlanan tüm türlerin Anadolu’ya özgü (endemik) olduğu belirlendi. Araştırma ayrıca; kromozomal olarak farklılaşan popülasyonların ayrı türler olarak değerlendirilmesini öneren ’cytotype = species’ yaklaşımına da güçlü destek sundu. Prof. Dr. Şakir Önder Özkurt, çalışmanın önemine dikkat çekerek; "14 yıllık bir çalışmanın sonucunda Türkiye memelilerine 17 yeni kör fare türü kazandırmış bulunmaktayız. Bu durum dünya literatüründe ilk kez karşılaşılan bir örnektir. Anadolu’da dar alanlarda gerçekleşen karmaşık bir evrimsel ayrışmayı ortaya koyduk. Bu çalışma hem Türkiye hem de dünya bilimi için önemli bir katkıdır" dedi.

Araştırma sürecinde Prof. Dr. Ferhat Matur, Prof. Dr. Mustafa Sözen, Prof. Dr. Ercüment Çolak ve Prof. Dr. İrfan Kandemir de aktif rol aldı. Uzmanlar, çalışmanın Türkiye’nin biyolojik çeşitliliğini ortaya koyması açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. Araştırma kapsamında tanımlanan 17 yeni tür ise şöyle sıralandı; Nannospalax gazii, N. karatasi, N. abiissent, N. occidentalis, N. tenebrosus, N. mursalogluae, N. flavus, N. eflani, N. kemali, N. medialis, N. inspirata, N. guleki, N. victoriosus, N. kastamonuensis, N. montanus, N. artus ve N. irenaeus."

Çalışmanın yürütüldüğü kurumlar arasında ise Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü, Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü, Ahi Evran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Eğitimi Bölümü yer alıyor.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

MARMARİS’TE YANGIN SONRASI UMUT YEŞERDİ

2026-04-18 14:53 - Marmaris

Kayıp olarak aranan 16 yaşındaki Feyza, ölü olarak bulundu

2026-04-18 00:51 - Asayiş

MARMARİS ULTRA TRAİL HEYECANI BAŞLIYOR

2026-04-17 16:29 - Marmaris

"DİJİTAL OYUNLARDA ŞİDDET, ÇOCUKLARDA SALDIRGANLIĞI TETİKLEYEBİLİR"

2026-04-18 13:15 - Sağlık

MHP MUĞLA’DA GÖREV DEĞİŞİMİ: İL TEŞKİLATI FESHEDİLDİ

2026-04-17 15:55 - Siyaset

ALTIN DEĞİL, SU KAÇAĞI ARIYORLAR

2026-04-18 10:49 - Ekonomi

Elazığ’da 8 adet ruhsatsız silah ele geçirildi: 1 tutuklama

2026-04-18 11:39 - Asayiş

Kaymakam Refiki Birkan Göktaş Marmaris’e Veda Etti

2026-04-18 10:59 - Genel

Türkiye’nin nüfusa kaydedilen ilk robotu şimdi de işe başladı

2026-04-18 12:23 - Teknoloji

Atatürk Üniversitesi’nde "Moleküler Biyoloji ve Genetik" zirvesi

2026-04-18 09:16 - Teknoloji

İlgili Haberler

Şehit Haldun Ateş İlkokulu eTwinning Projesiyle Avrupa’ya Açıldı

10:45 - Eğitim

Kütahya’da Hayat Boyu Öğrenme Haftası Sergisi açıldı

10:41 - Eğitim

EÜ ile Moğolistan arasında bilimsel sağlık köprüsü

10:31 - Eğitim

Kars’ta eğitim yatırımları yükseliyor: GAMP Lisesi ve Tarım Lisesi inşaatlarında inceleme

10:03 - Eğitim

Kütahya’da Çocuk Şenliği coşkusu

10:05 - Eğitim

Günün Manşetleri

Emekli sulama birliği çalışanı evinde ölü bulundu

14:13 - Asayiş

Kahramanmaraş’ta 4.4 büyüklüğünde deprem

13:39 - Asayiş

Erken teşhis ile MS hastalarının hayat kalitesi korunuyor

12:39 - Sağlık

Alkollü sürücünün kullandığı araç askeri birliğin bahçesine uçtu

12:29 - Asayiş

Kemiği kraker gibi yediler

12:19 - Gündem