?>

25 ülkeden öğrenciler aynı safta: Mehterle kültür köprüsü kurdular

BURSA'DA 25 FARKLI ÜLKEDEN GELEN ÖĞRENCİLER, OSMANLI'NIN ASIRLIK MEHTER GELENEĞİNDE BULUŞTU. AFRİKA'DAN ORTA ASYA'YA UZANAN GENİŞ BİR COĞRAFYADAN GELEN GENÇLER, TÜRK BAYRAĞI ALTINDA AYNI MARŞLARI SÖYLEYİP AYNI RİTİMDE YÜRÜYEREK KÜLTÜRLER ARASI KARDEŞLİĞİN SEMBOLÜ OLDU.

Kültür Sanat - 3 saat önce

Bursa’da 25 farklı ülkeden gelen öğrenciler, Osmanlı’nın asırlık mehter geleneğinde buluştu. Afrika’dan Orta Asya’ya uzanan geniş bir coğrafyadan gelen gençler, Türk bayrağı altında aynı marşları söyleyip aynı ritimde yürüyerek kültürler arası kardeşliğin sembolü oldu.

Bursa’da Uluslararası Murad Hüdavendigar Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde oluşturulan mehter takımı, dünyanın dört bir yanından gelen gençleri Türk kültürü etrafında bir araya getiriyor. Afrika’dan Türk cumhuriyetlerine, Asya’dan farklı coğrafyalara uzanan geniş bir öğrenci profiline sahip ekip, mehter marşlarıyla hem kültürel mirası yaşatıyor hem de dostluk köprüleri kuruyor.

Tarihi Bursa Kayı Mehter Takımı Başkanı Mustafa Arı, farklı ülkelerden öğrencilerle kurdukları ekibin kısa sürede önemli bir gelişim gösterdiğini söyledi. Daha önce kurulan mehter takımının istenilen seviyeye ulaşamadığını belirten Arı, "Bu görevi devraldıktan sonra dünyanın birçok ülkesinden gelen öğrencilerle yeniden çalışmalara başladık. Gana, Nijerya, Pakistan, Afganistan ve Türk cumhuriyetleri başta olmak üzere birçok ülkeden öğrencilerimiz var. Karma bir takım oluşturduk ve çok güzel sonuçlar elde ettik. Yaklaşık 4 aylık eğitim sürecinin sonunda öğrencilerimiz mehter marşlarını çalıp söyleyebilecek seviyeye ulaştı. Herkes bu çalışmanın içinde olmaktan mutluluk duyuyor" dedi.

Mehter takımında yer alan Mali uyruklu öğrenci İbrahim Cevra ise Türkiye’de 4 yıldır yaşadığını belirterek, mehter kültürünü daha önce de bildiğini söyledi. Osmanlı dönemindeki mehter geleneğinden etkilendiğini ifade eden Cevra, "Mehter takımına katılmadan önce büyüklerimiz bize anlatıyordu, biz de tarihten biliyorduk. Müdürlerimizle görüştük ve bu konuda bize destek oldular. Eğitim süreci bizim için çok zor olmadı. İnsan sevdiği işi yapınca zorluk çekmiyor. Mehter marşlarını dinlediğimizde ve icra ettiğimizde biz de Türkler kadar etkileniyoruz. Çünkü bu sadece bir müzik değil, aynı zamanda bir kültür. Farklı ülkelerden geldiğimiz için insanlar bize ilgi gösteriyor. Bunun yanında farklı kültürlerin birbirine saygı duyduğunu görmek de bizi mutlu ediyor" diye konuştu.

Uluslararası Murad Hüdavendigar Anadolu İmam Hatip Lisesi Personel Müdür Yardımcısı Ebubekir Çiftçi, mehter takımının Türkiye’de benzerine az rastlanan bir yapı olduğunu belirterek, "Yaklaşık 8 yıldır faaliyetlerini sürdüren mehter takımımız büyük ilgi görüyor. İl Milli Eğitim Müdürümüz Gürhan Çokgezer’in de destekleriyle öğrencilerimizin sesini daha geniş kitlelere ulaştırmaya çalışıyoruz. Dünyanın dört bir yanından gelen öğrencilerimiz Türk bayrağı altında bir araya geliyor. Osmanlı’nın hüküm sürdüğü geniş coğrafyalardan gelen bu gençler, kültürümüzle iç içe yaşıyor. Mehter takımımız da farklı kültürler arasında önemli bir köprü görevi görüyor. Öğrencilerimize güveniyoruz. Her biri hem akademik hem de sosyal alanlarda önemli başarılara imza atıyor" dedi.

Farklı coğrafyalardan gelen öğrencilerin aynı ritimde buluştuğu mehter takımı, katıldığı programlarda hem izleyenlerden büyük ilgi görüyor hem de Türk kültürünün uluslararası alanda tanıtımına katkı sağlıyor.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Görkem Sevindik: "Her rolümün özellikle farklı olmasını tercih ediyorum"

2026-06-18 17:09 - Magazin

Marmarisli Eczacı Karaağaç’tan Berhan Şimşek’e Sert Tepki

2026-06-15 15:54 - Marmaris

Marmaris Sabancı Anadolu Lisesi’nde 53. Mezuniyet coşkusu

2026-06-16 13:28 - Marmaris

Selimiye Körfezine Hakim,Panoramik Deniz Manzaralı Özel Arazi

2026-06-15 13:00 - SARI SAYFALAR

MARMARİS SİTELERDE ADLİYE CİVARI SATILIK 3+1 DUBLEKS DAİRE

2026-06-15 12:54 - SARI SAYFALAR

MARMARİS CAMİAVLU MAHALLESİ SATILIK 5+1 TRİBLEKS VİLLA

2026-06-16 17:47 - SARI SAYFALAR

MİT, DEAŞ’ın medya sorumlusunu yakaladı

2026-06-17 10:54 - Asayiş

Osmangazi’de türküler gönüllere işlendi

2026-06-15 13:34 - Magazin

MARMARİS MERKEZDE SATILIK İÇİ YAPILI 2+1 DÜZ DAİRE

2026-06-16 17:41 - SARI SAYFALAR

MARMARİS MERKEZDE, SATILIK TEK TAPU ÇİFT DAİRE

2026-06-16 17:39 - SARI SAYFALAR

İlgili Haberler

Siverek’te İngilizce’yi sahneye taşıyan gösteri

12:19 - Kültür Sanat

ESSİVDER Türk Sanat Müziği Korosu’ndan ‘Sezon Sonu Konseri’

12:07 - Kültür Sanat

Talas’ta Babalar Günü hoş seda ile taçlandı

11:56 - Kültür Sanat

Hepsiburada’nın desteğiyle çocuklar sanatla buluştu

11:33 - Kültür Sanat

Dehlizli kaleye yoğun ilgi: Ünye Kalesi 1 yılda 750 bin ziyaretçiyi ağırladı

11:12 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Özel harekat destekli operasyonda firarinin evine koçbaşıyla girildi

11:33 - Asayiş

Torun yaşındaki öğrencilerle aynı sıraları paylaştı, 62 yaşında mezun oldu

10:48 - İnsan

Engelinden ilham aldı, ilk kitabını yazdı

10:30 - İnsan

Didim Plajlarında Deniz Suyu Kalitesi Tescillendi

10:27 - Gündem

Kuru soğan çiftçinin yüzünü güldürdü

10:13 - Ekonomi