?>

25 yıllık görme kaybı son buldu: Bu ameliyat Kastamonu’da ilk kez gerçekleştirildi

Kastamonu üniversitesi tıp fakültesi ile kastamonu eğitim ve araştırma hastanesi işbirliğiyle kastamonu’da ilk kez katarakt ile birlikte kombine göz kornea nakli yapıldı.

Sağlık - 11 ay önce

Kastamonu Üniversitesi Tıp Fakültesi ile Eğitim ve Araştırma Hastanesi iş birliğiyle kentte ilk kez katarakt ile birlikte kombine göz kornea nakli yapıldı.

25 yıl önce geçirdiği iş kazası nedeniyle sol gözünde ağır görme kaybı yaşayan hasta, Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Polikliniği’ne başvurdu. Yapılan muayenede, hastanın korneasının enfeksiyon nedeniyle delinme aşamasında olduğu, kornea üzerinde et büyümesi (pterjium) ve katarakt bulunduğu belirlendi. Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Firdevs Örnek ile Dr. Öğretim Üyesi Barış Kömür tarafından gerçekleştirilen yaklaşık 2 saatlik operasyonla hastaya aynı anda katarakt ameliyatı, göz içi lens implantasyonu, pterjium temizleme ve kornea nakli yapıldı. Kentte ilk kez gerçekleştirilen kombine katarakt ve kornea nakli ameliyatı başarılı geçti. Ameliyat sonrası hastanın görme kabiliyetini yeniden kazandığı belirtildi.

Nakil ameliyatını gerçekleştiren Dr. Öğretim Üyesi Barış Kömür, "Görmenin sağlanması için kornea ve lensin saydam olması gerekmektedir. Gözün diğer katmanları sağlıklı olmasına rağmen, 25 sene önce iş kazası sonrası sol gözünde ağır görme azlığı, geçirilmiş olan enfeksiyonlara bağlı olarak delinmekte olan kornea ve kornea üzerine yürümüş et (pterjium) ile gelişmiş olan kataraktı bulunan hastada, katarakt ameliyatı ve göz içi lens implantasyonu yapılmasını takiben organ bağışı yapan bir kişiden alınmış kornea başarılı bir şekilde nakledildi" dedi.

Kornea Nakil Merkezi Sorumlusu Dr. Barış Kömür, hastaya nakledilen korneanın Konya’daki göz bankasından temin edildiğini belirterek, "Geçtiğimiz aylarda hastanemiz bünyesinde açılan Kornea Nakil Merkezi sayesinde, uzun zamandır korneasındaki hastalığa bağlı olarak bulanık görme sorunu yaşayan ve travmatik kataraktı olan hastamıza katarakt ile birlikte kornea nakli yapılmasını kararlaştırdık. Gerekli hazırlıkların tamamlanmasının ardından ameliyat başarılı bir şekilde gerçekleştirildi" ifadelerini kullandı.

İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Çağdaş Derdiyok, Kastamonu’da ilk kez gerçekleştirilen ameliyat nedeniyle Prof. Dr. Firdevs Örnek ve Dr. Öğretim Üyesi Barış Kömür’ü tebrik ederek başarılarının devamını diledi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

MARMARİS'TE SU FATURALARINA İSYAN BÜYÜYOR

2025-02-07 11:50 - Marmaris

Muğla ve ilçelerinin isimleri nereden geliyor?

2025-02-13 12:14 - Kültür Sanat

Soykan Kuyumculuk’tan Marmaris’e Yeni Mağaza

2025-02-11 17:23 - Marmaris

MUĞLA TARİHİNİ BÜYÜLEYEN MUHTEŞEM EFSANELERİ

2025-02-10 11:23 - Turizm

FETHİYE'DE 328 MİLYONLUK YATIRIM HIZLA İLERLİYOR

2025-02-12 15:13 - Ulaşım

Beldibi Mahalle Buluşması 16 Şubat’ta Gerçekleşecek

2025-02-11 17:53 - Marmaris

GEBZE OSB-DARICA SAHİL METRO HATTINDA YENİ DÖNEM

2025-02-08 11:42 - Ulaşım

DALAMAN BELEDİYESİ ARAÇ FİLOSUNU GENİŞLETİYOR

2025-02-07 15:22 - Ulaşım

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER DE ULAŞTIRMA ZİRVESİ

2025-02-12 12:32 - Ulaşım

Muğla Akyaka Orman Kampı'nda neler oluyor?

2025-02-11 15:51 - ÇEVRE

İlgili Haberler

Sağlık ekipleri greyder eşliğinde 1 yaşındaki Mina’ya ulaştı

00:06 - Sağlık

Yoğun kar yağışında UMKE ekipleri hastalara umut oluyor

23:15 - Sağlık

Batman’da hamile kadın kepçeyle kurtarıldı

16:24 - Sağlık

Sağlık ekipleri zorlu kar yolculuğunun ardından hastaya ulaştı

16:20 - Sağlık

Muş’ta kapalı köy yollarında mahsur kalan hastalar ekiplerce kurtarıldı

15:36 - Sağlık

Günün Manşetleri

Genel Müdür Abdulkadir Çay’dan yeni yıl mesajı

14:23 - Gündem

Yatağanlı hayırseverden Filistin’e bağış

09:41 - Genel

Bodrum’da maddi hasarlı kazanın kavgası büyük oldu

20:10 - Asayiş

Dalaman’da Doğalgaz İçin 2026 Hazırlıkları Başladı

14:50 - Genel

Kar yağışı durdu, esnafın mücadelesi başladı

13:27 - İnsan