?>

300 yıllık ipek halı Kapadokya’da sergileniyor

OSMANLI DÖNEMİNDE YAKLAŞIK 300 YIL ÖNCE BURSA'DA DOKUNAN VE TAMAMEN SAF İPEKTEN ÜRETİLEN TARİHİ HALI, KAPADOKYA'DA SERGİLENİYOR.

Kültür Sanat - 1 saat önce

Osmanlı döneminde yaklaşık 300 yıl önce Bursa’da dokunan ve tamamen saf ipekten üretilen tarihi halı, Kapadokya’da sergileniyor. Saraylar için özel olarak dokunduğu belirtilen ve paha biçilemeyen eser, aradan geçen yüzyıllara rağmen orijinalliğini koruyarak ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.

Bursa’da 1700’lü yıllarda Osmanlı sarayları için dokunan halının, bugüne kadar hiçbir restorasyon işleminden geçirilmeden muhafaza edilmesi ise en önemli özellikleri arasında yer alıyor.

İpek halılar, doğal ipek liflerinden dokunmaları sayesinde yumuşak dokuları, parlak görünümleri ve ince motifleriyle dünyanın en değerli el sanatları arasında yer alıyor. Bir santimetrekareye binlerce düğüm atılabilmesi sayesinde son derece detaylı desenlere sahip olan ipek halılar, hem sanat eseri hem de kültürel miras olarak kabul ediliyor. Yüzyıllarca dayanabilen bu özel halılar, doğru şartlarda muhafaza edildiğinde ilk günkü ihtişamını büyük ölçüde koruyabiliyor.

Halı satış temsilcisi Aysel Solak, sergilenen halının Osmanlı döneminin en nadide örneklerinden biri olduğunu söyledi.

Solak, "Sergilemiş olduğumuz bu ipek halımız 1700’lü yıllarda Osmanlı döneminde saraylar için dokunmuş ilk mihraplı halılardan biridir. Tamamen saf ipekten dokunmuştur. Yaklaşık 2 metreye 1 buçuk metre ölçülerinde olup Bursa bölgesinde üretilmiştir. İlk dönemlerde ipek, sağlamlığı nedeniyle gemilerde yelken olarak kullanılmış, daha sonra üretimi yaygınlaşınca halkın kullanımına da sunulmuştur. Ancak bu halımız saraylar için dokunan ilk özel eserlerden biri olduğu için çok kıymetlidir" dedi.

Halıya hiçbir restorasyon yapılmadığını belirten Solak, "Bu halının değeri biçilemiyor. Biz de özellikle tamir ettirmeden, orijinalliğini bozmadan muhafaza ediyoruz. Amacımız bu tarihi mirası gelecek nesillere olduğu gibi aktarabilmek. Üzerindeki her düğüm ve her motif yaklaşık üç asırlık bir geçmişi yansıtıyor. Bu nedenle bizim için sadece bir halı değil, aynı zamanda yaşayan bir tarih eseridir" ifadelerini kullandı.

Kapadokya’da sergilenen tarihi ipek halı, hem el dokuma sanatının ulaştığı yüksek seviyeyi hem de Osmanlı’nın ipek dokumacılığındaki ustalığını gözler önüne seriyor.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Ticaret Bakanı Ömer Bolat: "2025 yılında Pakistan ile ticaret hacmimiz 1,2 milyar dolara ulaştı"

2026-07-04 14:45 - Ekonomi

Anahtar Parti Kırşehir İl Başkanı Kaya: "Çarşıdaki sessizlik hepimizi düşündürmeli"

2026-07-03 14:14 - Siyaset

Marmariste CHPli Vekillerden Demokrasi Mesajı

2026-07-03 20:30 - Marmaris

MARMARİS'TE HURDA ARAÇLAR TOPLANIYOR!

2026-07-03 14:48 - Marmaris

Edirne’de 665’inci Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali’nde Melek Mosso sahne aldı

2026-07-05 06:04 - Magazin

Marmaris’te sahile erkek cesedi vurdu

2026-07-04 13:23 - Asayiş

MEAH uzmanından ’güneş’ uyarısı

2026-07-04 12:02 - Sağlık

BODRUM’DA KONSER MARATONU BAŞLIYOR

2026-07-04 16:35 - Magazin

Kayseri Elit Voleybol Kulübü tüm faaliyetlerini sonlandırdı

2026-07-04 09:10 - Spor

"Tepecik Yaz Şenlikleri" başladı

2026-07-03 20:38 - Magazin

İlgili Haberler

Sokak Lezzetleri ve Gastronomi Merkezi’nde yaz konseri

12:43 - Kültür Sanat

Resul Dindar, Sakarya’da Karadeniz rüzgarı estirdi

11:05 - Kültür Sanat

Dr. Hasan Hüsnü Eren: "Zeolit tabiatın kadim şifa taşıdır ancak doğru kullanılmazsa tehlike saçabilir"

11:06 - Kültür Sanat

Manisa’da 663 yıllık gelenek Haki Baba Veli Camii’nde yaşatıldı

11:04 - Kültür Sanat

Mersin’de Hz. Peygamber’in 1500. doğum yılına özel ’Mucize’ sergisi açıldı

11:01 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Şehit aileleri ve gazilerden aşure hayrı

16:13 - İnsan

Genç eczacıların mezuniyet sevinci

15:52 - Eğitim

Sıcak havalara karşı hayati uyarı

15:48 - Sağlık

Ticari araç, çıkmaz sokağa girdi bahçeye düşmesine ramak kaldı

15:44 - Asayiş

Erzurumspor FK’nın Süper Lig fikstürü belli oldu

15:35 - Spor