?>

Tarihi türbe define avcılarının hedefi oldu

Muğla’nın Yatağan ilçesinde yaklaşık 300 yıllık Oyuk Baba Ereni türbesi, defineciler tarafından kazılarak tahrip edildi. Araştırmacılar, yapının aslına uygun restore edilmesi gerektiğini belirtti.

Genel - 1 gün önce

Muğla’nın Yatağan ilçesine bağlı Doğan köyü’nde bulunan ve 300 yıllık geçmişe sahip olduğu belirtilen "Oyuk Baba Ereni" türbesi, define avcıları tarafından tahrip edildi. Bölgede incelemelerde bulunan Araştırmacı Yazar Tarcan Oğuz, bu tür mezarlarda para veya altın bulunmasının imkansız olduğunu belirterek, tarihi yapının aslına uygun restore edilmesi çağrısında bulundu. Yatağan’a bağlı Doğan Köyü Mahallesi’nde yer alan ve antik dönemde "Elanay" veya "Erekçi Köyü" olarak bilinen tarihi alanda kaçak kazı şoku yaşanıyor. Bölgenin önemli simgelerinden biri olan ve yaklaşık 3 asırlık geçmişi bulunan Oyuk Baba Ereni mezarı, kimliği belirsiz kişi veya kişilerce kazılarak tahrip edildi. "Bu mezarlarda para olma şansı yok"

Konuyla ilgili olay yerinde açıklamalarda bulunan Araştırmacı Yazar Tarcan Oğuz, yapılan kazının hem tarihe hem de inanç değerlerine büyük bir saygısızlık olduğunu vurguladı. Oğuz, definecilerin yanlış bilgilerle hareket ettiğine dikkat çekerek şunları söyledi: "Bulunduğumuz yer antik dönemde Elanay ve Erekçi köyü olarak bilinen bir alan. Arkamızda görmüş olduğumuz yapı, yaklaşık 300 yıllık bir geçmişi olan Oyuk Baba Ereni mekanıdır. Maalesef buraya zaman zaman gelip para aramışlar. Ancak bilinmelidir ki, özellikle bu tip mezarlarda para olma şansı yoktur. Bu, tamamen yanlış bilgiyle yapılmış bir kazıdır" "Hatalı restorasyon ve koruma ihtiyacı"

Tarihi yapının geçmişte geçirdiği onarımlara da değinen Oğuz, yapının yaklaşık 50 yıl önce şahıslar tarafından restore edildiğini ancak bu çalışmanın aslına uygun yapılmadığını belirtti. Oğuz, "Burası 50 yıl önce restore edilmişti ancak çok düzgün bir restorasyon değildi, aslından çok uzak bir şekilde yapılmıştı. Şu anki tahribatla birlikte durum daha da kötüleşti. Muhtarımız konuyu ilgili kurumlara bildirdi. Buranın bir an önce kapatılması ve aslında uygun şekilde, profesyonelce restore edilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı. Köy muhtarlığı ve yetkililerin, tahrip edilen alanın koruma altına alınması için harekete geçtiği bildirildi.

HABER KAYNAĞI : İHA

Haftanın Öne Çıkanları

Menteşe’de Şehit Askerler İçin Lokma Hayrı Düzenlendi

2025-11-20 17:31 - Gündem

MEAH Personeli Ekrem Şababoğlu, Dualarla Son Yolculuğuna Uğurlandı

2025-11-21 13:00 - Genel

Yunanistan’ın Türk sularına geri ittiği 31 düzensiz göçmen kurtarıldı

2025-11-19 00:56 - Asayiş

Ergun: “TL 2010’dan bu yana yaklaşık yüzde 97 değer kaybetti”

2025-11-20 09:19 - Eğitim

Marmaris’te oluşan hortum kameraya yansıdı

2025-11-24 09:22 - Gündem

Marmaris’te Uyuşturucu Operasyonu: 3 Tutuklama

2025-11-23 11:57 - Marmaris

Takla atan araçta sürücü hafif yaralandı

2025-11-23 00:34 - Asayiş

Karaman’da otomobil tıra ok gibi saplandı: Karı-koca hayatını kaybetti

2025-11-21 00:07 - Asayiş

Basın İlan Kurumu bölge müdürlüğünden Marmaris Yenisayfa’ya ziyaret

2025-11-20 15:58 - Marmaris

KADINA ŞİDDETE KARŞI MUĞLA'NIN 13 İLÇESİNE ZİNCİRLİ SANDALYELER

2025-11-22 11:33 - Genel

İlgili Haberler

İki apartman dairesini öğrenciler için bağışladılar

12:05 - Genel

Talas Belediyesi’nden Osmanlı Evi’nde güvenli telefon kullanımı eğitimi

11:59 - Genel

Büyükşehir Zabıta’dan dilencilere geçit yok: 12 bin 200 TL ele geçirildi

12:01 - Genel

Bünyan’da Gazze ve Doğu Türkistan için düzenlenen hayır panayırına yoğun ilgi

11:56 - Genel

Akdeniz Belediyesi vezneleri hafta sonu açık olacak

11:57 - Genel

Günün Manşetleri

Masaj salonlarına fuhuş operasyonu: 5 gözaltı

10:01 - Asayiş

Jandarmadan vatandaşlara kış lastiği uyarısı

10:01 - Asayiş

Çayın yeni ürünü ‘Çay çiçeği çayı’ 6 bin TL’den satılıyor

09:52 - Ekonomi

Kadın cinayetine kurban giden annenin kızı konuştu

09:48 - Asayiş

Eşinin bıçakladığı adam, eşini adliye çevresinde pompalı tüfek ile bekledi

09:41 - Asayiş