?>

445 yıllık cami zamana meydan okuyor

Kocaeli'nin izmit ilçesinde mimar sinan tarafından yaptırılan pertev mehmet paşa cami, 445 yıldır ihtişamını koruyor.

Kültür Sanat - 1 yıl önce

Kocaeli’nin İzmit ilçesinde Mimar Sinan tarafından yaptırılan Pertev Mehmet Paşa Cami, 445 yıldır ihtişamını koruyor.

Halk arasında "Yeni Cuma Camisi" olarak da anılan Pertev Mehmet Paşa Camisi, vasiyeti üzerine Sultan II. Selim’in veziri Pertev Mehmet Paşa adına yaptırıldı. Kitabesine göre 1579 yılında tamamlanan Mimar Sinan’ın eseri olan cami, Pertev Mehmet Paşa külliyesine ait bulunuyor. Hamam, şadırvan, sıbyan mektebi, çeşme, imaret, kervansaraydan oluşan külliyeden bugüne cami, çeşme, sıbyan mektebi, şadırvan ve hamam kalıntısı ulaştı. Cami, 2017’de ibadete kapatılarak restore edildi. Mimari yapıya zarar verilmeden yapılan işlem sonrası cami 2021’de yeniden ibadete açıldı.

Zamanında aydınlatma için kullanılan kandillerin is oluşturmasını engelleyen ve hava akımı sayesinde dumanları bir odada toplayan is odası, Pertev Mehmet Paşa Camisinde de kullanıldı. Mimar Sinan’ın "bilgelik" imzası olarak bilinen baykuş motifi de cami işlemelerinin dört bir yanına saklandı.

Bahçe içinde oturma alanları, kadınlar ve erkekler için ayrılmış şadırvanlar ve zamanında abdest almak için kullanılmakta olup şimdi kapatılmış olan su kuyusu bulunuyor. Koca bir bahçeye de sahip olan cami, vatandaşlar tarafından yalnızca bir ibadethane yeri değil, aynı zamanda dinlenme ve vakit geçirme alanı olarak da görülüyor. Yakın çevredeki kurumlarda çalışan vatandaşlar dahi iş çıkışı ve mola saatlerinde iş kıyafetleriyle camiye gelerek hem ibadet ediyor hem dinleniyor.

Yeni Cuma’nın 445 yıllık yapısıyla en eski camilerinden biri olduğunu belirten vatandaşlar, "Burası ağaçların altında, serin ve insanların merkeze geldiklerinde namaz kılmak için uğradıkları bir konum" dedi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Hamaney: "Haniye’nin İntikamını Almayı Vazifemiz Olarak Görüyoruz"

2024-07-31 15:03 - Ulusal

Yunanlıların Marmaris’teki kutsal adası: Kameriye

2024-07-29 15:00 - Yaşam

Şeyma Subaşı’ya Bakanlık’tan ‘Gizli reklam’ cezası: 550 bin lira ödeyecek

2024-07-30 15:22 - Magazin

KATLİAM YASASINA KARŞI, “KENT HAYVAN GÖNÜLLÜLERİ”

2024-08-03 12:15 - Gündem

ORMANCI TÜRKÜSÜ “AĞIT” AMA HERKES OYNUYOR  

2024-08-02 12:27 - Kültür Sanat

Eski Bakan Abdüllatif Şener’in oğlu Bedirhan Şener, rehin aldığı anneannesini vurarak öldürdü

2024-08-01 01:56 - Asayiş

Hakan Öner, Marmaris Kent Konseyi’nin Yeni Başkanı Seçildi

2024-08-03 21:55 - Marmaris

İsmail Haniye için Trabzon’da gıyabi cenaze namazı kılındı

2024-08-02 14:19 - Genel

YATAĞAN’DA RES’E KARŞI ÇIKAN HALKTAN PROTESTO

2024-07-31 13:07 - Gündem

Fethiye’de otomobille çarpışan motosikletin 15 yaşındaki sürücüsü öldü

2024-07-29 22:51 - Asayiş

İlgili Haberler

Seyyid Ahmet Arvasi Balıkesir’de anıldı

15:50 - Kültür Sanat

M1 Adana AVM 25’inci yılını kutluyor

15:29 - Kültür Sanat

İnegöl’de 2026’ya manevi başlangıç: İlk sabah namazı kasım Efendi Camisinde

15:01 - Kültür Sanat

İnegöl’de ‘Aşık Buluşması’ başlıyor

15:02 - Kültür Sanat

Bursa’da üniversite öğrencilerine sıcak çorba

15:00 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Dalaman’da Doğalgaz İçin 2026 Hazırlıkları Başladı

14:50 - Genel

Kar yağışı durdu, esnafın mücadelesi başladı

13:27 - İnsan

Buzlanma zincirleme kazaya neden oldu

13:23 - Asayiş

Kargo kutusundan muz çıktı: 127 yıl hapis cezası bulunan dolandırıcı yakalandı

12:40 - Asayiş

Damda kar temizlerken düşen yaşlı adam hayatını kaybetti

12:37 - Asayiş