?>

5 Aralık’ta CHP’li Kadınlardan Eş Zamanlı Açıklama

5 Aralık Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının Tanınmasının 91. yılı dolayısıyla Türkiye genelinde eş zamanlı basın açıklamaları gerçekleştirildi.

Marmaris - 4 saat önce

5 Aralık Kadına Seçme ve Seçilme Hakkının Tanınmasının 91. yıldönümü dolayısıyla Türkiye genelinde eş zamanlı basın açıklamaları yapıldı. Marmaris’te ise CHP İlçe Başkanlığı binasında, CHP Kadın Kolları tarafından bir basın açıklaması gerçekleştirildi.

Açıklamayı Marmaris CHP İlçe Kadın Kolları Başkanı Sevgi Özer Çevik yaptı. Programa Marmaris CHP İlçe Başkanı Pelin Özbozdağ ve partililer de katıldı.

Basın açıklamasında Sevgi Özer Çevik şu ifadeleri kullandı:

“Bugün, kadınların siyasi ve toplumsal yaşamda eşit yurttaşlar olarak yer almasının dönüm noktası olan Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 91. yılını kutluyoruz.Kadınlar; 1930’da belediyelerde, 1933’te köy ihtiyar heyeti ve muhtarlık seçimlerinde, 1934’te ise Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde seçme ve seçilme hakkına kavuşarak birçok ülkeden çok daha önce demokratik hayata adım attı.İşte bu; bir zihniyet devriminin, çağın ötesine geçen bir vizyonun adıdır. Bu vizyonun sahibi, kadını toplumun öznesi yapan Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm devrimcileri bugün bir kez daha saygı ve minnetle anıyoruz.Bugün ise bu vizyonun ne kadar hayati olduğunu çok daha derin biçimde görüyoruz; çünkü biliyoruz ki gerçek demokrasi, ancak kadın-erkek eşitliği sağlandığında hayat bulabilir. Ancak Türkiye’de tablo eşitlikten çok uzaktır.Dünya Ekonomik Forumu’nun Küresel Cinsiyet Eşitsizliği 2025 raporuna göre Türkiye, kadınların siyasal güçlenme verilerinde 148 ülke arasında 139. sıraya gerilemiş ve aynı zamanda Avrupa’nın sonuncu ülkesidir. TBMM’de kadın temsili yalnızca %20, yerel siyasette ise %5 düzeyindedir.Bu veriler, Türkiye’nin demokrasi açığının en somut göstergesidir.Bu nedenle 5 Aralık, yalnızca bir yıldönümü değildir. Bugün, bir uyanış günüdür. Bugün, ‘daha fazla eşitlik’ talebini yükseltme günüdür. Bugün, kadınların siyasete eşit katılımı için kararlılıkla adım atma günüdür.Bu kararlılığı ortaya koyan parti: kadınları siyasetin vitrininde değil, karar mekanizmalarının tam merkezinde konumlandıran Cumhuriyet Halk Partisi’dir!Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel’in öncülüğünde, Eylül 2024 Tüzük Kurultayı ile Partimiz, kademeli artışla %50 eşit temsili güvence altına alan tarihi bir düzenleme yapmış; siyasette eşitlik için güçlü bir irade ortaya koymuştur.Yerel seçimlerde de bu irade sandığa yansımış; 1 Nisan 2024 sabahı itibariyle 35 kadın belediye başkanı Cumhuriyet Halk Partisi listelerinden seçilmiştir. Kadın belediye meclis üyeleri ve kadın il genel meclisi üyelerinin sayısı da ciddi biçimde artmış, yerel siyasette kadın temsili katlanarak büyümüştür.Bu doğrultuda bir kez daha görülmektedir ki: Eşit temsil ancak siyasi irade varsa mümkündür. Kadın varsa demokrasi vardır.Daha fazla kadın muhtar, kadın belediye meclisi ve il genel meclisi üyesi, kadın belediye başkanı ve kadın milletvekili için çare eşitliktedir, çare eşit temsildedir!Unutmayalım: Siyasette eşit temsil olmadan demokrasi eksiktir ve eşit siyaset ancak bizimle mümkündür.Biz kadınlar, her alanda var olmak için, eşitlik mücadelemizi büyütmek için omuz omuza yürümeye devam edelim!ÇARE EŞİTLİKTE, ÇARE EŞİT TEMSİLDE!”

Haftanın Öne Çıkanları

Samsun’da bazanın altında 1 kilo 727 gram metamfetamin ele geçti

2025-12-03 14:41 - Asayiş

7 defa ölümden döndü, hayat mücadelesinden vazgeçmedi

2025-11-30 14:04 - İnsan

Marmaris ADD’den Kadın Hakları İçin Anma Töreni

2025-12-05 11:05 - Marmaris

Ömer Faruk Ege Hayatını Kaybetti

2025-12-02 18:01 - Marmaris

Fenerbahçe, Galatasaray maçı hazırlıklarını tamamladı

2025-11-30 19:24 - Spor

Engelli ve Aileleri Birliği Derneği’nden 3 Aralık Çağrısı

2025-12-03 13:01 - Marmaris

Antalya’da yağmur ve şiddetli rüzgar 10 metrelik ağaç devrildi: iki araç ve bina zarar gördü

2025-11-30 00:56 - Asayiş

Büyükşehir kendi üretimi taksi duraklarını hizmete sunuyor

2025-12-01 15:49 - Genel

Marmaris’te Amatör Denizciler Bağlama Ücretlerine İsyan Ediyor

2025-12-04 13:10 - Marmaris

Muğla Büyükşehir’den Datça’ya 300 Milyon TL’lik yol yatırımı

2025-12-02 16:04 - Ekonomi

İlgili Haberler

ÇAMUR RENGİNE BÜRÜNEN DENİZ HAVADAN GÖRÜNTÜLENDİ

16:22 - Marmaris

NEREDEN GELİYOR BU YAĞ VE KOKU?

12:53 - Marmaris

Marmaris’te sağanak yolları dereye çevirdi

12:52 - Marmaris

MARMARİS’TE “OTİZM BESTİES” TİYATROSU  AYAKTA ALKIŞLANDI

17:10 - Marmaris

FEN İŞLERİ EKİPLERİ CAMİAVLU’DAKİ ÇALIŞMALARINI YOĞUNLAŞTIRDI

16:27 - Marmaris

Günün Manşetleri

Uçurumdan yuvarlanan sürücüyü AFAD ve itfaiye ekipleri kurtardı

15:36 - Asayiş

Drift pahalıya patladı, 2 araç trafikten men edildi

15:04 - Asayiş

İyilik Gemisi Mersin’den Sudan’a uğurlandı

14:58 - İnsan

Karşıyaka, Eskişehirspor deplasmanında

14:52 - Spor

Faili meçhul hırsızlık olayı aydınlatıldı

14:18 - Asayiş