?>

5. Uluslararası Rahim Nakli Kongresi tamamlandı

Akdeniz üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen uluslararası uterus nakli kongresi sona erdi. Kongrenin kapanış oturumuna dünyada ilk rahim nakli yapılan derya sert oğlu "ömer özkan" ile, ikinci rahim nakli hastası havva erdem ise kızı "özlenen" ile sahneye çıkarak deneyimlerini anlattı.

Sağlık - 5 saat önce

Akdeniz Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen Uluslararası Uterus Nakli Kongresi sona erdi. Kongrenin kapanış oturumuna dünyada ilk rahim nakli yapılan Derya Sert oğlu "Ömer Özkan" ile, ikinci rahim nakli hastası Havva Erdem ise kızı "Özlenen" ile sahneye çıkarak deneyimlerini anlattı.

Akdeniz Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen ve alanında dünyanın en önemli bilimsel buluşmalarından biri kabul edilen 5. Uluslararası Uterus (Rahim) Nakli Kongresi geniş katılımla tamamlandı. Dünyada kadavradan ilk rahim naklini gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan ve Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ömer Özkan’ın başkanlığında 2-3 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilen kongreye 20 ülkeden İsveç, ABD, Almanya, İngiltere, İtalya, Güney Kore, Brezilya ve Hindistan’ın da bulunduğu öncü merkezlerden yaklaşık 100 bilim insanı katıldı. Gelecek odaklı tartışmalar

İki gün süren kongrede nakil öncesi değerlendirme yöntemlerinden komplikasyonlara, gebelik süreçlerinden etik boyutlara kadar çok sayıda konu ele alındı. İkinci gün oturumlarında ise rahim naklinin geleceği ele alınarak, etik boyutlar, maliyet karşılaştırmaları ve yapay over çalışmaları tartışıldı.

Kongrede Prof. Dr. Ömer Özkan’ın yönettiği "Hastaların Deneyimleri" başlıklı son oturumda, dünyada ilk rahim nakli yapılan Derya Sert, oğlu "Ömer Özkan" ile, ikinci rahim nakli hastası Havva Erdem ise kızı "Özlenen" ile yer aldı. Sahneye ailesiyle çıkan iki anne, yaşadıkları tarihi süreci ve duydukları mutluluğu katılımcılarla paylaştı. Bu özel anlar, kongreye ayrı bir anlam kattı. "İlk olmanın sorumluluğunu taşıyorum"

Derya Sert, "Ömer hocamla karşılaşmamız 2008 yılına dayanıyor. Zor ama çok güzel bir süreç geçirdik. İyi ki Allah karşımıza çıkartmış. Önce Allah, sonra Ömer hocama ve Özlenen hocama teşekkür ediyorum. Çok başka bir duyguymuş annelik. Nakil olalı 15 yıl oluyor. 9 yıl sonra yavrumuza kavuştuk. Gül vakti geldiği zaman açarmış, biz de o vakti bekledik. İyi ki Ömer hocamızın ve bizim bu sabrımız varmış." diye konuştu. Sert ayrıca, kendi izniyle sürecin kamuoyuna aktarıldığını belirterek, "İyi ki paylaşmışız, çünkü benim gibi çok kadın varmış. Bana ulaşan kadınlar oluyor, süreçle ilgili sorular soruyorlar. İlk ben olduğum için bu sorumluluğu taşımaktan mutluluk duyuyorum." dedi. "Akdeniz Üniversitesi bizim ikinci evimiz oldu"

Havva Erdem ise, "Böyle değerli hocaların önünde konuşmak benim için onur. Ömer hocamın hastası olduğum için çok şanslıyım. Bizlere bu mutluluğu yaşattılar, bu mutluluğa sebep oldular. Ömer hocama ve Özlenen hocama çok teşekkür ediyorum. Akdeniz Üniversitesi artık bizim ikinci bir evimiz oldu. Orası bizim ailemiz. Dilerim ki bizden sonra bekleyen tüm kadınlar da bu mutluluğu yaşarlar." sözleriyle duygularını paylaştı. "Bilimsel öncülüğümüzden gurur duyuyoruz"

Akdeniz Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği dünyanın ilk rahim nakli ile bu alanda öncü olduğunun altını çizen Prof. Dr. Özlenen Özkan, "Bugün dünyada 140’tan fazla rahim nakli yapıldı ve onlarca sağlıklı doğum gerçekleşti. Ama en önemlisi, burada yaptığımız çalışmaların insan hayatına nasıl dokunduğunu ve yaşamları nasıl değiştirdiğini kendi gözlerimizle gördük. İlk rahim nakli hastamız ve bebeklerimizin dünyanın en önemli bilim insanlarıyla aynı sahnede yer alması, bilimin hayata dokunan gücünün en somut göstergesidir. Bu, bizim için gurur verici bir andı." ifadelerini kullandı. "Gelecekteki bilimsel iş birliklerinin temelini oluşturacak"

Kongre Başkanı Prof. Dr. Ömer Özkan ise rahim naklinin 15 yıllık yolculuğunda kaydedilen gelişmeleri değerlendirdiklerini belirterek şunları söyledi: "Bu kongre boyunca neler başardığımızı, daha güvenli ve başarılı nakiller için neler yapabileceğimizi konuştuk. Antalya’da dünyanın en önemli uzmanlarını ağırlamaktan büyük mutluluk duyduk. Rahim nakli, tıbbın yalnızca bilimsel yönünü değil, aynı zamanda insana umut ve yeni bir yaşam sunan yönünü de gözler önüne seriyor. Bu buluşma, gelecekteki bilimsel iş birliklerinin de temelini oluşturacak."

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

CHP Genel Başkanı Özel, Muğla’daki mitingde konuştu

2025-09-29 09:14 - Siyaset

Marmaris Muhtarlar derneğinin yeni başkanı Sezer Kılıç oldu 

2025-09-27 18:10 - Marmaris

MENTEŞE'DE SU DEPOSU KAZISINDA TARİHİ ESER ÇIKTI

2025-09-27 15:15 - Kültür Sanat

Nilüfer’de Balkan Panayırı ortak şarkıya dönüştü

2025-09-29 14:30 - Magazin

Milas’ta Zeytin Ağacı Sayısı Üçe Katlandı

2025-10-02 10:41 - Gündem

MARMARİS’TEN ANTALYA’YA TOHUM DESTEĞİ

2025-10-03 13:31 - Marmaris

Global Sumut Aktivistleri Marmaris’ten seslendi

2025-09-30 18:14 - Marmaris

Meclis’in yeni yasama yılı başladı

2025-10-01 15:16 - Gündem

Muğla'da Havalimanı Otobüsü Kaza Yaptı

2025-09-29 02:40 - Asayiş

Edirne’de konser veren Kıraç, Güllü’yü andı

2025-09-27 13:48 - Magazin

İlgili Haberler

Beyşehir’de bebek dostu hastanede anne sütünün önemi anlatıldı

15:10 - Sağlık

Ataşehir Belediyesi sağlık hizmetlerinin kapsamını ve niteliğini genişletiyor

14:44 - Sağlık

Veteriner Hekimler Odası Başkanı Karanfil de hayvanları unutmadı

14:43 - Sağlık

Meme kanseri 20’li yaşlara kadar indi

13:33 - Sağlık

Boyabat’a 4 yeni uzman hekim

13:11 - Sağlık

Günün Manşetleri

Fenerbahçe'nin Samsunspor Maçı Kamp Kadrosu Açıklandı

17:02 - Spor

İskenderun’da 1 milyon TL’lik kablo hırsızlığına 2 tutuklama

16:41 - Asayiş

Rahatsızlığından dolayı nikaha katılamayan babaya duygulandıran sürpriz

16:36 - İnsan

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Gazze’deki soykırımın durdurulması için yoğun çaba içerisindeyiz"

16:20 - Siyaset

Fenerbahçe, Samsunspor maçının hazırlıklarını tamamladı

16:09 - Spor