?>

54 yaşındaki kadın 15 yıl sonra yeniden gülümseyebilecek

Muş'ta 15 yıldır yüz felciyle yaşayan 54 yaşındaki hasta, van eğitim ve araştırma hastanesinde gerçekleştirilen başarılı ameliyat sonrası yeniden gülümseyebilecek.

Sağlık - 1 gün önce

Muş’ta 15 yıldır yüz felciyle yaşayan 54 yaşındaki hasta, Van Eğitim ve Araştırma Hastanesinde gerçekleştirilen başarılı ameliyat sonrası yeniden gülümseyebilecek.

Muş’un Bulanık ilçesinde 15 yıldır yüz felciyle yaşayan 54 yaşındaki Huri Melek Oruç, yıllar içinde durumu kabullendi ve tedavi umudunu kaybetti. Oruç, son dönemde tükürük bezinde oluşan kitle nedeniyle Van Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvurdu. Burada Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ömer Tarık Kavak tarafından yapılan değerlendirmelerde hem tükürük bezindeki kitle hem de uzun süredir devam eden yüz felci ile istemsiz kas hareketlerine yol açan sinkinezi durumu tespit edildi.

Ardından hastanın tedavisi için cerrahi planlama yapıldı. Op. Dr. Kavak tarafından yaklaşık 12 saat süren ameliyatla önce tükürük bezi kitlesi çıkarıldı sonra da istemsiz kas hareketlerine sebep olan sinirler iptal edildi ve kısmi yüz felcini düzeltmek için sinir transferleri uygulandı. Yapılan başarılı operasyonun ardından genel durumu iyi olan hasta, yakın zamanda taburcu edilecek. "Öncelikle tükürük bezi kitlesini çıkardık"

Konuya ilişkin konuşan KBB Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ömer Tarık Kavak, hastanın ilk olarak tükürük bezindeki kitle şikayeti nedeniyle kendilerine başvurduğunu belirtti. Yapılan değerlendirmelerde yüz felci (paresi) ve bazı sinirlerin istemsiz çalışması durumunun tespit edildiğini ifade eden Op. Dr. Kavak, "Bu durumu hastamızla paylaştık. Her iki patolojinin cerrahi yöntemle düzeltilebileceğini anlattık ve hastamız bize güvenerek operasyonunu kabul etti. Operasyon planlamasını gerçekleştirdik. Operasyonda öncelikle tükürük bezi kitlesini çıkardık. Ardından, istemsiz kas hareketlerine sebep olan ‘sinkinetik’ sinirleri iptal ettik ve kısmi yüz felcini düzeltmek amacıyla sinir transferleri uyguladık. Operasyonun ardından hastamızın genel durumunun iyi olması bizleri memnun etti. Yakın zamanda taburcu etmeyi planlıyoruz" dedi. "Doğal bir şekilde gülümseyebilmesini sağlamayı hedefledik"

Hastanın uzun süredir yüz felci şikayeti yaşadığını ve bu durumu da zamanla kabullendiğini dile getiren Kavak, "Ancak son dönemde gelişen tükürük bezi kitlesi hastaneye başvuru sebeplerinden biri oldu. Biz de hastayı bütüncül olarak değerlendirdik; tükürük bezindeki kitleyi, eşlik eden yüz felci ve ağız köşesinde istemsiz kas hareketlerine sebep olan sinkineziyi kendisine aktardık. Bu durumların cerrahi veya bazı durumlarda ilaç tedavisiyle düzeltilebileceğini ifade ettik. Hastamızda cerrahi gerektiren birden fazla durum olduğundan, tükürük bezindeki kitle öncelikli olarak cerrahi yöntemle alındı. Operasyon uzun sürdü, ancak başarılı geçti. Yüz felcinin tedavisi erken dönemde ilaçla mümkün olabilse de, ilerleyen dönemlerde sinir nakilleri veya kas transferleri gibi cerrahi yöntemler gerekmektedir. Hastamızda kısmi yüz felci bulunduğu için yüz hareketlerinin bir kısmı hâlâ mevcuttu. Bu nedenle sinir transferi yapmayı uygun gördük. Ayrıca, istemsiz kas hareketlerine sebep olan sinkinetik sinirleri de iptal ederek, hastamızın gelecekte daha sağlıklı ve doğal bir şekilde gülümseyebilmesini sağlamayı hedefledik" diye konuştu. "Yüz felci tedavi edilebilir"

Yüz felcinin yaygın bir durum olduğunu, erken başvuruda çoğu vakada ilaçla tedavinin mümkün olduğunu hatırlatan Kavak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ancak bazı özel durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir. Uzun süreli ve kalıcı yüz felcini yaşayan bazı hastalar, durumu kabullenip hastaneye başvurmayabiliyor. Oysa yüz felci tedavi edilebilir bir durumdur ve ilgili alanda uzman bir hekime başvurulması önemlidir."

Annesinin 15 yıldır yüz felci şikayetinin olduğunu ifade eden Şehriban Oruç ise, "Yakın zamanda, Muş Bulanık Devlet Hastanesine bir rahatsızlık nedeniyle başvurduğumuzda, boğazında bir kitle tespit edildi ve bizi Van Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk ettiler. KBB Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ömer Tarık Kavak hocamızın açıklamaları ve güven veren yaklaşımı sayesinde annem ameliyat oldu ve şu anda sağlığı gayet iyi" şeklinde konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Muğla siyasetinde dikkat çeken isim: Ayşegül Mungan

2025-09-21 13:06 - Siyaset

Marmaris'te 19 Eylül Gaziler Günü coşkuyla kutlandı

2025-09-19 13:04 - Genel

Menteşe’de İkinci Kent Lokantası Hizmete Girdi

2025-09-22 15:14 - Genel

MHP Muğla Teşkilatından Protokol Ziyaretleri

2025-09-24 12:09 - Siyaset

Köyceğiz Yangınında Son Durum

2025-09-19 13:02 - Asayiş

Marmaris'e İki Dev Kruvaziyer Gemi Birden Yanaştı

2025-09-18 13:33 - Marmaris

Marmaris'te Çevre Temizliği Seferberliği

2025-09-19 17:27 - Marmaris

Muğla Belediye Başkanı Aras'a Saldırı İhbarı

2025-09-24 15:42 - Siyaset

MUĞLA'DA KADIN VE ÇOCUKLARA ÜCRETSİZ AVUKAT DESTEĞİ

2025-09-24 14:52 - Genel

Muğla’da alevlerle 36 saatlik savaş

2025-09-20 14:01 - Asayiş

İlgili Haberler

Ergenlik döneminde güvenli iletişim için 6 ipucu

15:13 - Sağlık

Prof. Dr. Şengönül: "Kene vakalarında yüzde 90 başarı sağlandı"

14:36 - Sağlık

Sakarya Üniversitesi ve Özel Adatıp Hastanesi’nden sağlık turizmine katkı: ASEP Ödülleri sahiplerini buldu

14:32 - Sağlık

Mardin’de acil sağlık hizmetleri koordinasyon komisyonu toplantısı yapıldı

13:29 - Sağlık

Van’da 100’den fazla hastaya izsiz cerrahi uygulandı

13:13 - Sağlık

Günün Manşetleri

Çöpleri yakmak isterken meyve bahçelerini küle çevirdi

15:29 - Asayiş

Fenerbahçe’de Antalyaspor mesaisi başladı

15:03 - Spor

Eşini bardak ve yumruk darbesi ile öldüren koca adliyeye sevk edildi

14:22 - Asayiş

Alkol aldığı arkadaşını öldüren sanığa 16 yıl 6 ay hapis cezası

14:12 - Asayiş

Karekod bulundurmayan işletmelere 105 bin TL para cezası

14:00 - Asayiş