?>

6 asırlık gelenek yaşatıldı: Düğün ve güreş coşkusu bir arada

Vezirköprü ilçesine bağlı sarıdibek mahallesi’nde asırlardır sürdürülen düğün güreşleri geleneği bu yıl da coşkulu bir şekilde gerçekleştirildi.

Kültür Sanat - 5 ay önce

Samsun’un Vezirköprü ilçesine bağlı Sarıdibek Mahallesi’nde asırlardır sürdürülen düğün güreşleri geleneği bu yıl da coşkulu bir şekilde gerçekleştirildi. Emine Çıra Erken ve Samet Erken çiftinin düğünüyle birleşen etkinlikler, hem düğün hem de ata sporunu yaşatan anlamlı bir şölen havasında geçti.

Sarıdibek Mahallesi’nde düzenlenen düğün ve güreş programı, üç gün süren geleneksel ritüellerle gerçekleştirildi. Düğünün ilk günü kadınların kendi aralarında eğlendiği kına gecesiyle başlarken, ikinci gün yemek ikramları ve eğlencelerle devam etti. Üçüncü gün ise hem güreş müsabakaları hem de takı töreni yapıldı.

Üç gün süren düğün etkinliklerinde kına gecesi, yöresel yemek ikramları ve davul-zurnalı eğlencelerin ardından güreş müsabakaları düzenlendi. Güreşler, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Kur’an- Kerim tilavetiyle başladı. Cazgır manileri eşliğinde yapılan müsabakalarda Burhan Sezer’i yenen Mertcan Damatoğlu başpehlivan oldu.

Mahalle Muhtarı Sadık Bastun, 6 asırlık geleneğin yaşatıldığını belirterek, Sarıdibek’e modern bir güreş alanı yapılması çağrısında bulundu. Güreş ağası Halil İbrahim Çiçek ise bu kültürel mirası yaşatmak için desteklerini sürdüreceklerini ifade etti.

Kadınların "belleme" adı verilen geleneksel kıyafetleriyle katıldığı etkinliğe dernek başkanları, STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş yoğun ilgi gösterdi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

İngiltere’den Türkiye’ye seyahat uyarısı

2025-06-12 15:43 - Gündem

Amasyalı çiftçi halılarını tırpanla yıkadı: "Halı yıkamada çığır açtık"

2025-06-16 09:50 - İnsan

Maltepe’de felsefe rüzgarı esti

2025-06-15 13:18 - Genel

Avcılar’da sanal bahis nedeniyle yüksek meblağlarda borcu olan polis memuru intihar etti

2025-06-16 22:01 - Asayiş

‘Küçük Antalya’ Amasya’da domates hasadı başladı

2025-06-11 09:41 - Ekonomi

Çankırı’da yaban hayatı kamerada

2025-06-13 15:38 - Gündem

Anne ve babadan en acı veda

2025-06-12 14:44 - Genel

Ortaca'da Dehşet Veren Cinayet

2025-06-12 10:21 - Asayiş

Başpolis Yemliha Bozkurt Hayatını Kaybetti

2025-06-10 15:57 - Marmaris

Uzmanlardan LGS değerlendirmesi: "2025 LGS’de Türkçe, matematik ve fen sorularının belirleyici olduğu görülüyor"

2025-06-15 18:02 - Eğitim

İlgili Haberler

Osmangazi’de 7’den 70’e felsefe yolculuğu başladı

10:41 - Kültür Sanat

Yozgat’ta 8 asırlık Çınçınlı Sultan Han ilgi bekliyor

10:16 - Kültür Sanat

Roman kahramanı değil, gerçek bir yiğit

09:54 - Kültür Sanat

Şener: "Kurslar kadınların üretim gücüne güç katıyor"

09:23 - Kültür Sanat

Gölbaşı Belediyesi’nin düzenlediği ‘Çocuk Tiyatrosu Günleri’ne miniklerden yoğun ilgi

09:21 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Odun kesmek isterken, ayağını kesti

14:14 - Asayiş

Jurecka: "Fenerbahçe’den puan alacağımıza inanıyoruz"

14:00 - Spor

Kivide 13 bin 800 ton hasat

12:26 - Ekonomi

Rusya: "Ukrayna Voronej’e ABD yapımı ATACMS füzeleri ateşledi"

12:15 - Siyaset

Kış mevsiminin vazgeçilmezi turşu tezgahları süslemeye başladı

11:54 - Genel