?>

ABD 83 adet Roma Dönemi sikkesini Türkiye’ye iade etti

Türkiye kökenli 83 adet roma dönemi sikkesi türkiye'ye iade edildi.

Kültür Sanat - 2 ay önce

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) İç Güvenlik Soruşturmaları Birimi (HSI) iş birliğiyle, Türkiye kökenli 83 adet Roma Dönemi sikkesi Türkiye’ye iade edildi.

Türkiye kökenli 83 adet Roma Dönemi sikkesi, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile ABD İç Güvenlik Soruşturmaları Birimi (HSI) iş birliğiyle, Türkiye’ye iade edildi. ABD’de 2015 yılında ele geçirilen ve Anadolu’daki darphanelerde basıldığı belirlenen sikkeler, Cumhuriyet Müzesi’nde düzenlenen törenle Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı tarafından ABD Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzar Vekili Brian Stimmler’den teslim alındı. Türkiye ile ABD arasında 2021 yılında imzalanan ikili anlaşmanın somut bir sonucu olan bu iade, kültür varlığı kaçakçılığıyla mücadelede uluslararası iş birliğinin başarılı bir örneğini teşkil etmektedir. "Ortaklığımız önümüzdeki dönemde başka ülkelere de ilham kaynağı olacaktır"

Roma İmparatorluğu dönemine ait 83 adet sikkenin iadesinin sağlanmasının Türkiye ile ABD arasındaki kültürel mirasın korunmasına yönelik iş birliğini önemli ölçüde güçlendirdiğini aktaran Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, "Bugün gerçekleştirilen bu iade ise söz konusu anlaşmanın ne kadar başarıyla uygulandığının somut bir göstergesidir. Bu güçlü iş birliği sayesinde süreç hızlı, şeffaf, etkili bir şekilde yürütülmüş eserlerimizin güvenli bir biçimde ülkemize iadesi sağlanmıştır. Söz konusu 83 sikke Roma İmparatorluğu’nun 3’üncü ve 4’üncü yüzyıllarında Anadolu’daki darphanelerde basılmış dönemin siyasi ve askeri hareketliliğinin izlerini taşıyan kıymetli kültürel varlıklarımızdır. Kültürel mirasın korunması ve kültür varlığı kaçakçılığıyla mücadele alanında Amerika Birleşik Devletleri’nin ilgili makamlarına özellikle de son dönemde ortak çalışmalarımızla tüm dünyaya örnek teşkil edecek bir iş birliği geliştirdiğimiz Amerikan İç Güvenlik Soruşturmaları Birimine titiz katkılarından dolayı bir kez daha teşekkür ediyorum. Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki bu güçlü iş birliği yalnızca 2 ülke için değil uluslararası toplum için de örnek bir model oluşturmaktadır. İnancım odur ki bu ortaklığımız önümüzdeki dönemde daha da gelişecek ve başka ülkelere de ilham kaynağı olacaktır" ifadelerini aktardı. "Bu etkinlikte sizlerle birlikte olmaktan gurur duyuyorum"

Söz konusu 83 adet sikkenin iadesinin Türkiye ile ABD arasındaki dostluğun somut bir sonucu olduğunu ifade eden ABD Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzar Vekili Brian Stimmler ise, "Bugün bu sikkeleri ev sahibi olan Türkiye’ye iade ediyoruz. Bu etkinlikte sizlerle birlikte olmaktan gurur duyuyorum. Bu Birleşik Devletler ve Türkiye’nin arasındaki uzun ve derin dostluğun çok güzel bir somut sonucu. Burada Birleşik Devletler Kurumları, Kültür ve Turizm Bakanlığı, hep birlikte çalışarak bu sonucu ürettiler. Ben böylesi iş birliklerinin gelişerek, derinleşerek devam edebilmesini ümit ediyorum ki sınırları aşan bu uluslararası kaçakçılık ağlarını yıkabilelim" açıklamalarında bulundu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Muğla siyasetinde dikkat çeken isim: Ayşegül Mungan

2025-09-21 13:06 - Siyaset

Marmaris'te Kaldırım ve Yaya Yolları Otoparka Döndü

2025-09-25 10:03 - Marmaris

Ava gitmesini istemeyen annesini av tüfeğiyle öldürdü

2025-09-25 11:12 - Asayiş

MHP Muğla Teşkilatından Protokol Ziyaretleri

2025-09-24 12:09 - Siyaset

Edirne’de konser veren Kıraç, Güllü’yü andı

2025-09-27 13:48 - Magazin

Taylandlı Apinya, Denizli’ye gelin gelerek müslüman oldu

2025-09-27 12:33 - Magazin

Sanat Güneşi Zeki Müren Osmangazi’de en sevilen şarkılarıyla anıldı

2025-09-25 12:37 - Magazin

Menteşe’de İkinci Kent Lokantası Hizmete Girdi

2025-09-22 15:14 - Genel

Zeki Müren, vefatının 29. yılında anıldı

2025-09-24 18:57 - Magazin

Muğla Belediye Başkanı Aras'a Saldırı İhbarı

2025-09-24 15:42 - Siyaset

İlgili Haberler

Mustafa Kemal Atatürk’ün Bilecik’e gelişi canlandırıldı

20:06 - Kültür Sanat

HAK-İŞ Başkanı Arslan: "Setlerde yatıp kalkmak zorunda kalan insanların temel pek çok haklarından mahrum bırakılması bizi üzüyor"

19:19 - Kültür Sanat

Kazakistan’da açılacak olan müzede Bozok Köşesi yer alacak

18:32 - Kültür Sanat

Otizmli bireylerin sahne performansı ayakta alkışlandı

18:04 - Kültür Sanat

Stratonikeia’da ilk ‘Zeytin Hasat Festivali’ düzenlendi

17:36 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Polisten sokak satıcılarına operasyon: 13 şüpheli gözaltında

15:24 - Asayiş

Hastaneden dönen karı koca kaza yapıp hastanelik oldu

15:20 - Asayiş

Beşiktaş, Gaziantep FK maçı hazırlıklarını sürdürdü

15:10 - Spor

5 yaşındaki Deniz’in ölümünde sorumluluk tartışması

14:54 - Asayiş

Futbolda bahis soruşturmalarında Nazilli’den 2 gözaltı

12:57 - Asayiş