?>

Adana Sanayi Odası Başkanı Kıvanç: "Temmuz ayında ihracatımız yüzde 20.7 arttı"

Adana sanayi odası yönetim kurulu başkanı zeki kıvanç

Ekonomi - 2 gün önce

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan Temmuz 2025 ihracat verilerini değerlendiren Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, Adana’nın Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20,7 artışla 275 milyon 199 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini açıkladı. Başkan Kıvanç, 2025 yılının Ocak-Temmuz döneminde ise Adana’nın toplam ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,2 artışla 1 milyar 735 milyon 594 bin dolara ulaştığını belirtti.

Temmuz ayında elde edilen ihracat artışının küresel ölçekte yaşanan daralmalara rağmen önemli bir başarı olduğunu ifade eden Başkan Kıvanç, "Sanayicimizin üretim gücü, kararlılığı ve küresel pazarlardaki rekabet azmi sayesinde yılın ilk 7 ayında ihracatımızı artırmayı başardık. Temmuz ayındaki bu güçlü artış, yılın kalan ayları için de umut verici bir tablo ortaya koyuyor." dedi.

Temmuzda İtalya Zirvede

Temmuz ayında Adana’dan en fazla ihracat yapılan ülkenin 22 milyon 775 bin dolarla İtalya olduğunu açıklayan Başkan Kıvanç, İtalya’yı 19 milyon 523 bin dolarla İspanya ve 17 milyon 529 bin dolarla Fransa’nın takip ettiğini söyledi. Ocak-Temmuz 2025 döneminde ise en fazla ihracat gerçekleştirilen ülkeler sıralamasında 130 milyon 222 bin dolarla Irak ilk sırada yer aldı. Irak’ı 111 milyon 765 bin dolarla İtalya ve 108 milyon 102 bin dolarla Almanya izledi.

Kimya Sektörü Liderliğini Sürdürüyor

Temmuz ayında Adana’dan en fazla ihracat yapan sektörün 78 milyon 289 bin dolarla Kimyevi Maddeler ve Mamulleri olduğunu belirten Başkan Kıvanç, bu sektörü 41 milyon 111 bin dolarla Tekstil ve Hammaddeleri, 31 milyon 375 bin dolarla Otomotiv Endüstrisi’nin takip ettiğini ifade etti.

Başkan Kıvanç, Ocak-Temmuz 2025 dönemine ilişkin sektör bazlı ihracat sıralamasına da değinerek şunları söyledi: "Yılın ilk 7 ayında 369 milyon 488 bin dolarlık ihracatla Kimyevi Maddeler ve Mamulleri sektörü ilk sırada yer aldı. 286 milyon 64 bin dolarlık ihracatla Tekstil ve Hammaddeleri ikinci, 207 milyon 164 bin dolarlık ihracatla Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri üçüncü sırada bulunuyor. Bu veriler, Adana sanayisinin hem çeşitliliğini hem de küresel pazarlarda rekabet gücünü ortaya koyuyor."

Adana’nın hedefinin daha yüksek olduğunu vurgulayan Başkan Kıvanç sözlerini şöyle tamamladı; "Adana’mız, güçlü üretim altyapısı, nitelikli iş gücü ve stratejik konumuyla ihracatta çok daha yüksek rakamlara ulaşabilecek potansiyele sahiptir. Temmuz ayında elde ettiğimiz bu güçlü artış, sanayicimizin ortaya koyduğu özverinin açık bir göstergesidir. Özellikle yılın üçüncü çeyreğinde ihracatımızda artışların devam edeceğine inanıyoruz. Tüm sektörlerimizde gösterilen çabayı takdir ediyor; ihracatımıza katkı sunan tüm sanayicilerimize ve çalışanlarımıza yürekten teşekkür ediyorum."

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Çankırı’da akan bu sular okyanuslardan 8 kat daha tuzlu

2025-08-02 12:56 - Gündem

Marmaris'teki Meslek Okulları Gündemde

2025-07-29 11:42 - Marmaris

Ekipleri "yılan" alarmına geçirdi, asılsız ihbardan ceza yedi

2025-07-30 23:14 - Asayiş

Mersin’de silahlı saldırıya uğrayan 20 yaşındaki genç hayatını kaybetti

2025-07-29 16:59 - Asayiş

Silivri Belediyesi’nde yazlık sebze hasadı devam ediyor

2025-07-31 14:59 - Gündem

Yerlilerden Turistlere Marmaris Rehberi

2025-07-31 15:39 - Marmaris

Rumen şarkıcı Otilia düğünde sahne aldı

2025-07-28 21:40 - Magazin

AK PARTİ MUĞLA MİLLETVEKİLİ KADEM METE’DEN ONAT AİLESİNE TAZİYE ZİYARETİ    

2025-08-02 11:57 - Genel

Denizli’deki ‘otobüs yolu’ projesi tartışmalara neden oldu

2025-07-28 09:59 - Gündem

Akçadağ kağıt fabrikası yeniden üretime başlıyor

2025-07-29 09:59 - Ekonomi

İlgili Haberler

Kütahya’da hububat hasat kontrolleri devam ediyor

12:18 - Ekonomi

Memur-Sen Başkanı Yalçın: "Kamu işvereni esas müzakereye mutlaka teklifle gelmeli"

11:58 - Ekonomi

Aksa Grup Şirketleri, Capital 500’de performanslarıyla öne çıktı

11:56 - Ekonomi

Ordu’da mavi yemiş üretimi yüz güldürüyor: Kilogramı 500 TL

11:44 - Ekonomi

Atıl araziler ekonomiye kazandırıldı: Yerli tohumla rekolte yüz güldürdü

11:29 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Migren Tedavisinde Botoks Uygulaması

10:26 - Sağlık

Tayland ve Kamboçya Arasında Esir Asker Krizi Büyüyor

16:14 - Asayiş

Beşiktaş, UEFA Konferans Ligi Maçı Hazırlıklarını Sürdürdü

14:08 - Spor

Montlu Motosikletli Polisten Kaçamadı

13:47 - Asayiş

Sahilde Kimliği Belirsiz Erkek Cesedi Bulundu

13:34 - Asayiş