?>

ADÜ’de tatbikat başarıyla yapıldı

ADÜ’DE TATBİKAT BAŞARIYLA YAPILDI

Sağlık - 2 saat önce

Adnan Menderes Üniversitesi Merkez Kampüsü’nde gerçekleştirilen "Stay Play ECPR Operasyonel Hazırlık Simülasyonu" kapsamında, hastane dışı kardiyak arrest gelişen bir hastaya olay yerinde ileri yaşam desteği ve ekstrakorporeal kardiyopulmoner resüsitasyon (ECPR) uygulanması senaryosu başarıyla canlandırıldı. Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı ve Acil Tıp Ana Bilim Dalı ECMO Programı koordinasyonunda gerçekleştirilen simülasyonda, kampüs içerisinde meydana gelen tanıklı bir kardiyak arrest olgusu senaryolaştırıldı. Tatbikat boyunca erken kardiyak arrest tanınması, temel yaşam desteği uygulamaları, otomatik eksternal defibrilatör (OED) kullanımı, 112 Acil Sağlık Hizmetleri ile koordinasyon, mobil ECMO ekibinin olay yerine sevki ve olay yerinde ekstrakorporeal dolaşım desteğinin kurulması süreçleri değerlendirildi.

Simülasyonun temel amacı, kardiyak arrest hastalarında zamanın kritik önem taşıdığı durumlarda, seçilmiş hastalarda olay yerinde ECPR uygulamasının operasyonel uygulanabilirliğini değerlendirmek ve kurumlar arası iş birliğini güçlendirmek oldu.

Tatbikat kapsamında kampüs güvenlik personeli, sağlık çalışanları, Acil Tıp uzmanları, ECMO ekibi üyeleri ve ilgili destek birimleri koordineli şekilde görev aldı. Senaryo boyunca olayın ilk fark edilmesinden hastanın ECMO desteği altında hastaneye transfer edilmesine kadar geçen tüm süreçler ayrıntılı olarak gözlemlendi ve performans göstergeleri kayıt altına alındı.

Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı tarafından yürütülen çalışma, üniversitenin "Güvenli Kampüs" yaklaşımının önemli bir parçası olarak değerlendiriliyor. Simülasyon sonuçlarının, kampüs içi acil durum hazırlıklarının geliştirilmesine, hastane dışı kardiyak arrest yönetimine yönelik yenilikçi uygulamaların planlanmasına ve gelecekte yürütülecek bilimsel çalışmalara katkı sağlaması hedefleniyor.

Acil Servis ECMO Programı Direktörü Doç. Dr. Yunus Emre Özlüer, gerçekleştirilen tatbikatın ardından yaptığı değerlendirmede, "Kalbi duran hastalarda hayatta kalımın en önemli belirleyicisi zamandır. Bu simülasyon sayesinde kampüs içi erken müdahale zincirini, mobil ECMO kapasitemizi ve kurumlar arası koordinasyon süreçlerimizi gerçekçi şartlarda değerlendirme fırsatı bulduk. Elde edeceğimiz veriler, gelecekteki operasyonel planlamalarımıza ve bilimsel çalışmalarımıza önemli katkılar sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.

Rektör Prof. Dr. Bülent Kent ise yaptığı değerlendirmede, sağlık alanında bilimsel bilgi ile uygulamayı bir araya getiren bu tür çalışmaların büyük önem taşıdığını belirterek, "Üniversite olarak yalnızca sağlık profesyonelleri yetiştirmeyi değil, aynı zamanda toplum sağlığını doğrudan ilgilendiren yenilikçi uygulamaların geliştirilmesine öncülük etmeyi de görev kabul ediyoruz. Gerçekçi senaryolarla gerçekleştirilen bu kapsamlı simülasyon, acil sağlık hizmetlerinde kurumlar arası iş birliğinin ve hazırlık düzeyinin geliştirilmesine önemli katkılar sunmuştur. Emeği geçen tüm akademik ve idari personelimize teşekkür ediyorum" dedi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Sağlık Müdürlüğü basın sorumlusu Mehtap Aslan’ın mutlu günü

2026-06-09 23:13 - Magazin

Forum İstanbul’da Dünya Kupası temalı etkinlik günleri başlıyor

2026-06-13 15:30 - Kültür Sanat

MARMARİS KUMLUBÜK’TE DOĞA KATLİAMI

2026-06-10 16:09 - ÇEVRE

A millilere özel koruma: Bir an olsun ayrılmıyorlar

2026-06-13 01:02 - Spor

YÜKSEK İHALE BEDELLERİ O KAFELERİ DE VURDU

2026-06-11 09:29 - Marmaris

Marmaris Galatasaraylı iş insanları derneği’nden muhteşem şampiyonluk gecesi

2026-06-13 11:31 - Marmaris

Jandarma ekiplerine kavga ihbarlı sürpriz kutlama

2026-06-15 01:14 - Genel

Melike Şahin, 12 Haziran’da İstanbul’da müzikseverlerle buluşacak

2026-06-10 15:19 - Magazin

60. Tekirdağ Kiraz Festivali’nde Kolpa ve Buray Tekirdağlıları coşturdu

2026-06-14 00:14 - Magazin

Hisarcık MYO bahar yarıyılı sonu motivasyon konseri düzenlendi

2026-06-10 13:19 - Magazin

İlgili Haberler

Futbolun bilinen isimlerine Türkiye’de saç ekimi

11:01 - Sağlık

Kırmızı ve işlenmiş et içermeyen diyetlerin kanser riskine etkisi araştırıldı

11:10 - Sağlık

Muratpaşa’dan Parkinson hastalarına hareket desteği

11:01 - Sağlık

Bayburt ADSM’de mayıs ayında 5 bin 501 hasta muayene edildi

11:03 - Sağlık

Gebelik okulu ve pilates ile normal doğum artık daha kolay: "Hazırlık eğitimi alan kadınlarda doğum korkusu belirgin şekilde azalıyor"

10:58 - Sağlık

Günün Manşetleri

Akrabalar arasında kavga: 3 gözaltı

17:18 - İnsan

Trump: "Petrol yüklü gemiler Hürmüz Boğazı’ndan geçmeye başladı

16:25 - Siyaset

EGİAD ’Yaza Merhaba’ etkinliğinde buluştular

15:59 - Ekonomi

Basın İlan Kurumundan yerel medyaya güçlü destek

15:48 - Genel

Bakan Şimşek: "Sanayi üretimi nisanda yıllık yüzde 6 arttı"

15:23 - Ekonomi