?>

Afyonkarahisar için deprem uyarısı

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKAN YARDIMCISI DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜLEYMAN GÜCEK, AFYONKARAHİSAR'IN DEPREMİ HAZIR OLMADIĞINI SAVUNARAK, "BİZ BİR DEPREM KENTİNDE YAŞIYORUZ ANCAK NE YAPI STOKU NE DE ŞEHİR OLARAK BÜYÜK BİR DEPREME HAZIRIZ" DEDİ.

Genel - 2 ay önce

Afyon Kocatepe Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Gücek, Afyonkarahisar’ın depremi hazır olmadığını savunarak, "Biz bir deprem kentinde yaşıyoruz ancak ne yapı stoku ne de şehir olarak büyük bir depreme hazırız" dedi.

Anadolu Basın Birliği tarafından kentteki siyasi parti il başkanlarının katılımıyla bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantının bu ayki gündeminde "Afyonkarahisar depreme hazır mı ve kentsel dönüşüm" konuları ele alındı. Toplantı Anadolu basın Birliği Şube Başkanı Ahmet Sarlık’ ın açılış konuşması ile başladı.

Ardından toplantıda söz alan Gücek, olası bir depremde karşılaşılabilecek riskler ve kentsel dönüşümün önemi hakkında kapsamlı değerlendirmelerde bulundu.

Afyonkarahisar’da 5 önemli fay hattı bulunduğunu belirten Gücek, bu fay hatlarının kırılması durumunda özellikle 2000 yılından önce inşa edilen binaların büyük risk altında olduğunu vurguladı. "Biz bir deprem kentinde yaşıyoruz ancak ne yapı stoku ne de şehir olarak büyük bir depreme hazırız" diyen Gücek, zemin denetimlerinin yetersizliğine dikkat çekti. Yüksek katlı yapılaşmaya da eleştiri getiren Gücek, bazı binalarda uygulanan fore kazık sistemlerinin standartlara uygun yapılmadığını, uygun malzeme kullanılmaması nedeniyle zamanla dayanıklılığını kaybettiğini ifade etti. Şehir için ideal yapı yüksekliğinin 4-8 kat arası olması gerektiğini söyleyen Gücek, belediyelerin bu konuda daha dikkatli ruhsat vermesi gerektiğini söyledi. "Binaların kimlik tespiti yapılmalı"

Depreme dayanıksız yapıların tespit edilmesi gerektiğini belirten Gücek, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi örneğini vererek, tüm binaların karot alınarak analiz edilmesi gerektiğini ifade etti.

"Özellikle 2000 yılı öncesi yapılan binaların dayanıklılık testleri yapılmalı, riskli olanlar hızla yıkılarak kentsel dönüşüm süreci başlatılmalıdır" dedi.

Toplantının sonunda Dr. Süleyman Gücek, il başkanlarının sorularını yanıtladı. İl başkanları ise verimli geçen program dolayısıyla Anadolu Basın Birliği yönetimine teşekkür etti.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Manavgat’ta otomobiller çarpıştı: 1 yaralı

2026-04-01 10:28 - Asayiş

Uzm. Dr. Bekfilavioğlu mide ilacı kullanımına yönelik uyarılarda bulundu

2026-04-01 10:39 - Sağlık

Minikler kort tenisi müsabakaları sona erdi

2026-04-01 10:43 - Spor

Şanlıurfa’da silah kaçakçılığı operasyonunda 2 tutuklama

2026-04-01 10:28 - Asayiş

Bingöl’de uyuşturucuyla mücadele: 1 tutuklama

2026-04-01 10:34 - Asayiş

Hayko Cepkin’in başrolünde yer aldığı "Jekyll & Hyde" müzikali Türkiye turnesine çıkıyor

2026-04-06 15:45 - Magazin

AOSB Futbol Turnuvası’nda ilk hafta tamamlandı

2026-04-01 10:17 - Spor

Karadeniz horonu yeniden yorumlandı

2026-04-06 11:08 - Magazin

OMÜ’de "Ustalara Saygı Anadolu Rock Konseri"

2026-04-03 14:48 - Magazin

32 sanatçı, sokak hayvanları için tek bir şarkıda buluştu

2026-04-04 16:04 - Magazin

İlgili Haberler

Esenyurt’ta 15 yıldır dairelerini alamayan konut mağdurları eylem yaptı

18:42 - Genel

Şehit Eren Bülbül’ün adı Arnavutköy’de açılan gençlik ve kültür merkezinde yaşatılacak

18:24 - Genel

Türk Yıldızları’ndan göz kamaştıran gösteri: Binlerce vatandaş izledi

18:25 - Genel

Didim’de üreticilere bitki ve hayvan sağlığı eğitimi verildi

18:27 - Genel

Denizde can veren Astsubay, askeri törenle son yolculuğuna uğurlandı

16:58 - Genel

Günün Manşetleri

Samsunspor’dan teknik heyete transfer

16:42 - Spor

Eşyaları dere kenarında bulunan şahıs için arama çalışması başlatıldı

16:18 - Asayiş

BESNİ’DE 50 DÖNÜMLÜK ALAN YANDI

16:04 - Asayiş

SİVAS’TA ETKİLİ OLAN DOLU VE SAĞANAK YAĞIŞ HAYATI OLUMSUZ ETKİLEDİ

16:03 - Gündem

Yıldırım’da düşünen ve üreten gençler yetişiyor

14:58 - Siyaset