?>

Ağrı’da çiftçinin bostanı örnek oldu: Sebze, meyve ve tahıl bir arada

Ağrı’da çiftçinin bostanı örnek oldu: Sebze, meyve ve tahıl bir arada

Genel - 4 saat önce

Ağrı’nın Ozanlar köyünde yaşayan Harun Yontar, yüzde 75 hibeli fide desteğiyle kurduğu bostanında domatesten mısıra, patlıcandan ayçiçeğine uzanan renkli ürünleriyle göz dolduruyor.

Ağrı’nın Ozanlar köyünde, dört yıldır çiftçilik yapan Harun Yontar, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın "Sebze Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi"nden aldığı yüzde 75 hibeli fide desteğiyle bostan kurdu. 13 dekar alana yayılan bahçesinde Yontar; domates, biber, patlıcan ve salatalık fidelerinin yanı sıra kavun, karpuz, kabak, mısır, fasulye, ayçiçeği ve pancar da yetiştiriyor. Tarım İl Müdürlüğü yetkililerinin düzenli kontrolleri ve yönlendirmeleriyle ürünlerini doğal gübreyle yetiştiren Yontar’ın bostanı, çeşitlilik ve verimlilik açısından bölgeye örnek teşkil ediyor. Bahçe, aynı zamanda hobi alanı gibi de işlediği için müşteriler ürünleri kendileri toplayıp ödemelerini yapabiliyor. "Yerinde yapılan bu üretimle ciddi bir verim elde ediliyor"

Ağrı İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Hüseyinoğlu, 2024 ve 2025 yıllarında uygulanan sebze fidesi projeleri kapsamında, 2024 yılında 50 dekar alanda 500 üreticiye yaklaşık 100 bin fide dağıtıldığını, 2025’te ise 75 dekar alanda 175 bin fide dağıtıldığını ve projeye patlıcanın da dahil edildiğini belirterek, "2024 ve 2025 yıllarında Bakanlığımız, tarım arazilerinin etkin kullanılması amacıyla sebze fidesi projeleri uyguladı. 2024 yılında 50 dekar alanda 500 üreticiye yaklaşık 100 bin fide dağıtıldı. 2025’te proje bütçesini 1,5 milyon TL’ye çıkararak 75 dekar alanda 175 bin fide dağıtımı gerçekleştirdik. Patlıcan da projeye dahil edildi. Bu sayede üreticilerimizin gelirini artırmayı ve tüketicilerin sebzeyi daha uygun fiyata almasını hedefliyoruz. 2025 yılı için üreticilere dağıtılan fidelerin ortalama verim beklentileri domateste dekara 3 bin kilo, salatalıkta 800 kilo, patlıcanda bin 400 kilo ve biberde 4 bin kilo olarak hesaplandı. Şu an bulunduğumuz işletmede çiftçimiz 13 dekar alanda sebze üretimi yapıyor. Bakanlığımız tarafından verilen domates, biber, salatalık ve patlıcan fidelerinin yanında, kendi imkânlarıyla kavun, karpuz, kabak, mısır ve fasulye ekimi de gerçekleştirmiş. Yerinde yapılan bu üretimle ciddi bir verim elde edilmekte. Bizler de sahada kontrollerimizi yapıyor, fidelerin verimini ve üreticilerin memnuniyetini gördükçe mutlu oluyoruz" ifadelerine yer verdi. "Fideler sayesinde ürünlerim çok daha kaliteli ve verimli oluyor"

Çiftçi Harun Yontar ise, proje destekleri sayesinde sadece verimlilik değil, aynı zamanda ürün çeşitliliğinin de arttığını söyleyerek, "Yaklaşık dört yıldır çiftçilik yapıyorum. Önceden bostan işine girmemiştim, son iki yıldır Tarım Bakanlığı’nın verdiği fidelerle domates, biber, patlıcan ve salatalık üretiyorum. Fideler sayesinde ürünlerim çok daha kaliteli ve verimli oluyor. Bahçem aynı zamanda hobi bahçesi gibi, müşteriler ürünleri kendileri topluyor ve ödeme yapıyor. Bu yıl ilk kez patlıcan denedik ve çok güzel sonuç aldık. Damlamalı sulama sistemi için başvurmayı planlıyorum, müdür bey bunun verimi artıracağını söyledi" şeklinde konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Uzmanlardan Deprem Sonrası Çocuk Psikolojisi Uyarısı

2025-08-11 14:27 - Sağlık

13. TAYK-Eker Olympos Regatta’da, J70 Match Race yarışları tamamlandı

2025-08-13 22:41 - Spor

Paris Saint-Germain, Süper Kupa’yı ilk müzesine götürdü

2025-08-14 00:30 - Spor

Hakkarili dağcılar rehberliğinde Ağrı Dağı’na zirve tırmanışı

2025-08-11 09:44 - Gündem

Siirt’te sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi amacıyla "Sağlık Yönetimi Zirvesi" düzenlendi

2025-08-13 15:37 - Sağlık

Galatasaray ve Kocaelispor Maçlarının Tarihleri Açıklandı

2025-08-15 09:55 - Spor

Galatasaray-Fatih Karagümrük Maçının VAR Hakemi Açıklandı

2025-08-15 12:08 - Spor

Çanakkale’de gece saatlerinde çıkan orman yangını kontrol altına alındı

2025-08-16 02:35 - Asayiş

Siirt’te sıcaktan bitkin düşen kediye güvenlik görevlisi can suyu oldu

2025-08-15 20:06 - Gündem

Ali Koç'tan Lösemi Hastası Rüzgar'a Unutulmaz Davet

2025-08-13 13:35 - Spor

İlgili Haberler

Türk Kızılay’dan dünya insani yardım günü çağrısı: "#İnsanlığıkoru"

12:34 - Genel

Anzer Balı böreğe girdi, ortaya bambaşka bir lezzet çıktı

12:13 - Genel

Kayseri’de şap hastalığı kontrol altına alındı, hayvan pazarları açılıyor

12:07 - Genel

Kader Atlı’dan ’İzmir Minibüs Kart’a tepki: "Teknolojiye değil, yanlış sisteme karşıyız"

12:06 - Genel

Üniversite öğrencilerine iş sağlığı ve güvenliği ile NarkoGençlik eğitimi verildi

12:04 - Genel

Günün Manşetleri

Türk Yapımı Sıcak Hava Balonları 11 Ülkeye İhraç Edildi

12:13 - Ekonomi

Milli takıma davet edildi

12:11 - Spor

Polise çarpıp kaçan şüpheli yakalandı

12:06 - Asayiş

"FETÖ" Bahanesiyle 2.7 Milyon Lira Dolandırıcılık

11:42 - Asayiş

Oyun oynarken çamaşır makinesine sıkıştı

11:38 - Asayiş