?>

Ağrı Dağı eteklerinde nadir görülen Kafkas Keleri görüntülendi

Ağrı dağı eteklerinde nadir görülen kafkas keleri görüntülendi

Gündem - 7 ay önce

Dünyada yalnızca Kafkasya ve Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nde görülebilen, doğada nadir rastlanan sürüngen türlerinden biri olan Kafkas keleri (Paralaudakia caucasia), Ağrı Dağı eteklerindeki köylerde kayalık alanlarda görüntülendi.

Dünyada yalnızca Kafkasya ve Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nde görülebilen Kafkas keleri bilim insanlarının da ilgisini çekiyor. Nesli tehdit altında olmayan ancak zor gözlemlenen bu tür, genellikle sarp kayalık ve taşlık bölgelerde yaşamını sürdürüyor. Yaz aylarının gelmesiyle birlikte sıcak havayı fırsat bilen Kafkas keleri, gündüz saatlerinde yuvalarından çıkarak güneşleniyor. Sırt kısmındaki desenleri ve çevresine uyum sağlayan rengiyle kayalıklar arasında adeta kamufle olan Kafkas keleri, bölge doğasına olan uyumu ve biyolojik çeşitlilik açısından taşıdığı değerle dikkat çekiyor.

Ağrı Dağı’nın sadece dağcılık ve doğa turizmi açısından değil, yaban hayatı gözlemciliği açısından da önemli bir merkez olduğunu vurgulan Zeki Çolak; "Birkaç gün önce doğa turuna çıktığımız zaman karşımıza bu hayvan çıkmıştı. Bende bu hayvanı merak ettim. Acaba bu tür hangisi diye. Çevremizdekilere sorduğumuz zaman da bu türün Kafkas Keleri olduğunu söylediler. Bende ilk gördüğüm zaman çok şaşırdım. Zaten bu sürüngen bu bölgeye aitmiş. Hem de merak ettim, araştırdım. İlgimi çeken tarafı şu oldu. Siz bu hayvana bakarken o da sizinle göz teması kuruyor" dedi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

İngiltere’den Türkiye’ye seyahat uyarısı

2025-06-12 15:43 - Gündem

Amasyalı çiftçi halılarını tırpanla yıkadı: "Halı yıkamada çığır açtık"

2025-06-16 09:50 - İnsan

Maltepe’de felsefe rüzgarı esti

2025-06-15 13:18 - Genel

Avcılar’da sanal bahis nedeniyle yüksek meblağlarda borcu olan polis memuru intihar etti

2025-06-16 22:01 - Asayiş

‘Küçük Antalya’ Amasya’da domates hasadı başladı

2025-06-11 09:41 - Ekonomi

Anne ve babadan en acı veda

2025-06-12 14:44 - Genel

Çankırı’da yaban hayatı kamerada

2025-06-13 15:38 - Gündem

Ortaca'da Dehşet Veren Cinayet

2025-06-12 10:21 - Asayiş

Başpolis Yemliha Bozkurt Hayatını Kaybetti

2025-06-10 15:57 - Marmaris

Uzmanlardan LGS değerlendirmesi: "2025 LGS’de Türkçe, matematik ve fen sorularının belirleyici olduğu görülüyor"

2025-06-15 18:02 - Eğitim

İlgili Haberler

Kıyıcak Mahallesi Kavaklı Sokak’ta çamur isyanı; "Çığlığımızı duyun"

20:20 - Gündem

Karadeniz Ereğli OSB yolunda göçük

20:17 - Gündem

Alaplı Esnaf Odası Genel Kurulu yapıldı

20:18 - Gündem

Manisa’da kar coşkusu: Yaylalar ziyaretçilerle doldu

19:55 - Gündem

Bingöl’ün ilçesinde bir yol trafiğe kapatıldı

19:23 - Gündem

Günün Manşetleri

Bina çatılarındaki dev buz sarkıtları tehlike saçıyor

16:43 - Gündem

Hem konaklıyorlar hem açılan kurslarla kendilerini geliştiriyorlar

16:30 - Kültür Sanat

Galatasaraylı taraftarlar Süper Kupa finali için stada geldi

16:11 - Spor

Yangından vahşet çıktı

15:23 - Asayiş

Meteoroloji’den ’kuvvetli rüzgar’ ve ’fırtına’ uyarısı

15:11 - Gündem