?>

Ahlat’ta "Kapı, Fetih ve Kök: Hafıza Mekanları" sempozyumu

BİTLİS’İN AHLAT İLÇESİNDE “KAPI, FETİH VE KÖK: HAFIZA MEKANLARI" SEMPOZYUMU DÜZENLENDİ.

Kültür Sanat - 2 ay önce

Bitlis’in Ahlat ilçesinde "Kapı, Fetih ve Kök: Hafıza Mekanları" sempozyumu düzenlendi.

Ahlat Halk Eğitimi Merkezi konferans salonundaki sempozyum, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Sinevizyon gösteriminin ardından programda konuşan Bitlis Valisi Ahmet Karakaya, sempozyumun yalnızca akademik bir buluşma olmadığını belirterek, "Kapı, Fetih ve Kök: Hafıza Mekanları Sempozyumu yalnızca bir akademik çalışma ve buluşma değil, aynı zamanda milletimizin hafızasına, köklerine ve medeniyetine ışık tutan çok önemli bir çalışmadır. Ahlat ve Malazgirt, Anadolu’nun kapılarının Türklere resmen açıldığı, tarihimizin derin izlerini taşıyan çok önemli iki hafıza noktasıdır. Bu topraklar; birlik, inanç, mücadele ve medeniyet ruhunun en güçlü şekilde hissedildiği yerlerdir. Sultan Alparslan’ın Malazgirt’te ortaya koyduğu irade, Ahlat’ın asırlardır taşıdığı kültürel mirasla birleşerek bugün bizlere büyük bir tarih şuuru bırakmıştır" dedi.

Karakaya, konuşmasının devamında gençlere seslenerek, Türk-İslam medeniyetinin önemine vurgu yaptı. Karakaya sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özellikle gençlerimizin kendi medeniyet değerlerini daha yakından tanıması, hafıza mekanlarının taşıdığı anlamı doğru bir şekilde okuyabilmesi ve geleceğe yön verebilmesi büyük önem taşımaktadır. Çok zor bir çağda gençliğinizi yaşıyorsunuz. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte vatan, bayrak ve inanç gibi kavramların geri planda kaldığı bir dönemdeyiz. Ama sevgili gençler, hiçbir zaman bu millete ait olmanın, bu inanca ait olmanın ne kadar büyük bir şeref olduğunu unutmayın. Ecdadımızın bizlere miras bıraktığı bu kadim medeniyeti sizler yaşatacaksınız."

Fetih ve Kök Hafıza Mekanları Ahlat/Malazgirt Çalışmaları Enstitüsü Başkanı Muhammet Hanifi Macit de, sempozyumun önemine değinerek, Ahlat’ın tarih boyunca stratejik ve kültürel bir merkez olduğunu söyledi. Macit, "MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin talimatları ile kurulan Fetih ve Kök: Ahlat/Malazgirt Çalışmaları Enstitüsü tarafından düzenlediğimiz sempozyuma hoş geldiniz. Mekânlar milletlere, milletler de mekânlara anlam ve değerler katmıştır. Ötüken, Semerkant, Buhara neyse Anadolu’daki karşılığı da Ahlat’tır" ifadelerini kullandı.

Macit, Ahlat’ın Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşmasındaki rolüne dikkat çekerek şöyle konuştu:

"Sultan Alparslan, Malazgirt Savaşı öncesinde ordusunu burada toplamıştır. Anadolu’nun Türkleşmesinde Ahlat bir memba görevi görmüştür. Ahlat, Büyük Selçuklu döneminde öylesine önemli bir bilim, sanat ve kültür şehri olmuştur ki Belh ve Buhara’dan sonra Kubbetü’l İslam unvanı alan üçüncü şehir olmuştur."

Macit, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ile Devlet Bey Konağı’nın geleceğin hafıza mekanları arasında yer aldığını ifade etti.

Yapılan konuşmaların ardından sempozyum; "Türkler ve Anadolu", "Türk Cihan Hakimiyeti ve Türk Göçleri", "Tarihte Oğuzlar", "Medeniyet Tasavvurunda Türklerin Tarihteki Rolü" ve "Türk Tarihinin Kaynakları" başlıklı oturumlarla devam etti.

Sempozyuma MHP Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Ruhi Ersoy, Ahlat Kaymakamı Batuhan Bingöl, Bitlis İl Emniyet Müdürü Koray Şensoy, siyasi parti temsilcileri, akademisyenler ve vatandaşlar katıldı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

MARMARİS’TE OTELLER YANGIN YÖNETMELİĞİNE HAZIR

2026-05-12 17:19 - Marmaris

Derin Su Coşkun, milli takım gelişim kampına davet edildi

2026-05-08 15:09 - Spor

Batman Petrolspor’un şampiyonluk kutlamalarında Murat Boz Rüzgarı

2026-05-11 00:40 - Magazin

Afra’nın milyonlarca dinlenen şarkısının hikayesi şaşırttı

2026-05-08 14:38 - Magazin

Emekli oldular, bisikletle Türkiye turuna çıktılar

2026-05-12 11:07 - İnsan

Havza’da kuvvetli sağanak etkili oldu, dere taştı

2026-05-12 18:51 - Gündem

Gece Yolcuları’na sahnede sürpriz: Diplomalarını yıllar sonra aldılar

2026-05-13 09:58 - Magazin

Marmaris'te Sürücülere "Dumansız Araç" Denetimi

2026-05-11 15:48 - Marmaris

Sokaklardaki annelere karanfil dağıttılar

2026-05-10 16:41 - Siyaset

Kestel’den kısa filmlerle dünyaya mesaj verilecek

2026-05-14 12:26 - Magazin

İlgili Haberler

"38. Uluslararası Hitit Fuar ve Festivali" kortej yürüyüşüyle başladı

23:16 - Kültür Sanat

"36. Uluslararası Samsun Halk Oyunları Festivali" renkli görüntülerle başladı

22:48 - Kültür Sanat

Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığı’nda Gece Müzeciliği’ne yoğun ilgi

22:18 - Kültür Sanat

Anadolu’nun en eski yaşam izleri Yenice’de gün yüzüne çıkıyor

21:16 - Kültür Sanat

Tiyatroseverler, 13. Tiyatro Köyü’nde buluştu

17:01 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Kayıp şahıs ormanda yaralı halde bulundu

17:34 - Asayiş

Yük asansörü minibüsün üzerine devrildi

17:26 - Asayiş

Şüpheli şahısların üzerindn uyuşturucu ve silah çıktı

17:09 - Asayiş

Kafası kapıya sıkışan 4 yaşındaki çocuğun imdadına itfaiye yetişti

16:54 - Asayiş

YKS birincilerinden Tuğsem Bahar başarısının sırrını anlattı

16:50 - Eğitim