?>

Muğla'da Akdeniz Meyve Sineğiyle Mücadele Hız Kazandı

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ortaca ilçesinde düzenlediği bir etkinlikle narenciye üreticilerine Akdeniz Meyve Sineği'ne karşı biyoteknik mücadele kapsamında 4.500 adet feromon tuzak dağıttı.

Gündem - 3 gün önce

Ortaca ilçesinde Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Seyfettin Baydar’ın da katıldığı Akdeniz Meyve Sineği ile mücadele kapsamında feromon tuzak dağıtım etkinliği düzenlendi. Köyceğiz, Ortaca ve Dalaman İlçe Müdürleri ile konu sorumlusu teknik personel, üreticiler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri etkinliğe katılım sağladı.

Küresel ölçekte gıda arzı ve su güvenliğinin önemine değinen Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Baydar, iklim değişikliğinin tarıma etkilerini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:

"İlimizde yaklaşık 105 bin dekar alanda yıllık 350-400 bin ton turunçgil üretimi yapılmaktadır. Ancak 2025 yılı narenciye üretimimiz, don zararı ve mevsim normallerinin üzerindeki sıcaklıklar nedeniyle azalma göstermiştir. Dış karantinaya tabi olan Akdeniz Meyve Sineği, ihracatta sıfır toleransa sahip olduğundan, mücadele büyük önem taşımaktadır"

Baydar, Akdeniz Meyve Sineği İzleme Projesi kapsamında Muğla’nın 6 ilçesinde 33 istasyonla yıl boyu 52 hafta boyunca tuzak sayımlarının yapıldığını ve popülasyonun takip edildiğini belirtti. Ayrıca, 2024 yılında başlatılan Kalıntı Eylem Planı Projeleri çerçevesinde; Ortaca, Dalaman ve Seydikemer ilçelerinde turunçgil ve nar üretim alanlarında pestisit denetimlerinin sürdürüldüğünü ifade etti.

Proje kapsamında 2025 yılı için 4 bin 500 adet feromon tuzak temin edilerek üreticilere dağıtıldığını aktaran Baydar, bu biyoteknik mücadele ile kimyasal ilaç kullanımının azaltılmasının hedeflendiğini söyledi. Ayrıca üreticilere yönelik eğitim çalışmalarıyla, bahçelerde yere dökülen meyvelerin imhası gibi kültürel önlemlerin de teşvik edildiğini belirtti.

Etkinlikte konuşan Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Süreyya Can ise, ara konukçu olan incir, Trabzon hurması ve hünnap gibi dağınık ağaçlara asılan tuzakların, narenciye bahçelerine ulaşmadan Akdeniz Meyve Sineği popülasyonunu düşürdüğünü ve bu yöntemin olumlu sonuçlar verdiğini ifade etti.

Haftanın Öne Çıkanları

Mersin’de ’Yaz Şenlikleri’ başladı

2025-08-03 11:09 - Kültür Sanat

Çankırı’da akan bu sular okyanuslardan 8 kat daha tuzlu

2025-08-02 12:56 - Gündem

MARMARİS’TE DEVLET HASTANESİ ALARM VERİYOR

2025-08-06 13:45 - Marmaris

Silivri Belediyesi’nde yazlık sebze hasadı devam ediyor

2025-07-31 14:59 - Gündem

AK PARTİ MUĞLA MİLLETVEKİLİ KADEM METE’DEN ONAT AİLESİNE TAZİYE ZİYARETİ    

2025-08-02 11:57 - Genel

Yerlilerden Turistlere Marmaris Rehberi

2025-07-31 15:39 - Marmaris

Marmaris’te Yaz Tatilinin Vazgeçilmezi Tekne Turları

2025-08-05 13:57 - Marmaris

Ömer Çelik'ten Özgür Özel'e Filistin Eleştirisi

2025-08-02 18:05 - Siyaset

Marmaris'te Araç Yangını Ormana Sıçramadan Söndürüldü

2025-08-03 00:48 - Asayiş

Marmaris açıklarında 2 göçmen kaçakçısı yakalandı

2025-08-02 11:15 - Asayiş

İlgili Haberler

Gökyüzünde dolunay, Van Gölü’nde yakamoz

01:54 - Gündem

Dolunay, Van Kalesi’yle buluştu

00:36 - Gündem

Siirt’te asfalt çalışmaları tüm hızıyla sürüyor

22:24 - Gündem

Midyat Belediyesi ek hizmet binasının temeli atıldı

21:01 - Gündem

Aksaray’da ağaçlık alanda yangın

20:55 - Gündem

Günün Manşetleri

Mermer Bloğun Altında Kalan Mühendis Can Verdi

16:39 - Asayiş

Tartıştığı işçiyi vuran amir tutuklandı

16:27 - Asayiş

101 yaşındaki Hatice Kübra Nine’nin imrendren ölümü

16:16 - İnsan

Aile İçi Tartışma silahlı kavgaya döndü

14:52 - Asayiş

Sıcaklar bunalttı, hayvanlar suya girerek serinledi

14:51 - Asayiş