İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Ayça Kumluca Topallı, TÜBİTAK’ın 7.5 milyon liralık desteğiyle hayata geçen ‘Yapay zeka destekli akıllı üretim asistanı’ projesinin paydaşı oldu.
Üniversite-sanayi bütünleşmesinin güzel bir örneği olan proje kapsamında Dr. Topallı, dünyaca ünlü Beko markası için hazırlanacak ‘akıllı üretim asistanının’ geliştirilme sürecinde danışmanlık desteği verecek. İki yıl içinde, özel bir yazılım geliştirilerek tamamlanması hedeflenen akıllı üretim asistanı, tesislerde oluşan verimlilik kaybını en aza indirecek ve üretimde yüksek kalite standardını sağlayacak. Dr. Topallı’ya çalışma sürecinde İEÜ mezunları Mert Can Basut ve Pelin Balkaya da destek sağlayacak.
TÜBİTAK Yapay Zeka Ekosistem Çağrısı Sözleşme İmza Töreni, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, İstanbul Valisi Davut Gül ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın’ın katılımıyla gerçekleşti. Akademi ile sanayiyi bir araya getiren törende, İEÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Hakan Abacıoğlu da yer aldı. Üniversite olarak projenin paydaşı olmaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Prof. Dr. Abacıoğlu, çalışmalarında tüm ekibe başarılar diledi. Projeye ilişkin detaylı bilgiler veren Dr. Ayça Kumluca Topallı ise, çalışmanın Beko, Visea Innovative, İzmir Ekonomi Üniversitesi ve TÜBİTAK BİLGEM Yapay Zeka Enstitüsü ortaklığında gerçekleşeceğini belirtti. "Güzel bir model ortaya çıkacak"
Projeye büyük önem verdiklerini ve ortaya güzel bir model çıkarmayı hedeflediklerini ifade eden Dr. Topallı, "Beko için özel geliştirilecek proje kapsamında yapay zeka tabanlı bir akıllı üretim asistanı yazılımı geliştireceğiz. Asistan sayesinde zaman tasarrufunu artırmayı ve iş gücünü en iyi şekilde yönetmeyi hedefliyoruz. Projeye ilişkin detaylı bilgileri, ilerleyen dönemde paylaşacağız" diye konuştu. "Rekabet gücü ve inovasyonun anahtarı"
Günümüzde bilginin, en az sermaye kadar değerli bir üretim faktörü olduğuna dikkat çeken Dr. Topallı, "Üniversiteler, bilginin üretildiği, geliştirildiği ve toplumla paylaşıldığı en önemli kurumlardan biri. Sanayi ise bu bilginin ürüne, hizmete ve değere dönüştüğü alan. Dolayısıyla bilgi ile üretimin buluşma noktası olan üniversite-sanayi iş birliği; sürdürülebilir kalkınmanın, rekabet gücünün ve inovasyonun da anahtarı. Bu noktada projeyi çok önemsiyor, çalışmalara destek sağlayacağım için mutluluk ve gurur duyuyorum" ifadelerini kullandı.