?>

Alevi Bektaşi kültürüne baskıya tepki

Ardahan'ın Damal ilçesinde cemevi tapuları için muhtarlara uygulanan baskılar, Burmadere Köyü Muhtarı Şahismail Göyük'ün gözaltına alınmasıyla yeni bir boyut kazandı. Alevi kurumları muhtarlarının yanındayken, bu uygulamalara karşı ortak duruş sergiliyor.

Gündem - 7 ay önce

Turizm ve Kültür Bakanlığı’na bağlı olarak kurulan Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı, köy muhtarları üzerinden cemevi tapularını almak ve başkanlığa bağlanmalarını sağlamak amacıyla baskı yaptığı ileri sürüldü. Ardahan'ın Damal ilçesinde bu baskılara karşı çıkan Burmadere Köyü Muhtarı Şahismail Göyük’ün çeşitli bahanelerle gözaltına alınmasına büyük tepki gösterildi. Göyük’ün Alevi toplumu tarafından seçilmiş bir muhtar olarak halkın iradesini temsil ettiği belirtilerek Alevi kurumları ve cemevleri tarafından basın açıklaması gerçekleştirildi.

Bu olayın Alevi toplumu içindeki asimilasyon ve baskı politikalarına karşı duruşu simgelediği belirtilirken, Alevi kurumları, muhtarlarının yanında olduklarını belirterek, bu tür uygulamaların kabul edilemez olduğunu açıkladı.

 

ALEVİLERİN İBADETİ CEMDİR, İBADET YERİ CEMEVLERİDİR

Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Kültür Dernekleri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Türkiye Alevi Federasyonu ve Damal Dernekler Federasyonu imzasıyla yayınlanan açıklamada, “Asimilasyon ve inkâr politikalarıyla kurulan Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olarak kurulan Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı bizi temsil etmiyor; bunu asla kabul etmeyeceğiz. Alevilerin inancını folklorik bir yapı içinde göstermek hiç kimsenin haddi de hakkı da değildir. Bu yaklaşım, Alevi inancını yok saymaktır. Kadimden bugüne kadar yol önderlerimiz, pirlerimiz, analarımız ve âşıklarımız asla yollarından ve inançlarından dönmemiş, biat etmemiş, diz çökmemiş ve el açmamıştır. Onlarca kıyım, katliam ve sürgüne rağmen pir, talip, mürşit, rehber ilişkileri rızalık şehri esasına göre yürütülmüştür. Devlet ve hiçbir kamu görevlisi inançları tarif edemez” denildi.

 

ANAYASA ÖNÜNDE EŞİT OLARAK KARDEŞÇE YAŞAMAK İSTİYORUZ

“Biz Alevi yurttaşlar olarak, demokratik, laik, çağdaş, temel hak ve özgürlüklerin, hukukun ve adaletin paylaşımının tüm halklara eşit uygulandığı bir Türkiye Cumhuriyeti’nde anayasa önünde eşit olarak kardeşçe yaşamak istiyoruz” ifadelerinin kullanıldığı açıklamanın devamı şöyle: “İnancımızdan ve cemevlerimizden kirli elinizi çekin! Haksızlığa, ihbarcılığa, tekciliğe, asimilasyona ve inkâra asla teslim olmayacağız, izin vermeyeceğiz.

Biz Aleviler, inadına tüm halklarla, inançlarla, kültürlerle ve dillerle kardeşçe bir arada, laik ve demokratik bir cumhuriyette eşit olarak yaşamak istiyoruz. Bugüne kadar Aleviler olarak inadına barışı, inadına kardeşliği, inadına ortak yaşamı, temel hak ve özgürlükleri, hukukun üstünlüğünü ve tam bağımsız Türkiye’yi savunduk, savunmaya da devam edeceğiz.”

 

 

Haftanın Öne Çıkanları

Gaziantep’te 123 kilo skunk ve metamfetamin ele geçirildi: 4 tutuklama

2024-10-21 08:39 - Asayiş

Doğubayazıt’ta 8 kilo metamfetamin ve 32 bin hap ele geçirildi

2024-10-23 14:01 - Asayiş

10 kilo 244 gram metanfetamin ele geçirildi

2024-10-25 10:39 - Asayiş

Gaziantep’te 86 kilo 650 gram skunk ve 37 kilo 200 gram metamfetamin ele geçirildi

2024-10-20 18:04 - Asayiş

Kahvaltı için aldığı peynirden metal somun çıktı

2024-10-21 10:22 - İnsan

Arnavutluk eski Cumhurbaşkanı Meta gözaltına alındı

2024-10-21 17:37 - Asayiş

Prof. Dr. Şen: "Tüp mide ameliyatı olanlarda düşük ayak sendromu tehlikesi var"

2024-10-25 09:40 - Sağlık

MARMARİS'TE EMEKLİLER “HALK-ET” İSTİYOR

2024-10-21 11:36 - Marmaris

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi 2024-2025 Akademik Yılı açılışı gerçekleştirildi

2024-10-23 13:15 - Genel

Marmaris’te çay ve simit 10, tuvalet 30 lira

2024-10-25 11:42 - Marmaris

İlgili Haberler

Kayseri’de şimşekler geceyi aydınlattı

20:43 - Gündem

Edirne’de sağanakta yollar göle döndü

20:27 - Gündem

Sivas’ta sağanak sonrası gökkuşağı şöleni

20:01 - Gündem

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Bozbey: "En ivedi zamanda Marmara Denizi’ni kurtarmak için birlikte harekete geçelim"

18:41 - Gündem

Sivas’ta dere taştı, köyün sokakları nehre döndü

17:53 - Gündem

Günün Manşetleri

Bahçeli'den PKK'nın Fesih Kararına Tarihi Yorum

16:36 - Gündem

40 Yıllık Usta Antika Saatlere Hayat Veriyor

16:36 - Kültür Sanat

İnternet Dolandırıcılarına Büyük Darbe

16:36 - Asayiş

Yeni Papa Kayseri'den mi?

16:36 - Gündem

Silahlı Saldırıda 1 Genç Hayatını Kaybetti

15:27 - Asayiş