?>

Alışılmış öfke normalleşiyor

UZMAN PSİKOLOG ARZU HAMURCU, TOPLUMDA GÖRÜLEN ŞİDDETE MARUZİYETİN BEYİNDE NORMALLEŞTİĞİNİ SÖYLEYEREK, “MARUZ KALDIKÇA BEYİN BUNA ALIŞIYOR, ALIŞTIKÇA EŞİK DÜŞÜYOR, EŞİK DÜŞTÜKÇE DE ŞİDDET SIRALANMIŞ BİR HALE GELİYOR” DEDİ.

Sağlık - 2 ay önce

Uzman Psikolog Arzu Hamurcu, toplumda görülen şiddete maruziyetin beyinde normalleştiğini söyleyerek, "Maruz kaldıkça beyin buna alışıyor, alıştıkça eşik düşüyor, eşik düştükçe de şiddet sıralanmış bir hale geliyor" dedi.

İnsanların öfkesini dönüştüremediği zaman bir başkasına yönelttiğini söyleyen Uzman Psikolog Arzu Hamurcu, "Son dönemde artan şiddet olaylarını konuşurken sadece bireysel öfkeye bakmak yeterli olmaz. Çünkü şu anda yoğun bir duygu yönetememe krizi yaşıyoruz. Artık insanlar üzülmeyi de reddedilmeyi de hayal kırıklığı yaşamayı da kaybetmeyi de tolere edemiyorlar. Her şey çok hızlı her şey çok anlık her şey çok tepkisel bir halde ve bu yüzden de aslında artık bu hız kültüründe duygular işlenemiyor. Duygular bastırılıyor ve her bastırılan duygu ne yazık ki bir yerde patlak veriyor. Bir diğer mesele de artık şiddete çok fazla maruz kalıyoruz. Televizyonlar, diziler, haberler, sosyal medyadaki bütün içerikler. Biz maruz kaldıkça beyin buna alışıyor, alıştıkça eşik düşüyor, eşik düştükçe de şiddet sıralanmış bir hale geliyor. Oysaki şiddet çoğu zaman güç göstergesi değil, regüle olamayan yani sakinleşemeyen bir sinir sisteminin çığlığı olarak gördüğümüz tablolar var. Duygusunu yönetemeyen insan davranışını da yönetemiyor ve bu noktada artık öfke tek başına bir problem değil, öfkeyle kişinin ne yaptığı problem haline geliyor. Bu aşamadan sonra artık bizim bakmamız gereken sadece çözüm olarak cezaları konuşmak değil. Şiddet bir anda ortaya çıkmıyor. Yıllarca bastırılmış duyguların, yönetilemeyen öfkenin ve düşen bir tahammül eşiğinin sonucu olarak ortaya çıkıyor. Bu tepki de bu doğal hızda artık toplumda İnsanlar hayal kırıklığı ile baş etmeyi öğrenmez ise reddedilmeyi taşıyamazsa, öfkesini dönüştüremez ise artık o öfkeyi bir başkasına yöneliyor halde görüyoruz" dedi.

Hamurcu, bireylere çocuk yaşta öfkeyle başa çıkmanın öğretilmesi gerektiğini söyleyerek, "Şimdi burada çözümü sadece tabi ki de cezaları konuşmak olarak göremeyiz. Aynı zamanda duygusal dayanıklılığı arttırmakla başlayabiliriz. Yani çocuklara küçük yaşta duygusal regülasyonu öğretmek, hayır ifadesi ile baş etmeyi öğretmek, reddedilmeyi kişisel bir yıkım olarak algılamamayı öğretmek, burada ebeveynlere ve topluma çok ciddi bir görev olarak düşüyor. Gerektiğinde de terapiyi zayıflık değil bir güç alanı olarak göstermek burada bizlere düşen en önemli görevlerden birisidir. Çünkü şunu çok iyi biliyoruz ki güçlü insan bağıran insan değil öfkesini yönetebilir insandır. Yani alışılmış sıralanmış öfke artık birçok kişi için bir tehdit haline gelmiyor ve ‘ben de öfkemi bu şekilde gösterebilirim’ diye bir kelebek etkisi ile öfkenin yayıldığını artık toplumda da görmüş oluyoruz" ifadelerini kullandı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Eskişehir’de sürücü kursu öğretmen ve personeli geleneksel iftar yemeğinde buluştu

2026-03-16 11:48 - Eğitim

Karadeniz müziğinin güçlü sesi 3 Nisan’da İstanbul’da sahne alacak

2026-03-19 15:47 - Magazin

14 yaşında çocuk, otobüs durağında silahla vurulmuş halde bulundu

2026-03-22 01:19 - Asayiş

GETOB Ormanı Projesi kapsamında fidanlar toprakla buluştu

2026-03-15 14:50 - Marmaris

Başıboş diye şikayet edilen köpekler bakımevine gönderildi

2026-03-15 14:55 - Marmaris

Muğla’da Ramazan Bayramı Hazırlıkları

2026-03-20 00:01 - Resmi İlanlar

Trump: "(İran) Diyalog kurabiliriz ama ateşkes yapmak istemiyorum"

2026-03-21 00:10 - Siyaset

Marmaris 18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 111. yılı programı 

2026-03-17 16:27 - Marmaris

Genel Müdür Abdulkadir Çay, Kurum personeliyle bayramlaştı

2026-03-19 15:19 - Gündem

Fethiye’de yapay zekalı radarlar şehir içinde devrede

2026-03-18 16:18 - Asayiş

İlgili Haberler

Hisarcık’ta çöp konteynerlerinde temizlik ve dezenfeksiyon çalışması

18:25 - Sağlık

Tunceli’de "Her Gebeye Bir Ebe" uygulaması başarıyla yürütülüyor

17:39 - Sağlık

Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi’nde MS hastalığına dikkat çeken etkinlik

17:26 - Sağlık

Oktay Kaynarca’nın adı Malatya Kan Alma Birimi’ne verildi

15:28 - Sağlık

PSA testi prostat hastalıklarında kritik rol oynuyor: Erken teşhis hayat kurtarıyor

14:55 - Sağlık

Günün Manşetleri

Emekli sulama birliği çalışanı evinde ölü bulundu

14:13 - Asayiş

Kahramanmaraş’ta 4.4 büyüklüğünde deprem

13:39 - Asayiş

Erken teşhis ile MS hastalarının hayat kalitesi korunuyor

12:39 - Sağlık

Alkollü sürücünün kullandığı araç askeri birliğin bahçesine uçtu

12:29 - Asayiş

Kemiği kraker gibi yediler

12:19 - Gündem