?>

Amasya’da 130 yıldır aranan ’yitik Türk lalesi’ bulundu

AMASYA'DA 130 YILDIR DOĞADA GÖRÜLMEDİĞİ İÇİN NESLİNİN TÜKENDİĞİ RAPOR EDİLEN 'YİTİK TÜRK LALESİ' BULUNDU. EN SON 1896 YILINDA GÖRÜLÜP BİLİM İNSANLARI VE GEZGİNLER ŞEHRİN ZİRVESİNDEKİ DAĞLARDA ARADIĞI GİZEMLİ BİTKİYİ BOŞ ZAMANLARINI DOĞADA DOLAŞARAK DEĞERLENDİREN KAPICI ERCAN EFTELİOĞLU BULARAK TARİHE GEÇTİ.

Gündem - 2 saat önce

Amasya’da 130 yıldır doğada görülmediği için neslinin tükendiği rapor edilen ’yitik Türk lalesi’ bulundu.

En son 1896 yılında görülüp bilim insanları ve gezginler şehrin zirvesindeki dağlarda aradığı gizemli bitkiyi boş zamanlarını doğada dolaşarak değerlendiren emektar kapıcı Ercan Eftelioğlu bularak tarihe geçti. Olayı duyar duymaz şehre gelen botanik uzmanlarının ’Tulipa Sprengeri’ adıyla bilinen ’yitik Türk lalesi’ olduğunu tespit ettiği bitkinin örnekleri fotoğraflandı, konumu duyurulmayan alan ise korumaya alındı. Bitkinin Anadolu’da varlığının sona erdiği kayıtlara geçmişti

İlk kez 1892’de Alman bahçıvan Mühlendorff tarafından toplanarak Avrupa’ya gönderilip ’Tulipa Sprengeri’ adıyla bilim dünyasına tanıtıldıktan sonra en son 1896’da doğada görülen bitkinin Anadolu’da varlığının sona erdiği kayıtlara geçmişti. Gizemli bitki Avrupa’da az sayıdaki özel bahçede süs bitkisi olarak varlığını devam ettirebildi. Çekilmiş fotoğrafı Türkiye Bitkileri Listesi kitabına kapak olan yitik laleyi botanikçiler uzun yıllardır arıyordu. Bilim insanları ve gezginler yıllardır arıyordu

İl merkezinde bir binada kapıcılık yapan Ercan Eftelioğlu, hafta sonu arkadaşlarıyla doğa gezisine çıktı. Çiçeklere merakıyla bilinen 51 yaşındaki Eftelioğlu, bilim insanlarının ve gezginlerin yıllardır aradığı yitik lalenin fotoğraflarına benzeyen bir çiçekle karşılaşınca görüntüleyip uzman botanikçilerle temasa geçilmesini sağladı. Kendilerine iletilen fotoğrafları inceleyen Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Müdürü Salih Sercan Kanoğlu durumu Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Eker ile paylaştı. İki uzman isim ilk fırsatta Amasya’ya gelerek gizemli bitkinin bulunduğu alana gitti. Yapılan incelemede bitkinin en son 130 yıl önce görülüp Anadolu’daki varlığının sona erdiği kayıtlara geçen ’yitik lale’ olduğu belirlendi. "Çok mutluyum"

Halen çalıştığı işinden fırsat bulduğu vakitleri geçirdiği doğada bilim insanları ve gezginlerin peşinde olduğu bitkiyi bularak tarihe geçtiğini anlatan evli ve 2 çocuk babası Eftelioğlu, "Çok mutluyum. Aradan 130 yıl geçmiş. Bitki ilk defa bana denk geldi" dedi. "130 yıl sonra aslında kaybolmadığını, yaşadığını görmekteyiz"

Örnekleri Avrupa’nın sayılı botanik bahçelerinde olan süs bitkisini Anadolu’da yıllardır arayan bilim insanlarından olan Prof. Dr. İsmail Eker, "Birçok yerli ve yabancı araştırmacı bu bitkiyi bulmak için bölgeye gelirdi. Fakat bugüne kadar hiç izine rastlanmadı. Bu bitkinin kayıp olduğunu sanıyorduk. 130 yıl sonra aslında kaybolmadığını, yaşadığını görmekteyiz. Bunda sonraki süreçte bitkiyi koruma altına alıp yaşatmaya çalışacağız" diye konuştu.

Doğal bir şekilde yayılış gösterdiği görülen yitik lalenin diğer lalelerden ayıran özellikleri üzerinde taşıdığını değerlendiren Eker, "Diğer lalelere göre daha geç dönemde çiçek açar. Uzun boylu ve huni şeklinde parlak kırmızı renklere sahiptir. Çiçeğin içerisinde polen keselerini taşıyan anter dediğimiz başlıklarının olması, bu başlıklardaki ince iplikçilerin kırmızı renkte olması çiçeği yakın türlerden kolaylıkla ayırmaktadır" şeklinde konuştu. "Bitkiyi bulan Ercan beye madalya, ödül verilmeli"

Bitkinin bulunduğu alanın konumunun paylaşılmasının riskli olduğunu anlatan Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Müdürü Salih Sercan Kanoğlu ise, "Bu lale yüzde 100 yitik lale. Zamanında biz de aradık ama bulamamıştık. Hep yanlış yere bakıyormuşuz. Bitkiyi bulan Ercan beye madalya, ödül verilmeli. Çünkü birçok kişi buradan geçip gitmiştir. Ancak bitkinin yitik lale olduğunu Ercan bey fark etti" ifadelerini kullandı.

"Amasya lalesi"nin ’Yitik Lale Gurbetten Sılaya Dönüyor Projesi’yle İngiltere’den Türkiye’ye getirilen türünden üretilen tohumlar 2 yıl önce Amasya’da toprakla buluştuğunu hatırlatan Kanoğlu, İstanbul’daki Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nde çoğaltılan 45 bin tohumun Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile yapılan iş birliğiyle farklı noktalara ekildiği projenin aynı hassasiyetle süreceğini söyledi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Sağlık Müdürlüğü basın sorumlusu Mehtap Aslan’ın mutlu günü

2026-06-09 23:13 - Magazin

Hisarönü–Marmaris yolunda çalışmalar sürüyor

2026-06-05 12:45 - Marmaris

Marmaris'te Bisiklet Yarışı Nedeniyle Yollar Kapanıyor

2026-06-05 11:06 - Marmaris

Marmaris’te L’Etape by Tour de France heyecanı başladı

2026-06-05 15:08 - Marmaris

​BAŞKAN FEVZİ TOPUZ’DAN YOĞUN SAHA ZİYARETLERİ

2026-06-05 17:52 - Genel

Tapu sokağı’nda turist taşkınlığı

2026-06-06 20:50 - Marmaris

Ege Bölgesi Kütahyalılar Federasyonu’ndan Birlik ve Beraberlik Gecesi

2026-06-06 11:24 - İnsan

Çorum’da hafif ticari araç istinat duvarından yan yola uçtu: 2 yaralı

2026-06-09 00:05 - Asayiş

İmdat Avcı’dan Koylar’da örnek çevre temizliği

2026-06-06 20:37 - ÇEVRE

YATAĞAN İLÇESİNDE KAYIP YAŞLI KADIN HER YERDE ARANIYOR

2026-06-06 00:06 - Asayiş

İlgili Haberler

Bingöl’de barajlarda doluluk oranı sevindirdi

11:28 - Gündem

MASKİ’den merkezde dev kanal temizliği

11:35 - Gündem

Akçadağ’ın yol ağı güçleniyor

11:29 - Gündem

Van’da haziranda 3 metreyi bulan karda yol açma çalışması

11:13 - Gündem

Başkan Büyükkılıç, Tarihi Kayseri Mahallesi’nde 3. etap çalışmalarını yerinde inceledi

11:09 - Gündem

Günün Manşetleri

Kendini kilitlediği evi yakmaya çalıştı, yakalanınca sinir krizi geçirdi

11:01 - Asayiş

Kılık değiştirerek saklanan cinayet zanlısı yakalandı

10:51 - Asayiş

Adana'da Uykusuz Dolmuşçu Dehşet Saçtı

10:14 - Asayiş

Ukrayna’nın vurduğu dev tanker İstanbul Boğazı’ndan geçirildi

10:12 - Genel

İshal, güneş çarpması ve havuz risklerine dikkat

09:55 - Sağlık