?>

Anayasa Mahkemesi Başkanı Özkaya, Azerbaycan’da uluslararası konferansa katıldı

Anayasa mahkemesi başkanı kadir özkaya, azerbaycan’da düzenlenen uluslararası konferansa katıldı.

Siyaset - 8 saat önce

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya, Azerbaycan’da düzenlenen uluslararası konferansa katıldı.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya, Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasası’nın kabulünün 30. yıldönümü dolayısıyla 16 Temmuz’da başkent Bakü’de düzenlenen ‘Anayasa Yargısı Yoluyla Anayasanın Üstünlüğünün Sağlanmasına İlişkin Modern Eğilimler’ temalı uluslararası konferansa katıldı. Kadir Özkaya’ya Anayasa Mahkemesi Üyeleri Rıdvan Güleç ve İrfan Fidan ile Genel Sekreter Yardımcısı Yılmaz Çınar ve Dış İlişkiler Müdürü Korhan Pekcan de eşlik etti. Özkaya, konferansta yaptığı konuşmada bireysel başvurunun yalnızca hak ihlallerini denetleyen bir yol olmadığını, aynı zamanda hukukun anayasallaşmasını sağlayan güçlü bir araç haline geldiğini belirterek, "Bireysel başvuru yolu hukukun anayasallaşmasının hem itici gücü hem de teminatı hâline gelmiş bulunmaktadır" dedi. "Anayasanın üstünlüğü ilkesi demokratik sistemin temel taşıdır"

Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi tarafından düzenlenen konferansta ‘Bireysel Başvurunun Dönüştürücü Etkisi ve Hukukun Anayasallaşması’ başlıklı bir konuşma yapan Özkaya, anayasanın üstünlüğü ilkesinin demokratik sistemin temel taşı olduğunu kaydederek, "Bir insan uzun ömürlü olmak isterse adaletli olsun. Bu durum devletler için de geçerlidir. Adaletli olmak ömrü uzatır" dedi.

Anayasaların yalnızca hukuki belgeler değil aynı zamanda toplumların ortak değerlerini ve geleceğe dair umutlarını yansıtan metinler olduğunu belirten Özkaya, "Anayasalar devletlerin temel felsefesini ortaya koyan, kurumsal yapısını belirleyen ve birey-devlet ilişkilerini şekillendiren kurucu belgelerdir. Kuralları, diğer hukuk kurallarının üzerinde yer alır" ifadelerini kullandı. "Bireysel başvuru yolu, hukukun anayasallaşmasının hem itici gücü hem de teminatı haline geldi"

Türkiye’de uygulanan anayasa yargısı modeline de değinen Özkaya, Anayasa Mahkemesinin norm denetimi ile bireysel başvuru olmak üzere iki temel denetim yoluna sahip olduğunu belirterek, "Mahkememiz, bireysel başvuru kararlarıyla yalnızca bireylerin temel haklarının ihlal edilip edilmediğini denetlemekle kalmamakta; aynı zamanda kamu gücünün ve yargı organlarının hukuk kurallarını Anayasa’ya uygun yorumlayıp yorumlamadığını da incelemektedir" diye konuştu.

Özkaya, bireysel başvurunun yalnızca hak ihlallerini denetleyen bir yol olmadığını, aynı zamanda hukukun anayasallaşmasını sağlayan güçlü bir araç haline geldiğini belirterek, "Bireysel başvuru yolu, hukukun anayasallaşmasının hem itici gücü hem de teminatı hâline gelmiş bulunmaktadır. Anayasa’ya uygun yorum ilkesinin yalnızca teorik bir norm olmaktan çıkıp somut davalarda denetlenebilir bir zorunluluk haline gelmesi, modern anayasa yargısının en dikkat çekici dönüşümlerinden biri olarak ortaya çıkmıştır" değerlendirmesinde bulundu. "Uluslararası anayasa yargısı camiasında dikkat çeken bir konuma ulaştık"

Anayasa mahkemelerinin günümüzde yalnızca ulusal anayasa hükümleriyle değil uluslararası insan hakları belgeleri ve içtihatlarıyla da diyalog hâlinde olduğuna işaret eden Özkaya, "Kanaatimizce bu durum, insan hakları açısından tüm dünyada ortak bir standardın oluşmasına imkân sağlayacaktır. Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi de bu gelişmeler paralelinde, insan hakları ve anayasanın üstünlüğü bağlamında verdiği kararlarla yalnızca ulusal hukuk sisteminde değil aynı zamanda uluslararası anayasa yargısı camiasında da dikkat çeken bir konuma ulaşmıştır" şeklinde konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Bozburun’da teknede kavga: 1 ölü, 3 yaralı

2025-07-20 23:04 - Asayiş

MARMARİS' TE TATİLCİLER AKŞAM SAATLERİNDE DENİZE GİRİYOR

2025-07-15 21:06 - Marmaris

Teknede çıkan kavgada bir kişi hayatını kaybetmişti: 3 kişi tutuklandı

2025-07-21 17:45 - Asayiş

Marmaris Esnaf Odası Başkanı Ayyıldız tahliye edildi

2025-07-19 11:14 - Asayiş

Vali Akbıyık, şehit yakınları ve gazilerle bir araya geldi

2025-07-15 10:47 - Genel

MARMARİS'TE YANGINLARA KARŞI YOL KENARINDAKİ KURU OTLAR TEMİZLENDİ

2025-07-18 13:51 - Asayiş

Marmaris'te 22 düzensiz göçmen yakalandı

2025-07-15 13:49 - Asayiş

Marmaris'te Uyuşturucu Operasyonu

2025-07-16 12:29 - Asayiş

Muğla’da trafik kazası: 1 ölü, 2 yaralı

2025-07-20 17:40 - Asayiş

Marmaris’te 11 düzensiz göçmen yakalandı

2025-07-17 09:58 - Asayiş

İlgili Haberler

ABD’li Senatör Sanders: "ABD, İsrail’e daha fazla askeri yardım yapmamalı"

23:53 - Siyaset

Beyaz Saray: "Başkan, Gazze’de rehinelerin serbest kalması ve kalıcı ateşkesin sağlanması için çalışıyor"

23:10 - Siyaset

Rusya ve Ukrayna heyetlerinin çarşamba günü Türkiye’de bir araya gelmesi planlanıyor

21:47 - Siyaset

BM Genel Sekreteri Guterres, İsrail’in Gazze’de yardım arayan sivilleri öldürmesini kınadı

20:20 - Siyaset

AB ve 25 ülkenin Dışişleri Bakanlığı’ndan İsrail’e Gazze’deki savaşı sonlandırma çağrısı

19:42 - Siyaset

Günün Manşetleri

Semaver yakarken hayatını kaybetti

15:55 - Asayiş

Kızılay'dan Yaz Aylarında Kan Bağışı Çağrısı

15:31 - İnsan

Elif Naz Köseoğlu, Avrupa’da Türkiye'yi Temsil Edecek

15:22 - Spor

3.2 Milyon TL Değerinde Kaçak Sigara Operasyonu

15:16 - Asayiş

Araç muayenesinde dijital dönüşüm

15:06 - Ekonomi