?>

Anneannelerinin öğüdüyle başladılar, binlerce mezarı temizlediler

ADANA'DA ANNEANNELERİNİN ÖLÜMÜNÜN ARDINDAN ONUN ‘MEZARIMI TEMİZ BIRAKIN' ÖĞÜDÜYLE, MEZAR TEMİZLEMEYE BAŞLAYAN 2 KARDEŞ, ŞİMDİLERDE BAKIMSIZ MEZARLARI DA TEMİZLEYEREK GENİŞ KİTLELERE ULAŞTI.

İnsan - 4 ay önce

Adana’da anneannelerinin ölümünün ardından onun ’Mezarımı temiz bırakın’ öğüdüyle mezarını temizlemeye başlayan iki kardeş, bakımsız mezarları da temizleyerek geniş kitlelere ulaştı. Çocuklar, Ramazan Bayramı öncesi grup halinde bakımsız mezarları temizleyerek farkındalık oluşturuyor.

Adana’da yaşayan Hasan Hüseyin (18) ve Muhammet Ali Hiçdönmez (16) isimli kardeşler, geçtiğimiz yıl anneanneleri Elmas Yıldız’ı (80) kaybetti. Anneannelerinin ölümünün ardından her hafta mezarlığa giden kardeşler, mezarı temizlerken bazı mezarların uzun süredir bakımsız kaldığını fark etti. Bunun üzerine yalnızca kendi yakınlarının mezarıyla yetinmeyen kardeşler, çevredeki sahipsiz ve bakımsız mezarları da temizlemeye başladı. Kısa sürede sosyal medyada paylaşılan görüntüler ve yapılan çağrılarla çok sayıda gönüllü bu harekete destek verdi. Ramazan Bayramı öncesi Asri Mezarlığı’na giden kardeşler ve 3 gönüllü genç, bakımsız mezarları temizledi. "Projeyi büyütmek istiyoruz"

İHA muhabirine konuşan Hasan Hüseyin Hiçdönmez, "Biz aylardır bu işi yapıyoruz. Asıl amacımız gençlerde farkındalık oluşturmak. Bir grup kurduk ve Adana’da başlayarak Türkiye’nin farklı yerlerindeki gençlerle birlikte mezar temizliği yapmayı planlıyoruz. Projemizi büyütmek ve daha fazla insana ulaşmak istiyoruz" dedi. "Başlangıçta video çekmeden temizlik yapıyorduk"

Başlangıçta gönüllü olarak sessiz şekilde mezarlık temizliği yaptıklarını anlatan Hasan Hüseyin Hiçdönmez, daha sonra sosyal medyada farkındalık oluşturmak amacıyla videolar paylaşmaya başladıklarını belirterek, "İlk başta video çekmeden mezar temizliği yapıyorduk. Daha sonra sosyal medyada paylaşarak insanlara mezarlık temizliğinin ve çevre temizliğinin ne kadar önemli olduğunu göstermeye karar verdik. Videolarımız ilgi görünce daha büyük bir motivasyonla çalışmaya devam ettik" ifadelerini kullandı.

Muhammet Ali Hiçdönmez ise, "Bu işe yaklaşık bir yıl önce başladık. Anneannemizin vefatından sonra mezarlığa daha sık gitmeye başladık. Anneannemiz hayattayken mezarlığa gelir, kendi mezar yerini gösterir ve bize çeşitli hikayeler anlatırdı. ‘Mezarımı temiz bırakın’ diye sık sık öğüt verirdi. İlk olarak kendi mezarlarımızı temizledik. Daha sonra çevrede bakımsız ve kimsesi olmayan mezarları da temizlemeye başladık. Şimdi ise mezarlıkların genel temizliğini yapıyoruz. Amacımız hem çevreyi temiz tutmak hem de insanlarda farkındalık oluşturmak" dedi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Marmaris’te Tıp Bayramı’na Özel Anlamlı Söyleşi

2026-03-14 17:28 - Gündem

Dünyaca ünlü piyanist Gülsin Onay Denizli’de öğrencilerle buluştu

2026-03-11 11:07 - Magazin

Eskişehir’de sürücü kursu öğretmen ve personeli geleneksel iftar yemeğinde buluştu

2026-03-16 11:48 - Eğitim

GETOB Ormanı Projesi kapsamında fidanlar toprakla buluştu

2026-03-15 14:50 - Marmaris

GETOB Başkanı Aygün “Tedirginlik var ama büyük bir olumsuzluk yok”

2026-03-13 12:02 - Turizm

Başıboş diye şikayet edilen köpekler bakımevine gönderildi

2026-03-15 14:55 - Marmaris

Marmaris’te Ramazan’la birlikte “dilenci” tartışması

2026-03-11 12:57 - Marmaris

Adana’da mobilya atölyesinde yangın çıktı

2026-03-14 00:50 - Asayiş

Marmaris 18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 111. yılı programı 

2026-03-17 16:27 - Marmaris

Galatasaray Başkanı Dursun Özbek depremzedelerle iftarda buluştu

2026-03-13 23:15 - Spor

İlgili Haberler

Hastane, "Anne dostu hastane" unvanı aldı

15:15 - İnsan

34 yıldır su içemeyen yaşlı adam, 10 gündür yemek de yiyemiyor

15:07 - İnsan

Çorum’da klasik otomobil rüzgarı: Vatandaşlar büyük ilgi gösterdi

15:01 - İnsan

Kuran kurslarında 112 Acil çağrı hattı tanıtımları sürüyor

15:04 - İnsan

Siirt’te özel bireyler ve çocuklar böğürtlen hasadında buluştu

14:41 - İnsan

Günün Manşetleri

Yaşlı çift alevlerin sardığı evden komşuların uyarısıyla çıktı

15:08 - Asayiş

34 yıldır su içemeyen yaşlı adam, 10 gündür yemek de yiyemiyor

15:07 - İnsan

Polisin durdurduğu araçta uyuşturucu hap ele geçirildi

14:06 - Asayiş

Tarla temizliği için yakılan ateş ormanlık alana sıçradı

14:01 - Asayiş

Kaliteli kekiğin dünya pazarında her zaman alıcısı var

13:44 - Ekonomi