?>

’Anoreksiya nervozayı sosyal medya ve akran baskısı tetikleyebilir’

Medical park ordu hastanesi psikoloji bölümü’nden psikolog irem naz kırım

Sağlık - 5 ay önce

Anoreksiya nervozanın özellikle ergenlik çağındaki gençlerde, sosyal medya ve akran baskısı sebebiyle tetiklenebileceğinin altını çizen Psikolog İrem Naz Kırım, "Anoreksiya, yalnızca kilo verme çabası değil; bireyin kendilik algısındaki derin çatışmaların, kontrol arayışının ve görünür olmakla görünmez kalma isteğinin psikolojik bir yansımasıdır" dedi.

Medical Park Ordu Hastanesi Psikoloji Bölümü’nden Psikolog İrem Naz Kırım, özellikle ergenlik döneminde artış gösteren yeme bozukluklarından anoreksiya nervoza hakkında önemli uyarılarda bulundu. "Zamanla bedeninin alarm sinyalini dahi anlamaz"

Anoreksiya nervozanın yalnızca bir kilo problemi değil, kökeninde çok daha derin psikolojik nedenlerin yattığı bir yeme bozukluğu olduğunu belirten Psk. Kırım, bu hastalığın genellikle mükemmeliyetçi, kaygılı, duygularını ifade etmekte zorlanan bireylerde görüldüğünü vurguladı. Psk. Kırım, "Kişi ne kadar zayıflarsa, kontrolü elinde tuttuğunu hisseder. Bu bir başarı gibi görülür. Ancak zamanla bedenin alarm vermesi bile bu algıyı değiştirmez" diye konuştu.

.

"Hızlı kilo kaybı görülebilir"

Anoreksiya nervozanın fiziksel belirtileri arasında hızlı kilo kaybı, adet düzensizlikleri, saç dökülmesi, cilt kuruluğu ve tansiyon düşüklüğü bulunduğunu ifade eden Psk. Kırım, "Ne yazık ki bu belirtiler ortaya çıktığında hastalık genellikle ilerlemiş oluyor. Bu nedenle erken farkındalık, tedavi sürecinin en önemli basamağıdır" dedi. "Aileler kilo üzerinden eleştiri yapmamalı"

Özellikle ergenlik çağındaki gençlerde, sosyal medya ve akran baskısının yeme davranışları üzerinde olumsuz etkiler oluşturabileceğine dikkat çeken Psk. Kırım, "Aileler çocuklarının yeme alışkanlıklarını, beden algısı hakkındaki söylemlerini ve sosyal çevresini dikkatle gözlemlemeli. Zayıflık övülmemeli, kilo üzerinden eleştiri yapılmamalıdır" şeklinde konuştu. "Tedavi mümkün"

Anoreksiyanın psikolojik destekle tedavi edilebileceğini vurgulayan Psk. Kırım, "Multidisipliner bir yaklaşımla psikolog, psikiyatrist, diyetisyen ve gerektiğinde iç hastalıkları (dahiliye) uzmanının birlikte çalışması gerekir. En önemlisi ise kişinin yalnız olmadığını hissetmesidir" ifadelerine yer verdi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Mersin’deki gizemli hazineye ziyaretçi akını

2025-06-22 13:45 - Gündem

Muğla'da Yeni Sanayi Sitesi Tamamlanıyor

2025-06-25 10:23 - Gündem

Meram’da görsel şov yeniden başladı

2025-06-20 14:11 - Gündem

Çankırı’da yaban hayatı kamerada

2025-06-23 12:43 - Gündem

Ula'da Servis Minibüsü Kazası

2025-06-19 10:07 - Asayiş

MUTTAŞ İLE 2025’İN İLK 5 AYINDA 202 BİN YOLCU TAŞINDI

2025-06-20 15:19 - Ulaşım

Tunceli’de karne heyecanı

2025-06-20 15:07 - Eğitim

Maltepe’de felsefe halkla buluşuyor

2025-06-22 12:37 - Genel

MUĞLA MİLLETVEKİLİ ERGUN “TRAFİK CEZALARIYLA EKONOMİ YÜRÜTÜLEMEZ”

2025-06-21 12:58 - Genel

Metin Ergun'dan Hükümete Acil Önlem Çağrısı

2025-06-24 15:53 - Gündem

İlgili Haberler

Mavi balonlar diyabete farkındalık için gökyüzüne bırakıldı

19:49 - Sağlık

Sokaktaki yiyeceklerden zehirlenmelere karşı uzmanlardan dikkat çeken uyarılar

18:01 - Sağlık

ESOGÜ Hastanesi’nde ‘Dünya Diyabet Günü Farkındalık Etkinliği’

17:58 - Sağlık

SEVGİ EKSİKLİĞİ PSİKOLOJİYİ NASIL ETKİLER ? 

16:40 - Sağlık

Sarıgöl’de kan bağış kampanyasına yoğun ilgi

16:22 - Sağlık

Günün Manşetleri

Televizyonun inanılmaz dönüşümü

16:34 - Genel

Üzerine kaynar su devrilen çocuk yaralandı

16:11 - Asayiş

Lastikçilerde son gün yoğunluğu

16:04 - Ekonomi

Gençlerin kavgası kanlı bitti

15:52 - Asayiş

Tartıştığı komşularına kurşun yağdıran sanığa 19 yıl hapis cezası

15:40 - Asayiş