?>

Antalya 2 bin 400 personel, 251 adet hava ve kara aracı ile muhtemel orman yangınlarına hazır

ANTALYA'DA ORMAN YANGINLARINI ÖNLEMEYE YÖNELİK TATBİKAT GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

Gündem - 3 ay önce

Antalya’da orman yangınlarını önlemeye yönelik tatbikat gerçekleştirildi. Tatbikatta, 250 kişilik ekip ve çok sayıda ekipmanla alevlere müdahale senaryosu uygulandı.

Antalya Konyaaltı Orman İşletme Müdürlüğü Düzlerçamı Yangın Ekip Binası’nda düzenlenen arazide uygulamalı tatbikata, 250 personelin yanı sıra dron, arazöz ve çok sayıda ekipman katıldı. Senaryo gereği ormanlık alanın farklı noktalarında çıkan yangınlara ekipler eş zamanlı olarak müdahale etti. Tatbikat kapsamında ekipler, kısa sürede organize olarak yangınlara müdahale edip kontrol altına aldı. Tatbikatı yakından takip eden Orman Bölge Müdürü Kemal Kayıran, "Esas amacımız bu tür çalışmaları ne kadar çok tekrar edersek, müdahaleler o kadar otomatik hale geliyor. Ekiplerimiz yangın konusunda tecrübeli olsa da kış sezonunda yangınların azalması nedeniyle zaman zaman bir duraksama yaşanabiliyor. Bu nedenle ekiplerimizi zinde tutmak ve reflekslerini canlı tutmak amacıyla bu tatbikatları gerçekleştiriyoruz. Böylece ekiplerimizin dinamizmini daha da artırıyoruz" dedi. "Amacımız yangını en aza indirmek"

Antalya orman varlığının 1 milyon 180 bin hektar ve alan olarak Türkiye’de en fazla orman alanına sahip olduğunu aktaran Kemal Kayıran, "Ormanlarımızın büyük çoğunluğu kızılçam olduğu için yangın riski açısından 1. derecede öncelikli riskli bölgedeyiz. 14 işletmemizin 10 tanesi 1. derecede yangına riskli, 4 tanesi 2. derecede riskli. Dolayısıyla biz bu riski en aza indirmek amacıyla yangınlar çıkmadan yangını nasıl önleyebiliriz buna odaklanıyoruz" dedi. "15 bin 200 kişiye eğitim verdik"

Bilinçlendirme faaliyetleri yürüttüğünü aktaran Kayıran, kamu personeli dışında çoban, avcı, öğretmen, öğrenci tüm kesimlere eğitim verdiklerini söyledi. Kayıran, "Şu anda bu kesimler içerisinde 15 bin 200 kişiye eğitim verdik, personelimizde de bin 300 kişiye eğitim verdik. Hedefimiz 1 Haziran’a kadar tüm köyleri gezip tamamına eğitim vermek ve bu yangınla ilgili bilinçlendirme faaliyeti anlatmak. Bunun için mücadele ediyoruz. Çünkü şunu biliyoruz ,söndürme işi yüksek maliyetli, dolayısıyla yangınları çıkmadan önlemek gayretindeyiz. Bu yıl yürürlüğe giren bir projemiz var, orman yangınlarını önleme projesi" şeklinde konuştu. "Orman bölgelerinde 42 adet kule mevcut"

2026 yılı organizasyonuna değinen Kayıran, orman bölgelerinin 7/24 kuleler aracılığıyla gözetlendiğini belirtti. Kayıran, "42 adet kulemiz var orman yangınlarını gözetleme kulemiz. Bunların 36 tanesi kameralı. Herhangi bir duman olduğunda kulelerimiz bizi uyarıyor ekiplerimiz de harekete geçiyorlar" dedi. "Toplam 251 adet hava ve kara aracı"

2 bin 400 personel ile hazır olduklarını ifade eden Kayıran, "Antalya’da 1 adet yönetim, 7 adet söndürme helikopteri ve 3 adet uçak, Gazipaşa’da İHA’mız var. Toplam 12 adet hava aracımız olacak. Kara araçlarımızda arazözü, ikmal ve ilk müdahale aracı olarak 205 adet, iş makinesi, dozer, greyder, 34 adet ,toplamda 239 adet kara aracımız olacak, Geçen yıl 200 yangınımız olmuştu toplamda bin 600 hektar alan zarar görmüştü biz bu alanların tamamının üzerindeki ağaçları temizledik ve arazi hazırlığını yaptık. O sahaları da sonbaharda en geç dikerek tekrar ormanlaştırmış olacağız" şeklinde konuştu.

Dron kullanımının amacını anlatan Kayıran, "Şu an bazen ulaşamadığımız noktalar oluyor. Hortum taşımakta ve erzak götürmekte zorlandığımız noktalar oluyor. 50 kilogram kapasitesi var ormanın en uç noktalarına kadar ulaştırabileceğiz. Antalya’da 1 adet var ve şimdi bunun denemesini yaptık" ifadelerine yer verdi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

11 Mayıs’ta Notalar Umut Oluyor

2026-04-30 17:49 - Kültür Sanat

Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü 'ye HAGB kararı

2026-04-30 14:59 - Marmaris

MARMARİS BELEDİYESİNE YENİ ATAMA

2026-04-28 14:50 - Marmaris

Poizi, Ordu’da sahne aldı

2026-04-26 12:41 - Magazin

Çorum FK, Erzurumspor FK maçı hazırlıklarına başladı

2026-04-28 19:55 - Spor

Bursa’da depoya kurşun yağmuru: Avukat hayatını kaybetti, 1 kişi yaralandı

2026-04-29 00:08 - Asayiş

İçmeler–Marmaris yolunda son durum çalışmalar hızlanıyor

2026-04-25 14:48 - Genel

Elazığ Emniyet Müdürü Aydın Karan oldu

2026-04-30 00:24 - İnsan

Yıldırım’da Müminifest rüzgarı

2026-04-28 14:28 - Magazin

Rafet El Roman’dan New York’ta Milli Takım için yeni marş müjdesi

2026-04-26 11:13 - Magazin

İlgili Haberler

Düzce Valiliğinden kuvvetli yağış uyarısı

00:36 - Gündem

Edirne’de sağanak ve dolu yağışı: Yıldırım 30 koyunu telef etti, dolu çatılara zarar verdi

20:56 - Gündem

Kaymakamlık bahçesinde bulunan yılan doğaya bırakıldı

19:37 - Gündem

Cizre’de pamuk tarlalarına "Feromon Tuzaklı" koruma

18:37 - Gündem

Bakan Kurum, Adıyaman’da depremden sonra inşa edilen köy evlerini paylaştı

18:08 - Gündem

Günün Manşetleri

7. kattan düşen halı kadının başına isabet etti

17:16 - Asayiş

Minibüs, iş yerine çarptıktan sonra boş arsaya uçtu

17:03 - Asayiş

UEFA’dan Kadir Sağlam’a görev

16:59 - Spor

Yaşlı çift alevlerin sardığı evden komşuların uyarısıyla çıktı

15:08 - Asayiş

34 yıldır su içemeyen yaşlı adam, 10 gündür yemek de yiyemiyor

15:07 - İnsan