?>

Tarihi Su Sarnıcı Yeniden Hayat Buluyor

Antalya'nın Kepez ilçesi Kızıllı Mahallesi'nde bulunan yaklaşık 300 yıllık, dört kubbeli tarihi su sarnıcı, Antalya Büyükşehir Belediyesi, ASAT ve Antalya Valiliği iş birliğiyle aslına uygun olarak restore ediliyor.

Kültür Sanat - 2 gün önce

Antalya’nın Kepez ilçesi Kızıllı Mahallesi’ndeki tarihi 4 kubbeli su sarnıcı aslına uygun restore ediliyor.

Yaklaşık 300 yıllık tarihi su sarnıcı, Antalya Büyükşehir Belediyesi, ASAT Genel Müdürlüğü ve Antalya Valiliği’nin ortak çalışmasıyla aslına uygun restore ediliyor. 2024 yılında ASAT Genel Müdürlüğü bünyesine geçen, Antalya Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nca 2012 yılında tescillenen yapı için restorasyon, onarım ve çevre düzenleme çalışmalarına başlandı. Projenin detaylarını paylaşan ASAT Etüt ve Plan Dairesi Başkanı Levent Hansu, "Tarihi su yapılarının korunarak geleceğe aktarılması için koruma-kullanım dengesini gözeterek çalışmalar yürütüyoruz. Yapının restitüsyon, rölöve ve restorasyon projeleri tamamlanacak, ardından çevre düzenlemesi yapılacak" dedi. ASAT Harita Kadastro Teknikeri Tayfun Mercan ise yapının geçmişte kaçak kazılarla tahrip edildiğini belirtti. Mercan, "Sarnıcın içi çöplük haline gelmişti, çevresi ise harabeye dönmüştü. Önce yapıya ulaşımı sağlayan yol açıldı, ardından iç temizlik yapıldı ve güvenlik amacıyla çevresi çitle kapatıldı" diye konuştu. Projede görev alan mimar Döne Rabia Bakır Yılmaz sarnıcın mimari açıdan eşsiz olduğuna dikkat çekerek, "Yapının üç boyutlu taraması yapıldı. Bu yapı, iklim değişikliğiyle birlikte suyun daha dikkatli depolanması gerekliliğini hatırlatıyor. Restore edilerek su sarnıcı olarak da işlevini sürdürecek" dedi. Araştırmacı-yazar Giray Ercenk de sarnıcın Antalya kırsalında eşi benzeri olmadığını belirterek, "Yörüklerin kullandığı bu yapı, 90’ı aşkın sarnıçtan farklı olarak dört kubbeye sahip. Bu özel yapının gün yüzüne çıkarılması kültürel açıdan büyük önem taşıyor" ifadelerini kullandı.

Tarihi su sarnıcı, yürütülen titiz çalışmaların ardından hem kültürel miras hem de işlevsel bir yapı olarak Antalya’ya kazandırılacak.

Haftanın Öne Çıkanları

MARMARİS’TE ARAÇ İÇİ TÜTÜN DENETİMİ YAPILDI

2025-04-28 15:01 - Marmaris

Bisiklet Turu için Muğla'da kapatılacak yollar belli oldu

2025-04-29 10:07 - Gündem

Bilecikliler, Osmanlı başkentleri Osmangazi’de Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde buluştu

2025-04-28 14:55 - Genel

(Özel) Gece ev soyan sakar hırsız, olay yerinde telefonunu düşürdü

2025-04-26 09:45 - Asayiş

Van Gölü üzerinde çakan şimşekler hem korkuttu hem de görsel şölen oluşturdu

2025-04-27 01:58 - Gündem

MUGAT-DER Faaliyetlerine Başladı

2025-04-28 09:55 - Gündem

GÜVEN KARABENLİ’NİN ACI GÜNÜ

2025-04-28 14:25 - Genel

Muğla Kıyıları İçin Ortak Akıl Buluşması

2025-04-29 14:53 - Gündem

Alexia Bahar Karabenli Son Yolculuğuna Uğurlandı

2025-04-29 14:58 - Marmaris

Marmaris’teki operasyonda polise çarpıp kaçtılar

2025-05-01 09:32 - Asayiş

İlgili Haberler

‘Bir Bilenle Bilge Nesil’ projesi ödül töreni 8 Mayıs’ta

11:31 - Kültür Sanat

Çiçekler sahada, hayaller desende yarışacak

11:18 - Kültür Sanat

Uğur Dündar, Kepez Kitap Fuarı’nda anılarını paylaştı

11:13 - Kültür Sanat

Ümraniye’de Karadeniz rüzgarı esti

11:07 - Kültür Sanat

Çeşme’de Türk-Alman Sanat Buluşması: "7. Alaçatı Sanat Çalıştayı ve Sergisi" sanatseverlerle buluştu

10:13 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Müşteriler Tarçın'lı Taksi İstiyor

15:33 - İnsan

Sahildeki Gizemli Cisim Alarm Yarattı

13:28 - Gündem

Justin Timberlake Türkiye'de Konser Verecek!

13:26 - Kültür Sanat

Filistinli Çocuğu Öldüren Katile 53 Yıl Hapis Cezası

13:09 - Asayiş

Süper Lig'de Bugünkü Maçların VAR Hakemleri Belli Oldu

12:27 - Spor