?>

Antalya’da Yörüklerin yayla serüvenleri başladı

Yörükler, havaların ısınmasıyla daha soğuk olan akseki'nin göktepe, gündoğmuş'un eğri göl, alanya'nın söbüçimen yaylalarına yerleşmeye başladı.

İnsan - 6 saat önce

Antalya’nın Akseki, Manavgat, Gündoğmuş ve Alanya ilçelerinde yaşayan Yörükler, havaların ısınmasıyla daha soğuk olan Akseki’nin Göktepe, Gündoğmuş’un Eğri Göl, Alanya’nın Söbüçimen Yaylalarına yerleşmeye başladı.

Akseki, Manavgat, Gündoğmuş ve Alanya ilçelerinde hayvancılık dışında geçim kaynakları bulunmayan Yörükler, havaların ısınması üzerine daha serin olan yaylaların yolunu tuttu. Yörüklerden bazıları kıl çadırlarda kalırlarken, bazıları ise taştan ve barakalardan kurulu obalarda kalarak konaklıyorlar. Ekmek ihtiyaçlarını ise obalarında bir araya gelen kadınlar yufka ekmek yaparak karşılıyorlar. "Artık motorlu araçlarla göç ediyorlar"

Yaz mevsimini Akseki’nin 2 bin 200 rakımlı Göktepe ve Gündoğmuş ilçesinin 2 bin 50 metre rakımlı Eğrigöl ve Alanya’nın 2 bin 200 metre rakımlı Söbüçimen Yaylalarında geçirecek Yörükler, gelişen teknolojiye bağlı olarak at ve deve sırtında değil, motorlu araçlarla göç ediyor. Un, bulgur, tuz, kazan, tencere, yayık, beşik, yatak ve yorganlarını kamyonet, kamyon, traktör ve otomobil gibi çeşitli araçlarla taşıyan Yörüklerin ana geçim kaynağı olan keçiler ise çobanlar tarafından otlatılarak götürülüp getiriliyor. Bazı Yörükler ise hayvanlarını kamyonlara yükleyerek yaylalarına getiriyorlar. "Obalarımıza yerleştik"

Yörüklerden Ramazan Topaça, hayvancılık mesleğinin atalarından kaldığını, havaların ısınması ile birlikte Manavgat ilçesinin Gebece köyünden her yıl mayıs ayı sonlarında hayvanlarını Akseki’nin Alacabel Kaklıktaş yaylasına çıkardıklarını ve obalarına yerleştiklerini söyledi. "Kendiliğinden yaylaya çıkar"

Topaça "Hayvanları yaylaya çıkarmazsak sıcaktan dolayı bunalıma girer. Bırakırsak kendiliğinden yaylaya çıkar. Ekim ayı sonunda Kasım ayı başında tekrar köyümüze döneceğiz. Keçilerin sütünden yoğurt, yağ ve peynir yapıp , bunları yaylaya kadar gelen özel müşterilere satıyoruz. Kendimize ait müşterilerimiz var. Keçilerin ürünlerini satmak için müşteri aramayız" dedi. "Doğduğumdan beri hayvancılıkla uğraşıyorum"

Hayvancılık mesleğinin atalarından kaldığını ve devamlı olarak yaylalara çıktıklarını belirten Topaça, " Doğduğundan bu yana hayvancılıkla uğraşıyorum. Hayvancılık bizde baba mesleğidir. Her yıl mayıs ayı sonlarında hayvanlarımızla beraber Akseki’nin Yarpuz Mahallesi yakınlarındaki Kaklıktaş Yaylası’na çıkıyoruz. Şu an obalarımıza yerleştik. Çadırlarımızı kurduk. Sıcaklarda keçiler sahilde durmaz. Hayvanlarımız mayıs ayının sonu gelince yaylaya gitmek ister. Biz her yıl yaylaya çıkmak zorundayız. Ekim ayının sonuna kadar yaylada kalıyoruz. Daha sonra ise evlerimize yeniden göç ediyoruz" diye konuştu. "Sahiller ısınır, hayvanlarımız durmaz, kendiliğinden yola çıkar"

Alanya’nın Güzelbağ Mahallesi’nden yaylaya çıkan Yakup Saraç ise "15 Mayıs’tan sonra sahiller ısınır ve hayvanlarımız durmaz, kendileri yola çıkarlar. Eğrigöl Yaylası’na çıktık. Obalarımıza yerleştik. Burada havalar halen soğuk. Eylül ayı sonlarına kadar yaylada kalırız. Daha sonra ise evlerimize yeniden göç ederiz". dedi.

"Toros Dağlarına çıkmak zorundayız"

Manavgat ilçesinin Çamlıbel Mahallesi’nden yaylaya çıkan 62 yaşındaki Ahmet Gündüz’de, hayvancılık mesleğinin atalarından kalan bir meslek olduğunu söyledi. Göktepe, Uzunlar ve Manyas yaylasına bu mevsim gelince Yörükler yaylasına çıkar. Hayvanlarımızı kamyonlarla yaylaya getiriyoruz. Havalar ısınınca sahilde hayvanlar durmaz. Yaylaya çıkmak zorundasınız. Mayıs ayı sonlarında yaylaya çıkar Eylül ayı sonuna kadar yaylada kalıp tekrar sahile döneriz. "Sütlerden yağ ve peynir yapıyoruz"

Toros dağlarında hayvanlarının organik beslendiğini ve hayvanlardan elde ettikleri sütlerden yağ ve peynir yaptıklarını söyleyen Gündüz, "Keçilerden ve koyunlarımızdan elde ettiğimiz sütlerden yaptığımız yağ ve peynirleri kar obruklarında saklıyoruz. Kar obruklarında duran peynir ve yağların lezzeti bir aşka oluyor. Göç zamanı ise Manavgat’a getirerek buzhanelere koyuyoruz ve daha sonra ise pazarlıyoruz. Bizim burada hayvanlarımız doğal ortamda beslenir. Peyniri ve yağı oldukça lezzetlidir" diye konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Trendyol Süper Lig: Bodrum FK: 1 - Trabzonspor: 1 (Maç sonucu)

2025-05-18 21:28 - Spor

Galatasaray taraftarları Ardahan’da şampiyonluğu kutluyor

2025-05-18 21:51 - Spor

Edin Dzeko, bu sezonki 21. golünü kaydetti

2025-05-18 21:22 - Spor

Burak Kapacak, bu sezon ilk kez oynadı

2025-05-18 21:44 - Spor

Marmaris Emniyet Müdürlüğü'nde Görev Değişimi

2025-05-22 10:36 - Marmaris

FETHİYE'DE AK PARTİ İLÇE BAŞKANLIĞI BİNASINA TAŞLI SALDIRI

2025-05-21 12:29 - Asayiş

Motosiklet kazasında yaralanan yayayı güneşten şemsiye yardımıyla korudular

2025-05-21 18:42 - Asayiş

Aydın-Muğla Karayolunda Gizemli Motosiklet

2025-05-20 01:23 - Asayiş

Menteşe Belediyesinden imara aykırı yapılara geçit yok

2025-05-23 21:02 - Gündem

MARMARİS PLAJINDAKİ BAKIMSIZ TUVALETLER TEPKİ ÇEKTİ

2025-05-23 13:23 - Marmaris

İlgili Haberler

Bakan Yardımcısı Zafer Tarıkdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Etnospor Festivali’nde eşlik etti

16:54 - İnsan

Nikah dairesinde 25.05.2025 yoğunluğu

16:43 - İnsan

Umut Kervanı Ağrı Derneği Arama Kurtarma Ekibi, AFAD eğitimlerini başarıyla tamamladı

16:46 - İnsan

Yalova’da Akköy şehitleri anıldı

16:17 - İnsan

Binlerce balon minik Ali Asaf için gökyüzüne bırakıldı

16:14 - İnsan

Günün Manşetleri

Mutfakta Yılan Paniği

15:32 - Asayiş

4 Yaşındaki Yusuf'un Kalbi Onarıldı

15:15 - Sağlık

Premier Lig’de sezonun futbolcusu Muhammed Salah seçildi

14:57 - Spor

Doğu'nun Saklı Cenneti İlkbaharla Renklendi

12:29 - Gündem

Aşırı Sıcaklar Beslenme Alışkanlıklarını Değiştiriyor

12:23 - Sağlık