?>

Antalyalı kadınların imece usulü yufka ekmek mesaisi

ANTALYA’NIN AKSEKİ İLÇESİNDE KADINLAR, KIŞLIK YUFKA EKMEK HAZIRLIKLARI İÇİN İMECE USULÜ BİR ARAYA GELMEYE BAŞLADI. YILLARDIR SÜRDÜRÜLEN GELENEK KAPSAMINDA KADINLAR, YILDA YAZ VE KIŞ OLMAK ÜZERE İKİ KEZ YUFKA EKMEK YAPIYOR.

İnsan - 3 gün önce

Antalya’nın Akseki ilçesinde kadınlar, kışlık yufka ekmek hazırlıkları için imece usulü bir araya gelmeye başladı. Yıllardır sürdürülen gelenek kapsamında kadınlar, yılda yaz ve kış olmak üzere iki kez yufka ekmek yapıyor.

Komşuların yardımlaşarak birbirlerinin ekmeklerini pişirdiği bu gelenek, mahalle kültürünü yaşatmaya devam ediyor. Sabahın erken saatlerinde başlayan yufka mesaisi, akşam saatlerine kadar sürüyor.

Akseki’nin Alaçeşme Mahallesi’nde komşuların bir araya gelerek yufka ekmeğini pişirdiği Türkan Balcı, sabah erkenden hamuru yoğurduğunu belirterek, "Komşularımız gelerek imece usulü kışlık ekmeğimi yaptılar. Birbirimize yardım ederek ekmeğimizi el birliğiyle pişiriyoruz. Bir kişinin yufka ekmeği yaklaşık 2 günde tamamlanıyor. Günde bir çuval undan 400-500 adet yufka çıkıyor" dedi.

Ekmek yapımına yardım eden Emine Yörük ise yufka geleneğinin atalarından kaldığını vurgulayarak, "Mahallede yılda iki kez bir araya gelir, genellikle ikişer çuval undan ekmek pişiririz. Bu bize yaklaşık 6 ay yeter. Yufka ekmek yapmayı rahmetli annemden öğrendim. Biz Yörük’tük, göç ederdik. Dağda mecburen yufka yapardık. 6 yaşımdan beri ekmek pişiriyorum" diye konuştu.

Ekmek yapımının tek başına mümkün olmadığını ifade eden Yörük, "Sabah erken başlarız, akşama kadar sürer. Bu iş mutlaka yardımlaşarak yapılır" dedi.

Gurbet Çakmak da komşularıyla birlikte kışlık yufka ekmeğini pişirdiklerini belirterek, "Ekmek yalnız pişmez. Komşularla sırayla, bir gün birimizin bir gün diğerimizin ekmeğini yapıyoruz. Yaptığımız yufkalar yaza kadar yetiyor. Yazın da tekrar yapıyoruz. Bu bizim için bir zorunluluk ve gelenek" ifadelerini kullandı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Yeni Yılınız Kutlu Olsun

2025-12-31 09:58 - Marmaris

Metin Ergun’dan Uyuşturucuya Ulusal Seferberlik Çağrısı

2025-12-29 11:26 - Gündem

Bölge İdare Mahkemesi’nden Marmaris Belediyesi’ne bir ‘red’ daha

2025-12-29 13:08 - Asayiş

MARMARİS KÖRFEZİ RAHATLAYACAK

2025-12-29 09:26 - Marmaris

Muğla İl Jandarması Bir Haftada Binlerce Denetim Yaptı

2025-12-29 12:11 - Asayiş

Bodrum, Marmaris ve Datça’ya kuvvetli yağış uyarısı

2025-12-29 15:50 - Gündem

Milletvekili Ergun‘’ makarnaya mahkûm edilen millet’’

2026-01-02 12:50 - Gündem

Üretimin Yanında Büyükşehir Var

2025-12-29 15:03 - Ekonomi

Bodrum’da maddi hasarlı kazanın kavgası büyük oldu

2025-12-30 20:10 - Asayiş

Büyükşehir Atletlerinden Atatürk Koşusu’nda 11 Madalya

2025-12-29 15:09 - Spor

İlgili Haberler

Bilecik’te mülki idare amirleri değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi

09:40 - İnsan

Bilecik Belediyesinde itfaiye hizmetleri ve afet hazırlığı değerlendirildi

09:39 - İnsan

AK Parti Bilecik İl Yürütme Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi

09:39 - İnsan

Kışın ortasında balkon camını kapatmıyorlar, nedeni ise çifte kumrular

09:15 - İnsan

ASKON yönetimi ilk toplantısını yaptı

09:19 - İnsan

Günün Manşetleri

Askere gidecekti, tabutuna "O şimdi asker" yazılı tülbent serildi

13:58 - Asayiş

Polisten tarihi eser operasyonu

13:56 - Asayiş

Kaldırımda yürüyen kişiye silahlı saldırı: 2 yaralı

13:49 - Asayiş

Taziye evine yemek yaparken evini yakıyordu

13:48 - Asayiş

Bu okulda manav var, görevli yok

13:45 - İnsan