?>

APP plaka kullananlara 280 bin liraya kadar ceza kesilecek

BİLECİK ŞOFÖRLER VE OTOMOBİLCİLER ODASI BAŞKANI SELMAN AYDENİZ;

İnsan - 3 ay önce

Bilecik Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Selman Aydeniz, Karayolları Trafik Kanunu, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini ve araç plakalarına ilişkin sert cezalar uygulanmaya başladığını söyledi.

Türkiye’de yasa dışı olarak uzun yıllardır satılan ancak bunlara karşı devlet otoritesinin herhangi bir denetimi olmayan APP plakacılar satışlarına devam etse de vatandaşları ağır cezalara mahkum ediyorlar. Ticaret Bakanlığı yasal düzenlemelere aykırı olduğu nedeniyle satışını yapan kişileri tespit edip cezalandırması halinde APP plaka sorunu ortadan kalkacak. İnternete APP plaka yazınca Google’a ilan verip üst sıralara çıkan sahte plakacılar hemen tespit edilebilir. Yasa dışı, sahte mühür, sahte karekodlarla kalın karakterli, vernikli olarak satılan APP plaka kullananlara 280 bin liraya kadar ceza kesilecek. "Anında hazırlıyorlar, 800 liraya satıyorlar"

Bilecik Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Selman Aydeniz, APP plakalar ilan sitelerinde, kendi kurdukları web sitelerinde satıldığı söyleyerek, "İstenen plaka rakam ve harfleri belirtilerek anında hazırlanan APP plakalar araçlara takılarak kullanılıyor. Bu plakalar standart dışında ve Şoförler Odası’nın plaka basım yetkisi dışında basılıyor. Darphane’nin mührünün sahtesini üreterek APP plakalara basan kalpazanlar, son dönemdeki karekodlu plaka uygulamasını da ek ücret karşılığında plakalara yerleştiriyor.Birçok araç sahibi aracında APP plaka olduğunun da farkında değil. İkinci el olarak aldığı araçta üstünde gelen plakayı kullanmaya devam ediyor ve ilk polis uygulama noktasında büyük cezalarla karşılaşıyor" dedi. "Sakın almayın, büyük ceza kesiliyor ve aracınız bağlanır"

Bilecik Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Selman Aydeniz, Karayolları Trafik Kanunu’ndaki değişiklik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini ve cezaların sert şekilde yükseldiğini anlatarak, "APP plakası olanlara ilişkin olarak ’Plaka basım işlemini gerçekleştiren kuruluş tarafından verilmemiş plakayı, tescil kaydı bulunmayan plakayı veya sahte plakayı takan veya kullananlara 140 bin Türk lirası idari para cezası uygulanarak sürücü belgeleri otuz gün süreyle geri alınır’ maddesi yürürlüğe girdi. Son ihlalin gerçekleştiği tarihten geriye doğru bir yıl içinde iki veya daha fazla ihlal edilmesi halinde her seferinde 280 bin Türk lirası idari para cezası uygulanarak sürücü belgeleri altmış gün süreyle geri alınacak ve araç altmış gün süre ile trafikten men edilecek. Ayrıca bu kişiler Türk Ceza Kanunu’nun 204’üncü maddesi hükmüne göre cezalandırılacak. 204’üncü madde "Bir resmî belgeyi sahte olarak düzenleyen, gerçek bir resmî belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren veya sahte resmî belgeyi kullanan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır" dedi. "280 bin Türk lirası idari para cezası verilir ve araç altmış gün süre ile trafikten menedilir"

Aydeniz, son olarak, "Yönetmelikte belirtilen nitelik veya ölçülere aykırı plaka takan, öngörülen sayıda plaka takmayan sürücülere 4 bin Türk lirası idari para cezası verilir. Bu araçlar plakaları uygun duruma getirilene kadar trafikten menedilir. Tescil plakasının farklı okunmasına veya okunamamasına bilerek neden olacak şekilde plakasında değişiklik yapan sürücülere 140 bin Türk lirası idari para cezası verilir ve araç otuz gün süre ile trafikten menedilir. Son ihlalin gerçekleştiği tarihten itibaren geriye doğru bir yıl içinde iki veya daha fazla tescil plakasının farklı okunmasına veya okunamamasına bilerek neden olacak şekilde plakasında değişiklik yapan sürücülere her seferinde 280 bin Türk lirası idari para cezası verilir ve araç altmış gün süre ile trafikten menedilir" ifadelerine yer verdi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Mehmet Çevik sahnelere ara verdi, Ramazan’da maneviyata yöneldi

2026-03-04 23:03 - Magazin

Pelin Özbozdağ: "Kadın Cinayetleri Siyasidir"

2026-03-04 14:59 - Gündem

GETOB BAŞKANI AYGÜN: “ITB BERLİN’DE İYİ BİR SEZONUN SİNYALLERİNİ GÖRÜYORUZ”

2026-03-05 11:51 - Turizm

Üzerine ağaç devrilen oyuncu İbrahim Yıldız hayatını kaybetti

2026-02-28 02:12 - Asayiş

Beyaz Saray, Trump’ın İran saldırılarını izlediği anlara dair fotoğrafları paylaştı

2026-03-01 00:16 - Siyaset

Kayıp Köpekler İçin Servet Değerinde Ödül

2026-02-27 13:05 - İnsan

Tayland, İran’daki vatandaşlarını Türkiye üzerinden tahliye edecek

2026-03-05 00:07 - Asayiş

Marmaris Emlakçılar Derneği’nden “Sahte İlan Uyarısı “

2026-02-27 10:56 - Marmaris

Marmaris'te Dev Elektrik Kesintisi

2026-02-26 15:25 - Marmaris

Maarifin Kalbinde Ramazan Pidesi Atölyesi

2026-02-26 13:21 - Marmaris

İlgili Haberler

Çorum’da Türk sanat müziği ve Türk halk müziği konseri sanatseverleri mest etti

21:46 - İnsan

Çalışan Gazeteciler öneri ve taleplerini Rektör Prof. Dr. Sözbir’e anlattılar

20:26 - İnsan

Veliler sınav sıralarına çocukları için oturdu

20:20 - İnsan

Hitit Üniversitesi’nde "Fest ’26" coşkusu

19:53 - İnsan

Eskişehir’de "Uzlaştırmacılar Günü" kutlandı

19:36 - İnsan

Günün Manşetleri

Emekli sulama birliği çalışanı evinde ölü bulundu

14:13 - Asayiş

Kahramanmaraş’ta 4.4 büyüklüğünde deprem

13:39 - Asayiş

Erken teşhis ile MS hastalarının hayat kalitesi korunuyor

12:39 - Sağlık

Alkollü sürücünün kullandığı araç askeri birliğin bahçesine uçtu

12:29 - Asayiş

Kemiği kraker gibi yediler

12:19 - Gündem