?>

Araba anahtarlarında yazılımla kopyalamaya dikkat

Araba anahtarlarında yazılımla kopyalamaya dikkat

İnsan - 5 ay önce

Gaziantep’te oto anahtarcıları, son zamanlarda artan araç hırsızlıklarına karşı vatandaşları uyardı. Anahtarcılar, araç sahiplerine özellikle anahtar kopyalama işlemlerine dikkat etmeleri ve anahtarlarını herkese vermemelerini önerdi.

Gaziantep’te 15 yıldır anahtarcılık yapan Nusret Aksoy, bilinmeyen ve güvenilir olmayan yerlerde anahtar kopyalatmanın risklerine dikkat çekerek, vatandaşların yetkili ve güvenilir olmayan kişilere anahtarlarını teslim etmemesi konusunda uyardı. Anahtarcılar, artan hırsızlık vakalarına karşı araç sahiplerinin yedek anahtarlarını güvenli bir şekilde saklamaları ve kaybolan anahtarları hemen değiştirmeleri gerektiğini belirtti. Ayrıca, modern araç anahtarlarının güvenlik sistemlerinin kopyalanmaya karşı daha hassas olduğu ve bu nedenle yetkisiz kişilere anahtar bilgilerini vermemenin önemli olduğu ifade edildi. "Eğer sizin bilginiz dışında kayıtlı anahtarlar varsa, bunları aracın beyin sisteminden sildirmelisiniz"

Araç anahtar güvenliği ile ilgili bilgi veren anahtar ustası Nusret Aksoy, "23 yıldır anahtarcılık mesleğinin içindeyim. Bu meslek bana çocukluktan, babamdan miras kaldı. Son zamanlarda araç hırsızlıklarında ciddi bir artış yaşandığını hepimiz görüyoruz. Bunun en büyük nedenlerinden biri, araçların beyinlerinde kayıtlı olan ek anahtarların kötü niyetli kişiler tarafından kullanılabilmesidir. Yeni bir araç satın aldığınızda size genellikle tek bir anahtar verilir. Ancak aracın beyin sisteminde, üretim aşamasında tanımlanmış farklı anahtarlar olabilir. Eğer bu kayıtlı anahtarlar silinmezse, kötü niyetli kişiler özel cihazlar kullanarak bu anahtarlar aracılığıyla aracınızı çalabilirler. Bu tür bir hırsızlık riskini ortadan kaldırmak için, yeni bir araç aldığınızda mutlaka bir anahtarcıya giderek aracınızın beyninde kayıtlı olan tüm anahtarları kontrol ettirmelisiniz. Eğer sizin bilginiz dışında kayıtlı anahtarlar varsa, bunları aracın beyin sisteminden sildirmelisiniz. Böylece sadece sizin sahip olduğunuz anahtar ile aracınızı açabilir, kapatabilir ve çalıştırabilirsiniz" dedi. "Aracınızı bir yere bıraktığınızda, anahtarınızı teslim etmemeye özen göstermelisiniz"

Araba anahtarının hiç kimseye teslim edilmemesi gerektiğini söyleyen anahtar ustası Aksoy, "İmobilizer, aracın anahtarı tanımasını sağlayan bir güvenlik sistemidir. Eğer immobilizer devre dışı bırakılırsa ya da araç, sistemde kayıtlı olmayan bir anahtarla çalıştırılmaya çalışılırsa motor çalışmaz. Bu sistem, hırsızlığa karşı önemli bir güvenlik katmanı oluşturur. Ne yazık ki, piyasada sahte cihazlar kullanılarak anahtar kopyalama işlemleri yapılabiliyor. Özellikle aracınızı bir yere park ettiğinizde ya da oto yıkama, vale hizmeti gibi yerlerde anahtarınızı teslim ettiğinizde, kötü niyetli kişiler kısa sürede anahtarınızı kopyalayabilir. Bu yüzden aracınızı bir yere bıraktığınızda, anahtarınızı teslim etmemeye özen göstermelisiniz" diye konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Bayburt’ta vatandaşlara ’Metamfetamin Fotoblok’ eğitimleri verildi

2025-01-28 10:15 - Genel

Operasyonda 40 Gram Metamfetamin ve Av Tüfeği Ele Geçirildi

2025-01-29 11:58 - Asayiş

Samsun’da Metamfetamin ve Sentetik Ecza Ele Geçirildi

2025-01-27 12:24 - Asayiş

Yastık İçine Saklanmış Metamfetamin Ele Geçirildi

2025-02-01 11:09 - Asayiş

ANTALYA’DA 13 KİLOGRAM SKUNK VE METANFETAMİN ELE GEÇİRİLDİ

2025-01-29 14:43 - Asayiş

Tekirdağ’da 10 Gram Metamfetamin ve Mühimmat Ele Geçirildi

2025-01-27 12:30 - Asayiş

Yolbulan metal işçilerine Başkan Amaç’tan destek

2025-01-30 16:51 - Genel

MUĞLA’DA  METAMFETAMİN, KOKAİN COK ÇEŞİTLİ UYUŞTURUCU MADDE ELE GEÇİRİLDİ

2025-02-01 12:30 - Asayiş

Zehir tacirlerine darbe: 15,5 kilo metamfetamin ele geçirildi

2025-02-01 12:29 - Asayiş

Kayseri Esen Metal SK Play-Off’ta

2025-01-28 09:29 - Spor

İlgili Haberler

Bozüyük’te ‘Pelemir Bitkisi’ tanıtım günü düzenlendi

12:09 - İnsan

Anahtar aracın içerisinde kalınca, çocuğa bir saat dil döktüler

11:46 - İnsan

Öğrenciler sınfta ter döktü veliler dışarıda dua etti

11:40 - İnsan

Eskişehir’de adayların bazıları AYT sınavına son anda yetişti

11:29 - İnsan

İkinci oturum için adaylar ter döktü, aileler dualarla bekledi

11:06 - İnsan

Günün Manşetleri

Lösemili Çocuklara Moral Etkinliği

15:19 - Genel

Anne ve Oğul Aynı Okulda Sınavda

14:57 - İnsan

Jandarmadan Uyuşturucuya Geçit Yok

14:54 - Asayiş

Taksilerde "Panik Butonlu" Güvenlik Dönemi Başladı

14:19 - Asayiş

Fabrikadaki Sızıntı Can Aldı

14:03 - Asayiş