?>

Arıcılara Kışa Hazırlık İçin Önemli Uyarılar

Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, arıcılıkla uğraşan çiftçilere kışlatma dönemi için kritik tavsiyelerde bulunarak, arıların sağlıklı bir şekilde kışa girmesinin önemine dikkat çekti.

Ekonomi - 5 ay önce

Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, arıcılıkla ilgili kışlatma dönemi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Sağlam, arıcıların kışlatma sürecinde arıların sağlıklı bir şekilde kışı geçirebilmesi için gereken tedbirleri alması gerektiğini söyledi. "Arılar kış uykusuna yatmazlar, petekler üzerinde kümelenerek kışı geçirirler" diyen Sağlam, kışlatma döneminin başlamasıyla birlikte arıcılara besin, sıcaklık ve kovan bakımı gibi konularda dikkatli olmalarını hatırlattı.

Arıların Kış Hazırlığı ve Kışlatma TedbirleriSağlam, Samsun’da 2023 yılı itibarıyla 1.846 arıcılık işletmesinin bulunduğunu ve 97.448 arılı kovan olduğunu belirterek, kış döneminin arılar için ölüm riski taşıyan bir mevsim olduğunu vurguladı. Arıların, kış boyunca sağlıklı bir şekilde varlıklarını sürdürebilmesi için uygun sıcaklık koşullarında ve doğru besin düzenlemeleri ile kışlatılması gerektiğini belirten Sağlam, "Arılar, biyolojik faaliyetleri için 33-36 derece sıcaklıkta olmalı ve uçabilmeleri için minimum 7-8 derece sıcaklık gerekmektedir. Bu şartlar altında arılar, kümelenerek kışlayabilir" dedi.

Kovan ve Arı Bakımı İçin Alınması Gereken ÖnlemlerKışlatma sürecinde arıcılara, kovandaki ballı peteklerin doğru bir şekilde düzenlenmesi gerektiğini anlatan Sağlam, özellikle kuluçkalık kısmındaki balların bırakılmasını ve arıların yavru üretimini sürdürebilmesi için polen depolanmasının önemini belirtti. Ayrıca, zayıf kolonilerin birleştirilmesi ve hastalık tespit edilen kolonilerin tedavi edilmesi gerektiği uyarısında bulundu.

Sağlam, kışlatma için arıların muhafaza edileceği alanların rüzgârdan korunacak şekilde seçilmesi, kovanların sağlam olmasının sağlanması gerektiğini söyledi. “Kovan uçuş deliklerinin daraltılması, kovanın üzerinin soğuk geçirmeyen bir malzeme ile kaplanması ve kovanlar arasına gazete kâğıdı yerleştirilmesi gibi önlemler, arıların kış boyunca sağlıklı kalmasını sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

Varroa ve Güve Mücadelesiİbrahim Sağlam, arıcılara varroa ve güve gibi zararlılarla mücadele etmeleri gerektiğini de hatırlatarak, bu zararlılara karşı alınacak önlemlerin arıların sağlıklı kalabilmesi için hayati önem taşıdığını belirtti. Ayrıca, soğuk havanın arılara zarar vermemesi için kovaların 30-40 cm yükseklikte bir sehpa üzerine yerleştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Kışlatma İçin Uygun Alan SeçimiSağlam, arıların kışlatılacağı yerin kuzeyden kapalı, güneyden açık ve rüzgâr almayan bir alan olmasına özen gösterilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, açık alanda kışlatma yapılacaksa, kovan uçuş deliği boyutunun 1x5 cm’ye kadar küçültülmesi gerektiğini vurguladı. Tüm bu önlemlerle, arıların sağlıklı bir şekilde kışı geçirebileceğini ve ilkbahara kadar hayatta kalmalarının sağlanabileceğini belirtti.

Arıcılara Destek ve DanışmanlıkSon olarak, Sağlam, arıcıların karşılaştıkları zorluklar ve sorular için Samsun Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'ne başvurabileceklerini belirterek, arıcıların kış hazırlığı için gereken tüm desteği alabileceklerini söyledi.

Haftanın Öne Çıkanları

Kayseri Esen Metal SK liderliğini sürdürüyor

2024-11-19 08:49 - Spor

Narkotik dedektör köpeği Tony, araçtaki zulada eroin ve metamfetamin buldu

2024-11-22 13:43 - Asayiş

Serdivan’da internet artık Wi-Free

2024-11-23 10:35 - Genel

Ağrı’da tırın dorsesinde 16 kilo 200 gram metamfetamin ele geçirildi

2024-11-18 21:07 - Asayiş

Otobüste yolcunun yastığında metamfetamin ele geçirildi

2024-11-18 20:51 - Asayiş

Ağrı’da tırın su tankına gizlenmiş 7 kilo metamfetamin ele geçirildi

2024-11-20 19:15 - Asayiş

8 kilogram metamfetamini buzdolabına sakladılar, ’Fırtına’dan kaçamadılar

2024-11-19 23:10 - Asayiş

Muğla’ya yağmur sonrası soğuk hava uyarısı

2024-11-22 07:50 - Gündem

MEDENİYETİN DOĞDUĞU YERİN GİZEMİ, GÖBEKLİTEPE

2024-11-18 13:07 - Gezi

TEĞMEN EBRU EROĞLU İÇİN İMZA KAMPANYASI

2024-11-18 14:38 - Gündem

İlgili Haberler

İstanbul Havalimanı nisan ayında zirvede: Bin 529 uçuşla Avrupa’nın en yoğun havalimanı oldu

16:48 - Ekonomi

Sarıgöl’de bağ yaprağı sezonu açıldı

15:18 - Ekonomi

Balıkesir’e 101 sürekli işçi ve 48 hekim ataması yapıldı

11:49 - Ekonomi

BTSO MESYEB’den otomotiv sektörüne yeşil ışık

11:44 - Ekonomi

Nisan ayında Muğla’dan ülke ekonomisine 95,2 milyon dolarlık ihracat katkısı

11:32 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Müşteriler Tarçın'lı Taksi İstiyor

15:33 - İnsan

Sahildeki Gizemli Cisim Alarm Yarattı

13:28 - Gündem

Justin Timberlake Türkiye'de Konser Verecek!

13:26 - Kültür Sanat

Filistinli Çocuğu Öldüren Katile 53 Yıl Hapis Cezası

13:09 - Asayiş

Süper Lig'de Bugünkü Maçların VAR Hakemleri Belli Oldu

12:27 - Spor