?>

Arkeolojinin kalbi Cumhurbaşkanlığı’nda atacak

Türkiye, cumhuriyet tarihinin en büyük arkeoloji organizasyonlarından birine hazırlanıyor. Ekinliğin en dikkat çekici parçalarından biri, yaklaşık iki bin yıllık geçmişe sahip marcus aurelius heykeli olacak.

Kültür Sanat - 3 saat önce

Türkiye, Cumhuriyet tarihinin en büyük arkeoloji organizasyonlarından birine hazırlanıyor. Ekinliğin en dikkat çekici parçalarından biri, yaklaşık iki bin yıllık geçmişe sahip Marcus Aurelius heykeli olacak.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, 6 Ağustos’ta hem "Arkeolojinin Altın Çağı" sergisine hem de uluslararası düzeyde düzenlenecek arkeoloji sempozyumuna ev sahipliği yapacak. Programın açılış konuşmasını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gerçekleştirecek.

Marcus Aurelius heykeli ilk kez Külliye’de

Etkinliğin en dikkat çekici parçalarından biri, yaklaşık iki bin yıllık geçmişe sahip Marcus Aurelius heykeli olacak. Amerika Birleşik Devletleri’nden Türkiye’ye getirilen heykel, ilk kez Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Sergi Salonu’nda arkeoloji tutkunlarıyla buluşacak.

Sergi, "Geleceğe Miras Projesi" kapsamında Türkiye’nin dört bir yanındaki kazılardan çıkarılan ve büyük bölümü ilk kez sergilenecek olan nadide eserleri bir araya getiriyor.

Bilimsel derinlik, kültürel diplomasi

"Arkeolojinin Altın Çağı" Uluslararası Arkeoloji Sempozyumu, dünyanın dört bir yanından akademisyenleri Ankara’da buluşturacak. Sempozyumda 29’u yabancı olmak üzere 250’yi aşkın bilim insanı yer alacak. Toplam 33 akademisyen sunum yapacak. Ayrıca Türkiye’deki tüm kazı başkanları da etkinlikte hazır bulunacak.

Sempozyum kapsamında Marcus Aurelius heykelinin taşıdığı tarihsel ve sanatsal değer, keşif süreci ve Anadolu arkeolojisindeki önemi bilimsel oturumlarda ele alınacak.

Bu kapsamlı etkinlik, Türkiye’nin kültürel mirasını dünya ile buluşturma iradesinin önemli bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Yüzde 80’i ilk kez gün yüzüne çıkıyor

Sergide yer alan eserlerin yüzde 80’inden fazlası ilk kez sergilenecek. Bunlar arasında Karahantepe’de bulunan Neolitik Çağ’a ait tabak, Hatay’da keşfedilen 3 bin 500 yıllık kil tablet, Antalya’da su altından çıkarılan 1.000 yıllık parfüm şişesi seti, Laodikeia’da bulunan Skylla Başı, Eskişehir’de muhafaza edilen Orhan Gazi’ye ait gümüş sikke, Gordion’daki sfenks ve Roma Dönemi’ne ait Kybele Heykeli yer alıyor.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Sergi Salonu’nda geçici süreyle sergilenecek eserler, yaklaşık 6 ay boyunca ziyaretçilerini ağırlayacak.

Uluslararası medyanın gözleri Ankara’da

Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirilecek etkinlik, yalnızca akademik camianın değil, uluslararası medyanın da ilgisini çekiyor. Yurt dışında faaliyet gösteren prestijli yayın kuruluşlarının arkeoloji editörlerinin yanı sıra, Türkiye’deki yabancı basın temsilcileri de sergi ve sempozyumu yerinde takip edecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla gerçekleştirilecek açılış töreni ile Türkiye, arkeoloji ve kültürel miras alanında bir ilke daha imza atmış olacak.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Mersin’de ’Yaz Şenlikleri’ başladı

2025-08-03 11:09 - Kültür Sanat

Çankırı’da akan bu sular okyanuslardan 8 kat daha tuzlu

2025-08-02 12:56 - Gündem

Ekipleri "yılan" alarmına geçirdi, asılsız ihbardan ceza yedi

2025-07-30 23:14 - Asayiş

Silivri Belediyesi’nde yazlık sebze hasadı devam ediyor

2025-07-31 14:59 - Gündem

Yerlilerden Turistlere Marmaris Rehberi

2025-07-31 15:39 - Marmaris

AK PARTİ MUĞLA MİLLETVEKİLİ KADEM METE’DEN ONAT AİLESİNE TAZİYE ZİYARETİ    

2025-08-02 11:57 - Genel

Marmaris'te Araç Yangını Ormana Sıçramadan Söndürüldü

2025-08-03 00:48 - Asayiş

Ömer Çelik'ten Özgür Özel'e Filistin Eleştirisi

2025-08-02 18:05 - Siyaset

Marmaris açıklarında 2 göçmen kaçakçısı yakalandı

2025-08-02 11:15 - Asayiş

"Müziğin sesini kısın" diyen emekli polis memurunu darbedip bıçakladı

2025-07-30 23:13 - Asayiş

İlgili Haberler

Selçuk Alagöz için Bodrum’da tören düzenlendi

15:39 - Kültür Sanat

Pursaklar sanata "Perde" dedi

15:29 - Kültür Sanat

Başkan Kotan: "Konyaaltı birçok medeniyete ev sahipliği yapmış özel bir bölge"

15:17 - Kültür Sanat

Basketbol sahaları liselilerin tasarımlarıyla güzelleşiyor

14:52 - Kültür Sanat

MUĞLA'DA 100 YAŞ EVİ ÜYELERİNE YAZLIK SİNEMA KEYFİ

14:06 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Beşiktaş, St. Patrick’s Maçı Hazırlıklarını Tamamladı

14:31 - Spor

Görevli Zabitaya Mukavemet ve Tehdit

13:05 - Asayiş

Cinayet Firarisi Saklandığı Konteynerde Yakalandı

13:01 - Asayiş

Sahte Diploma Çetesi Çökertildi

12:59 - Asayiş

Yunan Sahil Güvenlik Tacizine, Türk Ekipleri Müdahale Etti

12:50 - Genel