?>

Arslantepe’de biyoarkeoloji çalıştayı

Unesco dünya mirası listesi’nde yer alan arslantepe höyüğü’nde türkiye’de ilk kez uygulamalı biyoarkeoloji çalıştayı düzenleniyor.

Kültür Sanat - 3 ay önce

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Arslantepe Höyüğü’nde Türkiye’de ilk kez uygulamalı biyoarkeoloji çalıştayı düzenleniyor.

Malatya’nın Battalgazi ilçesinde bulunan Arslantepe Höyüğü, bu yıl bilimsel bir eğitime ev sahipliği yapıyor. 11 Temmuz’da başlayan ve 25 Temmuz’a kadar sürecek olan Biyoarkeoloji Çalıştayı, bu alanda doğrudan kazı sahasında gerçekleştirilen ilk uygulamalı eğitim olma özelliğini taşıyor.

Çalıştay, Roma Sapienza Üniversitesi’nden Prof. Dr. Francesca Balossi Restelli ile Hacettepe Üniversitesi Antropoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Yılmaz Selim Erdal’ın yürütücülüğünde sürdürülüyor. Farklı üniversitelerden gelen öğrencilere, önceki kazılarda gün yüzüne çıkarılan insan iskeletleri üzerinden analiz teknikleri öğretiliyor. Öğrenciler, geçmişte Arslantepe’de yaşamış toplulukların yaşam biçimleri ile gömü uygulamalarını bilimsel yöntemlerle yeniden kurguluyor.

Teorik eğitimlerin yanı sıra kazı alanında uygulamalı çalışmalarla deneyim kazanan katılımcılar, biyoarkeolojik veriler üzerinden tarihsel analiz becerileri geliştiriyor. Geçtiğimiz yıl Arslantepe’de düzenlenen arkeobotanik çalıştayın ardından bu yıl biyoarkeoloji eğitimiyle devam eden süreç, alanın bilimsel araştırmalar açısından önemini gözler önüne serdi.

Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, Arslantepe’nin bilimsel öğrenim için önemli bir alan olduğunu vurgulayarak, "Arslantepe gibi kadim bir mirasın ilçemiz sınırlarında yer alması bizim için büyük bir değer. Geçmişi bilimle keşfeden gençlerin burada eğitim alması, hem şehrimizin tanıtımı hem de gençlerimizin gelişimi açısından son derece kıymetli. Battalgazi Belediyesi olarak bilimi, eğitimi ve gençlerin bu tür çalışmalarla buluşmasını her zaman destekliyoruz" dedi.

Başkan Taşkın ayrıca, Arslantepe’nin yerel ve uluslararası düzeyde daha fazla tanıtılması için kurumlar arası iş birliğine açık olduklarını ifade etti.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Osmaniye’de yaylalarda su abonelikleri başladı

2025-07-11 13:38 - Gündem

Marmaris’te araç içinde fenalaşan şahıs hayatını kaybetti

2025-07-11 17:29 - Marmaris

MİLAS BELEDİYESİ ARAÇ FİLOSUNU GÜÇLENDİRİYOR

2025-07-14 13:09 - Ulaşım

Marmaris Domuz İstilası Altında

2025-07-09 16:26 - Marmaris

Akmeşe: “Şehitlerimizin emanetine sahip çıkacağız”

2025-07-11 16:51 - Gündem

Motosikleti ile kaza yapan genç hayatını kaybetti

2025-07-12 09:41 - Asayiş

SAKAR GEÇİDİ'NDE OTOBÜS ŞOFÖRÜ AĞIR YARALANDI

2025-07-14 15:31 - Asayiş

Başkan Acar Ünlü Hakim Karşısına Çıktı

2025-07-10 16:48 - Asayiş

Eğlence mekanı çalışanlarının kadın turistleri darp ettiği iddiası

2025-07-13 11:04 - Asayiş

MARMARİS' TE TATİLCİLER AKŞAM SAATLERİNDE DENİZE GİRİYOR

2025-07-15 21:06 - Marmaris

İlgili Haberler

Esenler Belediye Başkanı Göksu: "Türkiye’nin en büyük kütüphanelerinden bir tanesine Cemil Meriç ismini vereceğiz"

23:24 - Kültür Sanat

Beyoğlu Belediyesi’nde "Beyhude Bir Tutku" sergisi

19:37 - Kültür Sanat

Bakan Ersoy, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası’nı ziyaret etti, tescilli Divriği pilavından tattı

18:26 - Kültür Sanat

Balıkesir’de asırlık lokma hayrı geleneği devam ediyor

18:11 - Kültür Sanat

Amasya Film Festivali Yeşilçam şarkılarıyla başladı

17:06 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Türkiye ve Çin'den Su Ürünleri ve Badem İhracat Protokolü

14:48 - Siyaset

Jandarma evin deposunda bidona ekili uyuşturucu ele geçirdi

14:46 - Asayiş

Uzmanı açıkladı: "Erken teşhis hayat kurtarır"

14:23 - Sağlık

Düğün aracı süsü verilen otomobilden 5 kaçak göçmen çıktı

14:00 - Asayiş

Şahika Ercümen, ‘Gazze’ için dünya rekoru deneyecek

12:06 - Spor