?>

Artık Rize’nin de kendine has köftesi oldu

1950’li yıllarda babasının el arabasında başladığı köfteciliği restorana taşıdı, babasına özel tarife ise ‘rize köftesi’ ismini verdi.

İnsan - 2 ay önce

Rize’de köfteci vatandaş, 1950’li yıllarda babasının el arabasında başladığı işini restorana taşıdı, babasına özel tarife ise ’Rize köftesi’ ismini verdi.

1950’li yıllarda Rize Limanı’nda el arabasıyla köfte satan Köfteci Sadık Efendi’nin oğlu Abdülbaki Fil, babadan kalma mirası daha da ileriye taşımak istedi. Herkesin hayran kaldığı babasının özel tarifi köfteyi de öğrenen Fil, bu lezzeti el arabasından restorancılığa taşıdı.

Babalarının İstanbul’dan Rize’ye dönüşü sonrası el arabasıyla başladığı köfteciliği restorana taşıyan ve babalarının tarifine ’Rize köftesi’ adını verdiklerini ifade eden Fil, "Babamın 1950’li yıllarda İstanbul Mecidiyeköy’den Rize’ye gelişi ile başlamış. Rize Limanı’nda el arabasıyla deniz ve köfte satardı. Bu da bir farklılık oluşturdu. 1980’li yıllarda biz ağabeylerimle, yani aile olarak devam ettirdik. 2018 yılına geldiğimizde ise restoran işine girdik. Babamızdan öğrendiğimiz bu köftenin bir ismi olması lazım dedik ve ’Bunun ismi Rize köftesi olsun’ dedik" ifadelerini kullandı. "Bir başka özelliği de etinin satırla çekilmesi"

Rize köftesini bölgedeki diğer hatırı sayılır köftelerden ayıran özelliğinin daha kolay hazmediliyor olduğunu dile getiren Fil, "Kuzu eti, dana eti, tuz, sarımsak ve tuz ile yapılıyor. Rize köftesini bölgedeki Akçaabat köftesi gibi Türkiye’de belli bir seviyeye gelmiş köftelerden ayıran özelliği hazmının kolay oluşu. Rize köftesinin bir başka özelliği de etinin satırla çekilmesi. Burada karalahana sarması gibi satırla kıyılmış etlerle yapılan yemekler meşhurdur. Bizde ondan esinlenerek insanlara farklı bir tadı ve lezzeti kazandırmak için yola çıktık" dedi. "İnsanlar ne yediğini bilmeli"

Babadan kalma mirası daha ileriye taşımak için çalıştıklarını ifade eden Fil, "Biz babamdan kalan mirası devam ettirmek istedik. Gerçekten insanlar ne yediğini bilmeli. İçerisinde ne olduğunu biliyoruz, kendi yemediğimizi başkasına yedirmiyoruz. Onun için de Rize köftesi diyoruz" şeklinde konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Marmaris’te ’canım sıkılıyor turistlere takılıyorum’ paylaşımı emniyette bitti

2025-08-27 10:20 - Asayiş

PEMBE MİKROFON'DAN MARMARİS'İN SESİ

2025-08-27 12:34 - Marmaris

Kestane Bahçesi Kenevir Tarlasına Dönüştürülmüş

2025-08-30 13:50 - Asayiş

Kuşadası’nda sene başı müdürler kurulu toplantısı yapıldı

2025-08-31 10:43 - Genel

Marmaris'te Motosiklet Kazalarına Karşı Seferberlik

2025-08-28 16:43 - Asayiş

Vatandaşın Borç Yükü Artıyor

2025-08-25 10:25 - Ekonomi

Menteşe, 30 Ağustos'u Büyük Bir Coşkuyla Kutladı

2025-08-30 12:03 - Genel

MUĞLA'DAN TOKYO'DAKİ OLİMPİYATLARA 6 SPORCU

2025-08-29 14:21 - Spor

75 yaşındaki marangoz ustası Şentürk: "Eti senin kemiği benim dönemi bitti"

2025-08-25 13:02 - İnsan

MARMARİS'TE KASK TAKMAYANLAR HAYATINI KAYBEDİYOR

2025-08-30 13:42 - Marmaris

İlgili Haberler

Gölpazarı’nda Muhtarlar Günü kutlandı

15:46 - İnsan

Çukurören biberi Bilecik tarımında yükselen değer

15:45 - İnsan

Bilecik’te Muhtarlar Günü kutlandı

15:44 - İnsan

Siirt’te Muhtarlar Günü kutlandı

15:23 - İnsan

Kaymakam Gülnar’dan muhtarlar günü mesajı

15:25 - İnsan

Günün Manşetleri

Vıctorıa’s Secret Melekleri Podyuma Büyük Dönüş Yaptı

14:29 - Kültür Sanat

IHSA 2025’te Afet Sonrası Yerel Müdahale Konuşuldu

14:19 - Gündem

Babasını tüfekle öldüren zanlı adliyeye sevk edildi

13:50 - Asayiş

’İntihar etti’ diyen eşi, şimdi cinayetten yargılanacak

13:25 - Asayiş

Kazada ağır yaralanan çocuk hayatını kaybetti

12:12 - Asayiş