?>

Artvin apiturizmde gelecek vadediyor

ARTVİN’DE DÜZENLENEN BAL ÇALIŞTAYI KAPSAMINDA KAFKAS ARISI GEN MERKEZİ’NE YAPILAN TEKNİK GEZİDE, PROF. DR. ASLI ÖZKIRIM’IN ARTVİN BALININ ÇEŞİTLİLİĞİ VE APİTURİZM POTANSİYELİNE DİKKAT ÇEKTİ.

Ekonomi - 3 ay önce

Ekolojik çeşitliliğiyle arıcılık açısından Türkiye’nin önde gelen merkezlerinden olan Artvin’de Bal Çalıştayı düzenlendi. Prof. Dr. Aslı Özkırım, Artvin’deki bal çeşitliliğine dikkat çekerek, "Bu çeşitlilik, hem markalaşma hem de yeni bir turizm modeli olan apiturizm açısından büyük fırsat sunuyor" dedi.

Artvin’de arıcılığın geliştirilmesi, bal üretiminin kalitesinin artırılması ve Artvin balının ulusal ve uluslararası alanda marka değerinin yükseltilmesi amacıyla düzenlenen "Bal Çalıştayı" kapsamında Hatila Vadisi’ndeki Taşlıca köyünde bulunan Kafkas Arısı Gen Merkezi’ne teknik gezi gerçekleştirildi. Artvin’in zengin bitki örtüsü, Macahel Biyosfer Rezerv Alanı ve ekolojik çeşitliliğiyle arıcılık açısından Türkiye’nin önde gelen merkezlerinden biri olduğuna dikkat çekilen programda, il genelinde 2 bin 700’den fazla bitki türü bulunduğu, yaklaşık 112 bin aktif koloni ile yıllık bin 400 tona yaklaşan bal üretimi gerçekleştirildiği belirtildi.

Geziye katılan Prof. Dr. Aslı Özkırım, Artvin’in arıcılık kültürünün köklü bir geçmişe sahip olduğunu belirterek, geleneksel üretim anlayışının korunarak modern yöntemlerle geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Artvin’in yalnızca kestane balıyla değil, yüksek kaliteye sahip çiçek ballarıyla da öne çıktığını vurgulayan Özkırım, "Artvin artık birçok farklı bal çeşidiyle anılacak. Bu çeşitlilik, hem markalaşma hem de yeni bir turizm modeli olan apiturizm açısından büyük fırsat sunuyor" dedi.

Arıcılıkla turizmi birleştiren apiturizm faaliyetleri kapsamında sınırlı katılımcı gruplarla doğa ve üretim deneyiminin bir arada sunulacağını ifade eden Özkırım, Artvin’de arı temalı fotoğraf kampları düzenlenmesine yönelik çalışmalar planlandığını dile getirdi. Kafkas arısının korunması gereken yerli bir ırk olduğuna dikkat çeken Özkırım, bu arının bulunduğu coğrafyanın bitki yapısına uyum sağlayarak geliştiğini ve korunmasının büyük önem taşıdığını kaydetti.

Artvin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akyürek ise, çalıştayın temel amacının geleneksel arıcılığı bilimsel yöntemlerle geliştirmek olduğunu belirterek, akademisyenlerin katkısıyla önemli bir sürecin başlatıldığını söyledi. Artvin’de bal üretiminin ekonomik açıdan önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Akyürek, arıcılığın kırsalda istihdamın artırılması ve göçün önlenmesi açısından stratejik bir alan olduğunu ifade etti. Sahte bal üretimine karşı denetimlerin artırılması gerektiğine dikkat çeken Akyürek, "Her yerde bal satılır, Artvin’de bal ilaç olarak satılır" sözleriyle Artvin balının kalitesine vurgu yaptı.

Çalıştayın arıcılık sektörünün bilimsel temelde gelişimine katkı sağlaması ve Artvin balının marka değerini güçlendirmesi hedefleniyor.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Hayko Cepkin’in başrolünde yer aldığı "Jekyll & Hyde" müzikali Türkiye turnesine çıkıyor

2026-04-06 15:45 - Magazin

Özel öğrencilerden polislere anlamlı gösteri

2026-04-09 17:35 - İnsan

MARMARİSLİ SPORCUDAN ÇİFTE BİRİNCİLİK

2026-04-07 12:33 - Marmaris

Karadeniz horonu yeniden yorumlandı

2026-04-06 11:08 - Magazin

Samsunlu türkücü Tatlıses’e benzerliğiyle ilgi odağı oldu

2026-04-09 14:27 - Magazin

Çağdaş Balıkesir Spor Kulübü Geleneksel Halk oyunları il birincisi oldu

2026-04-07 17:39 - Magazin

OMÜ’de "Ustalara Saygı Anadolu Rock Konseri"

2026-04-03 14:48 - Magazin

AVUSTURYALI EMEKLİLER  MARMARİS’E CAN SUYU OLACAK 

2026-04-06 15:41 - Turizm

32 sanatçı, sokak hayvanları için tek bir şarkıda buluştu

2026-04-04 16:04 - Magazin

İstanbul Levent’teki çatışmaya ilişkin gözaltı sayısı 16’ya yükseldi

2026-04-10 00:26 - Asayiş

İlgili Haberler

Aydemir: "Fındık alım fiyatı en az 300 TL olmalı"

15:39 - Ekonomi

Yenişehir’de lojistiğe güç katacak adım

15:34 - Ekonomi

Denizli Büyükşehirin sera naylonu desteğinin ilk dağıtımı Kale’de gerçekleştirildi

15:14 - Ekonomi

Ekonomiye Yön Verenler Zirvesi Kayseri’de yoğun katılımla gerçekleştirildi

15:01 - Ekonomi

Çoruh EDAŞ mobil uygulamasını yeniledi

14:37 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Ağaçlık alanda çıkan yangın büyümeden söndürüldü

13:16 - Asayiş

Mutfak tüpünden sızan gaz anne ve iki çocuğunu hastanelik etti

12:25 - Asayiş

6 ayda 306 bin turist Kapadokya’yı kuş bakışı izledi

12:02 - Genel

7 yıl sonra kemikleri bulunan kadının davasında ağırlaştırılmış müebbet talebi

11:53 - Asayiş

Anne adaylarına yaz uyarısı: "Susuzluk erken doğum riskini artırabilir"

10:49 - Sağlık