?>

Aşı Karşıtlığı Milyonlarca Çocuğu Tehdit Ediyor

Prof. Dr. Eda Kepenekli, Covid-19 sonrası artan aşı karşıtlığı nedeniyle kızamık ve çocuk felci gibi ölümcül hastalıklara karşı milyonlarca çocuğun korunmasız kaldığını vurguladı.

Sağlık - 2 ay önce

Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Eda Kepenekli, Covid-19 pandemisinin ardından aşı ve bağışıklığa olan güvenin sarsılması, artan aşı karşıtlığı ve kararsızlık nedeniyle milyonlarca çocuğun kızamık, tüberküloz ve çocuk felci gibi ölümcül hastalıklara karşı korumasız kaldığına dikkat çekti.

Yeni bir küresel araştırma, çocukları çeşitli yaşamı tehdit eden hastalıklara karşı aşılama konusunda kaydedilen ilerlemenin son yirmi yılda durduğunu, hatta bazı ülkelerde geriye gittiğini öne sürüyor. Tıp dergisi The Lancet’te yayımlanan araştırmada; kızamık aşılamasının yaklaşık 100 ülkede azaldığı ve Covid-19 salgını, karantinalar sırasında aşı programlarının aksaması nedeniyle durumun daha da kötüleştiğini aktarıldı. Milyonlarca çocuğun kızamık, tüberküloz ve çocuk felci gibi ölümcül hastalıklara karşı korumasız kaldığını gözler önüne serildi.

Araştırmaya değinen Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Eda Kepenekli, aşılamanın insanları enfeksiyonlardan korumak için yapılan ‘önceden bağışıklığı uyarma’ işlemi ve insan sağlığını korumada tarihin akışını değiştiren keşiflerden olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Eda Kepenekli, ilk aşı uygulamasının yüzlerce yıl önce ‘Çiçek Hastalığı’na yönelik olarak başlatıldığını daha sonra Tifo, Tüberküloz ve Veba aşılarının geliştirildiğini aktardı. Pandemi, aşı karşıtlığı azalmaya neden oldu

Covid-19 pandemisi sonrası aşı ve bağışıklamaya karşı duyulan güvenin azaldığını, aşı karşıtlığı ve kararsızlığın hızla yayıldığını da aktaran Prof. Dr. Eda Kepenekli, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Covid-19 pandemisi sonrası hali hazırda erişilebilir durumda olan aşıların yapılma oranında azalma görülüyor. Tablo böyle olunca toplumda bazı hastalıkların yeniden yayılması veya hastalık yükünün artma riski ortaya çıktı. Bunun yanı sıra aşı geliştiren ve üreten endüstrilerin bu çalışmalara bütçe ayırması, bağışıklama programların destekleyen vakıfların gerekli fonları ayırması da risk altına girmiş gibi görülüyor. Aşı üretimi ve erişimi azalır veya sekteye uğrar ise özellikle gelir düzeyi düşük, halk sağlığını koruma çalışmaları vakıf fonları, sosyal destek ve bağışlarla yürütülen ülkelerde salgın hastalıkların ve çocuk ölümlerinin artışına yol açabilir."

Prof. Dr. Kepenekli, aşıların toplumda doğru bilgilendirilmesi ve tüm dünyada eşit erişim sağlanması için ulusal ve uluslararası sağlık politikalarının geliştirilmesi gerektiğini de belirtti.

Haftanın Öne Çıkanları

Mersin’deki gizemli hazineye ziyaretçi akını

2025-06-22 13:45 - Gündem

Muğla'da Yeni Sanayi Sitesi Tamamlanıyor

2025-06-25 10:23 - Gündem

Meram’da görsel şov yeniden başladı

2025-06-20 14:11 - Gündem

Çankırı’da yaban hayatı kamerada

2025-06-23 12:43 - Gündem

Tunceli’de karne heyecanı

2025-06-20 15:07 - Eğitim

Maltepe’de felsefe halkla buluşuyor

2025-06-22 12:37 - Genel

MUĞLA MİLLETVEKİLİ ERGUN “TRAFİK CEZALARIYLA EKONOMİ YÜRÜTÜLEMEZ”

2025-06-21 12:58 - Genel

Metin Ergun'dan Hükümete Acil Önlem Çağrısı

2025-06-24 15:53 - Gündem

MARMARİS’TE ÖRNEK TABLO: BABA-KIZ AYNI ANDA YKS’YE GİRDİ

2025-06-22 12:45 - Marmaris

MUTTAŞ İLE 2025’İN İLK 5 AYINDA 202 BİN YOLCU TAŞINDI

2025-06-20 15:19 - Ulaşım

İlgili Haberler

Kars’ta hayvan hastalıklarıyla mücadele toplantısı

18:18 - Sağlık

Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi kadrosuna yeni uzman doktorlar katıldı

17:24 - Sağlık

ODÜ Aile Sağlığı Merkezi yeni binasının yapımına başlandı

16:52 - Sağlık

Kastamonu Üniversitesi Tıp Fakültesi, meme kanserinde hormon tedavisini araştıracak

15:46 - Sağlık

Muğla Büyükşehir hasta nakil araçları vatandaşın hizmetinde

15:44 - Sağlık

Günün Manşetleri

Uzmanlardan Deprem Sonrası Çocuk Psikolojisi Uyarısı

14:27 - Sağlık

Basın İlan Kurumu’nun Eski Genel Müdürü Yakup Karaca Vefat Etti

13:46 - Gündem

Uyuşturucudan 59 kişi hakkında işlem yapıldı

13:31 - Asayiş

Yaz Aylarında Böbrek Sağlığı İçin Öneriler

11:47 - Sağlık

Yaz aylarında artan cilt lekelerine dikkat

11:37 - Sağlık