?>

Asırlık cami ilgi bekliyor

SAMSUN’UN ÇARŞAMBA İLÇESİ TURGUTLU MAHALLESİ’NDE MEZARLIK ALANI İÇERİSİNDE BULUNAN VE YAKLAŞIK 200 YILLIK OLDUĞU BELİRTİLEN AHŞAP CAMİ, UZUN SÜREDİR BAKIMSIZLIK NEDENİYLE ÇÜRÜMEYE TERK EDİLDİ. TARİHİ YAPININ HER GEÇEN GÜN YIPRANDIĞINI BELİRTEN MAHALLE SAKİNLERİ, CAMİNİN TAMAMEN YOK OLMADAN RESTORE EDİLMESİNİ İSTİYOR.

Kültür Sanat - 5 ay önce

Samsun’un Çarşamba ilçesi Turgutlu Mahallesi’nde mezarlık alanı içerisinde bulunan ve yaklaşık 200 yıllık olduğu belirtilen ahşap cami, uzun süredir bakımsızlık nedeniyle çürümeye terk edildi. Tarihi yapının her geçen gün yıprandığını belirten mahalle sakinleri, caminin tamamen yok olmadan restore edilmesini istiyor.

Çarşamba’ya bağlı Turgutlu Mahallesi Mezarlığı içerisinde yer alan caminin yapılış tarihi net olarak bilinmezken, mahalle halkı yapının yaklaşık 200 yıllık geçmişe sahip olduğunu ifade ediyor. Uzun yıllardır herhangi bir bakım ve onarım görmeyen caminin ahşap bölümlerinde ciddi deformasyonlar oluştuğu gözlemleniyor.

Mahalle sakinleri, 2018 yılında caminin onarılması için Anıtlar Kurulu’na tadilat talebinde bulunduklarını ancak bu girişimden olumlu sonuç alamadıklarını dile getirdi. İlgisizlik nedeniyle kullanılamaz hale gelen cami, zamanla harabeye döndü.

Mahalle sakinlerinden 75 yaşındaki Yunus Türk, caminin geçmişte önemli bir ibadet merkezi olduğunu belirterek, "Bu cami çok eskidir. Biz çocukken bile burada namaz kılardık. Abdest alır, ibadetimizi yapardık. O dönem caminin çevresinde çok eski ağaçlar vardı. Sonradan hepsi kesildi, yeni camiler yapıldı. Böyle olunca burası sahipsiz kaldı. Oysa güzel bir şekilde tamir edilirse yine kullanılır" dedi.

Geçmişte çevrede bulunan 5 köy tarafından ortak olarak kullanılan caminin, bölgede yeni camilerin yapılmasının ardından kullanım dışı kaldığı öğrenildi. Çürümeye terk edilen tarihi yapı, bugün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Tarihi ve kültürel miras niteliği taşıyan caminin bu durumunun kendilerini üzdüğünü ifade eden mahalle halkı, yetkililere çağrıda bulunarak caminin bir an önce restore edilmesini ve yeniden ibadete açılmasını talep etti.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

MARMARİSİN ŞAMPİYON KIZLARININ HEDEFİ DÜNYA KUPASI

2026-01-14 11:44 - Spor

Vali Akbıyık 2025 yılı asayiş-güvenlik rakamlarını değerlendirdi

2026-01-13 14:31 - Asayiş

Muğla Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti'nde Yeni Üye Heyecanı

2026-01-17 16:41 - Marmaris

Turizmci Kaya’nın samimi açıklamaları programa damgasını vurdu

2026-01-15 13:10 - Magazin

Genç yetenek Mustafa Konak’ın rol aldığı film Berlin Film Festivali’ne davet edildi

2026-01-15 15:06 - Magazin

Gülden Karaböcek Edirne’de sevenleriyle buluştu

2026-01-19 14:23 - Magazin

Vali Taşolar, görevine başladı

2026-01-19 13:15 - Magazin

İki efsane yıllar sonra karşılaştı, o anları türkü söyleyerek taçlandırdı

2026-01-19 09:52 - Magazin

Muğla’da jandarma uzman çavuş evinde ölü bulundu

2026-01-17 21:43 - Asayiş

CHP’Lİ ÖZCAN: “MARMARİS’TE DEPREM RİSKİ ALTINDAKİ OKULLAR KADERİNE TERK EDİLEMEZ”

2026-01-14 12:33 - Marmaris

İlgili Haberler

Siverek’te babalar günü satranç turnuvası başladı

17:54 - Kültür Sanat

Efeler’in tarihi dokusu yeniden canlanacak

17:08 - Kültür Sanat

Forum İstanbul’da Dünya Kupası temalı etkinlik günleri başlıyor

15:30 - Kültür Sanat

Denizli Büyükşehir ile dolu dolu "Çevre Haftası" kutlaması

15:15 - Kültür Sanat

Büyükşehir Kısa Film Atölyesi’nde eğitimler başladı

15:15 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Samsunspor’dan teknik heyete transfer

16:42 - Spor

Eşyaları dere kenarında bulunan şahıs için arama çalışması başlatıldı

16:18 - Asayiş

BESNİ’DE 50 DÖNÜMLÜK ALAN YANDI

16:04 - Asayiş

SİVAS’TA ETKİLİ OLAN DOLU VE SAĞANAK YAĞIŞ HAYATI OLUMSUZ ETKİLEDİ

16:03 - Gündem

Yıldırım’da düşünen ve üreten gençler yetişiyor

14:58 - Siyaset