?>

ASO Başkanı Ardıç: "2025 yılı itibarıyla Türkiye’nin Tunus’a ihracatı yaklaşık 1,2 milyar dolar, ithalatı seviyesindedir"

ANKARA SANAYİ ODASI İLE TUNUS SFAX TİCARET VE SANAYİ ODASI ARASINDA EKONOMİK VE TİCARİ İLİŞKİLERİN GELİŞTİRİLMESİNE YÖNELİK İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI.

Ekonomi - 2 ay önce

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, "2025 yılı itibarıyla Türkiye’nin Tunus’a ihracatı yaklaşık 1,2 milyar dolar, ithalatı ise 346 milyon dolar seviyesindedir" dedi.

Ankara Sanayi Odası ile Tunus Sfax Ticaret ve Sanayi Odası arasında ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesine yönelik iş birliği protokolü imzalandı. ASO Başkanı Seyit Ardıç ile Sfax Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Habib Hammami tarafından, Tunus’un Ankara Büyükelçisi Ahmed Ben Sghier şahitliğinde imzalanan protokol ile iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin daha da güçlendirilmesi, karşılıklı yatırım fırsatlarının artırılması ve iki oda arasında iletişim ağı oluşturulması hedefleniyor. "Türkiye ile Tunus arasındaki iş birliği daha da güçlenecek"

ASO Başkanı Seyit Ardıç, imzalanan protokolün yalnızca iki kurum arasındaki iş birliğini değil, Türkiye ile Tunus arasındaki köklü dostluğun ve ekonomik ilişkilerin daha da güçlenmesini temsil ettiğini belirtti.

Ardıç, Türkiye ile Tunus arasındaki diplomatik ilişkilerin bu yıl 70. yılının kutlanacak olmasının iş birliğine ayrı bir anlam kattığını ifade ederek, "2025 yılı itibarıyla Türkiye’nin Tunus’a ihracatı yaklaşık 1,2 milyar dolar, ithalatı ise 346 milyon dolar seviyesindedir. Ankara özelinde ise ihracatımız 32 milyon dolar, ithalatımız ise yaklaşık 3 milyon dolar düzeyindedir. Bu veriler, iş birliğimizin henüz arzu ettiğimiz seviyede olmadığını göstermektedir" diye konuştu. "Hedefimiz, ticaret hacmini artırmak"

İki ülke arasında güçlü bir iş birliği potansiyelinin olduğunu belirten Ardıç, "İmzalanan protokol bu potansiyelin hayata geçirilmesi açısından önemli bir adım olacaktır. Hedefimiz, ticaret hacmimizi artırmak, iş birliğimizi çeşitlendirmek ve Ankara ile Tunus arasında daha güçlü ve sürdürülebilir bir ekonomik ortaklık kurmaktır" şeklinde konuştu.

Ankara sanayisinin savunma, makine, otomotiv yan sanayi, elektrik-elektronik ve gıda gibi birçok alanda güçlü bir üretim altyapısına sahip olduğunu ifade eden Ardıç sözlerine söyle devam etti:

"Bu yapı, makine, tekstil, gıda işleme, yenilenebilir enerji ve bilişim gibi alanlarda Tunus ile önemli iş birliği fırsatları sunmaktadır. Ayrıca Tunus’un geniş ticaret ağı, onu üçüncü ülkelere açılan stratejik bir merkez haline getirmektedir. İmzalayacağımız bu protokol ile ticaret heyeti sayılarının artırılması, iş dünyalarımız arasındaki yüz yüze görüşmelerin geliştirilmesi ve ortak yatırım ile teknoloji iş birliklerinin güçlendirilmesini hedefliyoruz." "Türkiye, diplomatik ilişkilerimizin en güçlü olduğu ülkelerin başında gelmektedir"

Törende konuşan Tunus’un Ankara Büyükelçisi Ahmed Ben Sghaier, imzalanan protokolün iki ülke arasındaki ekonomik iş birliklerine yeni bir ivme kazandıracağını vurguladı.

Diplomatik ilişkilerin 70. yıl kutlamaları kapsamında Türkiye’ye gelen ilk ekonomi heyetinin Sfax Ticaret ve Sanayi Odası olduğunu belirten Büyükelçi Ben Sghaier, Türkiye ile Tunus arasındaki köklü diplomatik ilişkilerin ekonomik alanda da güçlenerek devam ettiğine dikkat çekti.

"Türkiye, diplomatik ilişkilerimizin en güçlü olduğu ülkelerin başında gelmektedir" diyen Ben Sghaier, Ankara Sanayi Odası’nda gerçekleştirilen bu anlamlı buluşmanın, iki kardeş ülkenin sanayicileri arasındaki bağları daha da pekiştireceğini ifade etti.

İmzalanan iş birliği protokolünün yalnızca mevcut ilişkileri geliştirmekle kalmayacağını, aynı zamanda yeni yatırım ve ticaret fırsatlarının önünü açacağını belirten Ben Sghaier, "Bu anlaşma ile karşılıklı projelerin artacağına ve iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin daha ileri bir seviyeye taşınacağına inanıyoruz. Söz konusu iş birliğinin Türkiye ile Tunus arasında sürdürülebilir ve çok boyutlu ekonomik ortaklıkların geliştirilmesine katkı sağlayacak" ifadelerinde bulundu. "Afrika pazarlarında ortak varlığımız güçlenecek"

Sfax Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Habib Hammami ise Sfax bölgesinin sahip olduğu dinamik yapısıyla Tunus’un en önemli ticaret ve üretim merkezlerinden biri olduğuna dikkat çekti.

İmzalanan protokolün iki ülkede ekonomik kalkınmaya katkı sağlayacağını ifade eden Hammami, "İki ülke arasındaki iş birliğinin her geçen gün daha da geliştiğini görüyoruz. İmzalanan protokolün kurumlarımız için yeni ufuklar açacağına, her iki ülkede ekonomik kalkınmaya katkı sağlayacağına ve Afrika pazarlarındaki ortak varlığımızı güçlendirmek açısından önemli bir fırsat sunacağına inanıyoruz" dedi. Karşılıklı ticaret ve yatırım fırsatları artırılacak

İş birliği anlaşması kapsamında; Türkiye ve Tunus arasındaki sanayi ve ticaret ilişkilerinin güçlendirilmesi, karşılıklı yatırım fırsatlarının artırılması ve iş dünyaları arasında daha etkin bir iletişim ve iş ağı oluşturulması hedefleniyor. Bu çerçevede; iş eşleştirme faaliyetleri, ortak etkinlikler, mesleki ve teknik eğitim destekleri, girişimcilik ve kapasite geliştirme programları ile bilgi ve deneyim paylaşımına yönelik çalışmalar yürütülecek. İş birliğinin Ankara ve Sfax iş dünyaları arasında sürdürülebilir ortaklıkların kurulmasına katkı sağlayarak her iki ülkenin ekonomik gelişimine destek olması amaçlanıyor.

Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen imza törenine; Tunus’un Ankara Büyükelçisi Ahmed Ben Sghaier, Sfax Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Habib Hammami, Başkan Yardımcısı Hichem Elloumi, Yönetim Kurulu Üyesi Taha Chaabouni, Sfax Genel Sekreteri Leila Ben Salah, ASO Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Ahmet Dinçer ve Ekonomi Müşaviri Prof. Dr. Murat Çetinkaya katıldı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Özel öğrencilerden polislere anlamlı gösteri

2026-04-09 17:35 - İnsan

Hayko Cepkin’in başrolünde yer aldığı "Jekyll & Hyde" müzikali Türkiye turnesine çıkıyor

2026-04-06 15:45 - Magazin

MARMARİSLİ SPORCUDAN ÇİFTE BİRİNCİLİK

2026-04-07 12:33 - Marmaris

Karadeniz horonu yeniden yorumlandı

2026-04-06 11:08 - Magazin

Çağdaş Balıkesir Spor Kulübü Geleneksel Halk oyunları il birincisi oldu

2026-04-07 17:39 - Magazin

İstanbul Levent’teki çatışmaya ilişkin gözaltı sayısı 16’ya yükseldi

2026-04-10 00:26 - Asayiş

Samsunlu türkücü Tatlıses’e benzerliğiyle ilgi odağı oldu

2026-04-09 14:27 - Magazin

OMÜ’de "Ustalara Saygı Anadolu Rock Konseri"

2026-04-03 14:48 - Magazin

32 sanatçı, sokak hayvanları için tek bir şarkıda buluştu

2026-04-04 16:04 - Magazin

Sinema ve tiyatro oyuncusu Ahmet Yenilmez savaşta mezun veremeyen okulun öğrencileri ile buluştu

2026-04-03 14:00 - Magazin

İlgili Haberler

Tokat’ta aşırı yağış kirazı vurdu

23:14 - Ekonomi

Manisa’da tarım denetimleri hız kesmiyor

22:49 - Ekonomi

Türkiye’nin önemli çeltik üretim merkezinde sağanak yağışlar ekimi geciktirdi

22:09 - Ekonomi

ALTSO Başkanı Erdem: "İkamet kısıtlamalarının kaldırılması Alanya ekonomisine güç katacak"

20:06 - Ekonomi

Tanoğlu: "Nefes Kredisi, KOBİ’lere can suyu olacak"

20:09 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Emekli sulama birliği çalışanı evinde ölü bulundu

14:13 - Asayiş

Kahramanmaraş’ta 4.4 büyüklüğünde deprem

13:39 - Asayiş

Erken teşhis ile MS hastalarının hayat kalitesi korunuyor

12:39 - Sağlık

Alkollü sürücünün kullandığı araç askeri birliğin bahçesine uçtu

12:29 - Asayiş

Kemiği kraker gibi yediler

12:19 - Gündem