?>

Atatürk’ün 100. yaşından Cumhuriyet’in 100. yaşına anlamlı emanet

Emekli öğretmen ayşe ünver, atatürk’ün doğumunun 100’üncü yılı nedeniyle bundan 42 sene önce yaptıkları anlamlı çalışmayı gözü gibi saklıyor. ünver, en büyük hayalinin bu anlamlı çalışmayı cumhuriyet’in 100’üncü yılında anıtkabir’de sergilemek olduğunu söyledi.

Magazin - 2 yıl önce

Emekli öğretmen Ayşe Ünver, Atatürk’ün doğumunun 100’üncü yılı nedeniyle bundan 42 sene önce yaptıkları anlamlı çalışmayı gözü gibi saklıyor. Ünver, en büyük hayalinin bu anlamlı çalışmayı Cumhuriyet’in 100’üncü yılında Anıtkabir’de sergilemek olduğunu söyledi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 100’üncü yaş günü anısına 42 yıl önce yapımına başlanan “Topraklarla Türkiye Haritası” çalışması Denizli’de yaşayan emekli öğretmen Ayşe Ünver (75) tarafından Cumhuriyet’in 100’üncü yılına hediye edildi. Atatürk’ün doğumunun 100’üncü yıl dönümü anısına 42 yıl önce yapımına başlayıp, yıllar içinde tamamlayan emekli öğretmen Ayşe Ünver, "Cumhuriyet’imizin 100 yılını kutlayarak başlamak istiyorum. Daha nice yüzyıllar kutlanması en büyük arzumuzdur, kutlu olsun" dedi.

"Devletlerin tarihlerinde nice yüzyıllar geçer, ama öyle yüzyıllar vardır ki hem o devletleri, hem de dünyayı değiştirir. İşte böyle bir yüzyılı tanıtan bir çalışmadan bahsederek Cumhuriyet’imizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü bir defa daha şükran ve minnetle anıyorum” diyen Ayşe Ünver, “Yıl 1881, aradan geçti 100 yıl, 1981 oldu. İşte o yılda görevli olduğum Denizli Kız Meslek Lisesinde bir çalışma başlatmıştım. Her 19 Mayıs’ta Samsun’dan Atamızın huzuruna toprak götürülmesinden esinlenerek, 67 vilayetimizin valiliklerine birer dilekçe ile birer kese yollayıp, bir hatıra yazısı, bir miktar toprak ve varsa kum istedim. Gelen bu toprakları her ilin kendi sınırları içinde kullanarak bir Türkiye haritası oluşturdum. Bu harita üzerinde Atatürk’ün İstanbul’dan; Samsun, Amasya, Erzurum, Sivas, Ankara yolculuğunu simgeleyen ışıklı bir yol, bu yolda da Bandırma Vapuru Atatürk ve Nene Hatun heykeli, Ankara’yı temsilen Türk bayrağı ve Atatürk portresi yer almaktadır. Her ilde Atatürk’ün imzası ve o il ile ilgili önemli tarihler bulunmaktadır. Bunların haricinde valilerimizden gelen yazılarla ’Türkiye’de 100’üncü Yıl Kutlanırken’ isimli bir kitap oluşturdum. Haritanın tamamlanması yıllar içinde olmuştur” dedi. “Bu eseri Anıtkabir’de Atatürk’e ve Türk halkına sunmak istiyorum”

Çalışmalarına çok büyük emek verdiklerini ve bundan dolayı da titizlikle koruduklarını anlatan Ünver, “Kitap okunduğunda haritanın tamamlanış tarihi görülmektedir. Denizli’ye ait olan yazı 1981 yılında başka bir ilde görevliyken, 3 sene sonra Denizli Valisi olarak atanan Vali Sami Sönmez’in yazısıyla tamamlanmıştır. İşte bu umutla dünyada bir ilk olduğuna inandığım bu eseri Anıtkabir’de Atatürk’e ve Türk halkına sunmak, ona layık bir davranış olacaktır diye düşünüyorum. Ayrıca eserin oluşmasında yardımcı olan il valilerimize, öğrencilerime ve eşim İlhan Ünver’e teşekkürler ediyorum" diyerek sözlerini bitirdi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

AKDENİZ İLE ÖZDEŞLEŞEN BALIK,ORFOZ

2023-10-21 13:46 - Yaşam

Hizan’da üzüm pekmezinin üretimi devam ediyor

2023-10-24 09:00 - Ekonomi

Gupse Özay, kızı Asya’nın doğum anını, "Lohusa" filmde rol yapmadan beyaz perdeye yansıtarak çekti

2023-10-24 11:27 - Magazin

40 hadis ezberleme yarışması

2023-10-23 07:25 - Eğitim

Sivas’ta zincirleme trafik kazası: 4 yaralı

2023-10-25 00:45 - Asayiş

Genç kadın kayalıklardan kendini boşluğa bıraktı: O anlar kamerada

2023-10-22 22:14 - Asayiş

KÖPEKBALIKLARI HAKKINDA DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

2023-10-21 14:39 - Dünya

GÖKOVA: AKDENİZ'İN ZENGİN SÜNGER YAŞAMI

2023-10-23 14:43 - Dünya

Bunu da gördük, sokakta "Koca arıyorum" pankartı açtı

2023-10-24 11:59 - Yaşam

Marmaris’te Halk Büfe açıldı

2023-10-23 17:04 - Genel

İlgili Haberler

Uludağ’da yılbaşı kutlamasına damga vuran görüntü

00:40 - Magazin

Fedon, "Kristal Karlar Diyarı"nda 2026’ya merhaba diyecek

13:36 - Magazin

Bodrum’da yılbaşı hareketliliği zirveye ulaştı

22:00 - Magazin

Kış festivalinde eğlence hız kesmeden devam ediyor

09:25 - Magazin

Günün Manşetleri

Genel Müdür Abdulkadir Çay’dan yeni yıl mesajı

14:23 - Gündem

Yatağanlı hayırseverden Filistin’e bağış

09:41 - Genel

Bodrum’da maddi hasarlı kazanın kavgası büyük oldu

20:10 - Asayiş

Dalaman’da Doğalgaz İçin 2026 Hazırlıkları Başladı

14:50 - Genel

Kar yağışı durdu, esnafın mücadelesi başladı

13:27 - İnsan