?>

Atıklar gübre oldu, ürün yetiştirildi

Başarılı sıfır atık uygulamalarıyla dikkat çeken düzce üniversitesi tarımsal atıkların endüstriye geri kazanımı araştırma ve uygulama merkezi (dütagam) dünya sıfır atık günü’nü kutladı. Dütagam müdürü doç. Dr. çağlar akçay, dünya sıfır atık günü için açıklamalarda bulundu.

Gündem - 1 yıl önce

DÜTAGAM, atıkları gübreye çevirdi, elde edilen gübre ile ürün yetiştirildi.

Başarılı sıfır atık uygulamalarıyla dikkat çeken Düzce Üniversitesi Tarımsal Atıkların Endüstriye Geri Kazanımı Araştırma ve Uygulama Merkezi (DÜTAGAM) Dünya Sıfır Atık Günü’nü kutladı. DÜTAGAM Müdürü Doç. Dr. Çağlar Akçay, Dünya Sıfır Atık Günü için açıklamalarda bulundu.

DÜTAGAM’ın kurulduğu günden bugüne sıfır atık uygulamalarıyla dikkatleri üzerine çektiğini belirten Akçay, “DÜTAGAM, 2016 yılında üniversitemizin Çevre ve Sağlık Alanında İhtisas Üniversitesi olarak ilan edilmesiyle birlikte kuruldu ve çalışmalarına başladı. En başta tarımsal atıklardan katma değerli ürünler elde etmeyi hedefleyen merkezimiz, elde ettiği ürünlerle de bölgesel kalkınmaya katkı sağlamaktadır. Bölgemizde ortaya çıkan başta fındık dalı budama atıkları, fındık zürufu, pirinç kavuzu, mısır koçanı ve orman atıklarından katma değerli ürünler olan tıbbi ve yenilebilir mantar (Reishi, Şitaki, İstiridye) üretimi gerçekleştirdik. Ürettiğimiz mantarların kompost atıklarını yine sıfır atık felsefesi yaklaşımıyla fındık zürufu, pirinç kavuzu, mısır koçanı, kahve telvesi atıkları, üniversitemizin çim atıkları, Deney Hayvanları Merkezinin talaş altlıkları, üniversitemizin yemekhanesinde ortaya çıkan sebze atıkları, bölgemizdeki faaliyet gösteren tavuk çiftliklerinin tavuk gübresi atıkları ve sığır gübresi ile karıştırarak organik kompost gübre üretiminde değerlendirdik” ifadelerini kullandı.

Bu işlemleri yaparken herhangi bir kimyasal veya sentetik materyal kullanmadıklarını dile getiren Doç. Dr. Akçay, “Bu yönüyle de Merkezimiz, her anlamda çevre dostu yaklaşımlar sergilemektedir. Atıklardan ürettiğimiz organik kompost gübrelerimizi Üniversitemizin Orman Fakültesi Seralarında ve Üniversitemizin Botanik Bahçesindeki bitkilere kimyasal gübrelere alternatif olarak doğal gübre uygulaması gerçekleştirdik. Bu yönüyle de Üniversitemizin atık sorunları kendi içinde çözülmüş ve çeşitli birimlerimizin gübre ihtiyaçları da kendi iç dinamiklerinden karşılanmıştır” şeklinde konuştu.

Ayrıca tarımsal atıklardan peyzaj tasarımı ve bitki su ihtiyacını azaltıcı renkli malç materyalleri elde ettiklerini söyleyen Akçay, “Yapmış olduğumuz sıfır atık çalışmaları ve eğitimlerle hem toplumsal bilinci arttırmak, hem de bölgesel kalkınmaya katkı sağlamayı hedeflemiş olduk. Sıfır atık çalışmaları son yılların en trend çalışmaları haline geldi. Şüphesiz ki buna en büyük katkıyı; Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan hanımefendinin, Birleşmiş Milletler’de başlatmış olduğu girişimler neticesinde, 30 Mart’ın Uluslararası Sıfır Atık Günü olarak ilan edilmesi oldu. Bu tarihten sonra sıfır atık uygulamaları yaygınlaştı ve çok önemli toplumsal ve ekonomik kazanımlar elde etti. Bu sebeple merkezimiz çalışmaları Sıfır Atık Günü’nün kapsamıyla doğrudan ilişkilidir. Tarımsal Atıkların Endüstriye Geri Kazanımı Araştırma ve Uygulama Merkezi (DÜTAGAM) olarak 30 Mart Sıfır Atık Günü’nü kutluyoruz” sözleriyle açıklamalarını sonlandırdı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

ACAR ÜNLÜ, MARMARİS BELEDİYE BAŞKANI SEÇİLDİ

2024-04-01 10:40 - Marmaris

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz: “Kazanan Kavak, kazanan Türkiye olacak"

2024-03-27 15:44 - Siyaset

SERKAN YAZICI, “MARMARİS’İN KARARINA SAYGI DUYUYORUZ!”

2024-04-01 01:03 - Marmaris

İstanbul iş dünyasından seçim sonuçlarına ilişkin açıklama

2024-04-01 10:07 - Ekonomi

TEMUD İÇİN GÜÇLÜ İTTİFAK

2024-04-01 19:46 - Genel

ROMANYA RUSLARA SCHENGEN VİZESİ

2024-04-01 10:29 - Turizm

İYİ PARTİ SON MİTİNGİNİ GERÇEKLEŞTİRDİ

2024-03-30 17:46 - Marmaris

ABD’de bir Muğlalı…

2024-03-28 13:45 - İnsan

SERKAN YAZICI, BAŞKANLIK İÇİN YEMİN ETTİ.

2024-03-29 12:17 - Siyaset

Muhtar adayları arasında arbede

2024-03-31 19:04 - Asayiş

İlgili Haberler

Van’da yaban keçisi avlayan şahıs yakalandı

23:43 - Gündem

Meraların madene açılmak istenmesi köylüleri ayağa kaldırdı

22:41 - Gündem

Yıkılma tehlikesi olan ağaç itfaiye ekipleri tarafından kesilecek

21:27 - Gündem

Samsun Garı’ndan 5 ayda 55 bin 857 yolcu, 430 bin 672 kilogram yük taşındı

17:56 - Gündem

Marmaris’te Tatilciler sahillere akın etti

17:15 - Gündem

Günün Manşetleri

Trump, Elon Musk İçin "Aklını Kaçırdı" Dedi

10:38 - Siyaset

Kamyon 3 aracı biçti: 1 ölü, 10 yaralı

10:26 - Asayiş

Bu yıl 277 çocuk enstrümanları tanıdı

10:06 - Kültür Sanat

Foseptik çukuruna düşen boğa kurtarıldı

09:59 - Asayiş

15 Milyon TL’lik Bağışla Milli Savunmaya Destek Verdiler

09:42 - İnsan