?>

Av sezonu için bakımları yapılan tekneler Van Gölü’ne indirildi

Van gölü’nde endemik bir tür olan inci kefalini avlayarak geçimini sağlayan balıkçılar, av yasağı süresince karaya çekerek boyayıp onarımdan geçirdikleri teknelerini vinç yardımıyla suya indirdi.

Gündem - 1 yıl önce

Van Gölü’nde endemik bir tür olan inci kefalini avlayarak geçimini sağlayan balıkçılar, av yasağı süresince karaya çekerek boyayıp onarımdan geçirdikleri teknelerini vinç yardımıyla suya indirdi.

Dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü’nün tuzlu ve sodalı suyunda yaşayabilen fakat üremek için tatlı sulara göç eden inci kefali, havzada 20 bin insanın geçim kaynağını oluşturuyor. Van Gölü’nde 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında yumurtalarını bırakmak için tatlı sulara göç eden inci kefalinin neslinin korunması amacıyla başlatılan av yasağında sona gelindi. Av yasağı sürecinde gölün tuzlu ve sodalı suyundan yıpranan teknelerini karaya çeken balıkçılar ise, bu sürede teknelerinin gerekli tüm bakımlarını yaptı. Balıkçılar, av sezonuna hazır hale getirdikleri teknelerini vinç yardımıyla Van Gölü’ne indirdi. “Sezonda beklentimiz yüksek”

İHA muhabirine konuşan Ahmet Çıkla isimli balıkçı, av yasağının başladığı 15 Nisan tarihinde teknelerini bakım için karaya aldıklarını belirtti. Bakım ve onarımlarını yaptıkları teknelerini av sezonunun başladığı 15 Temmuz’a hazır hale getirdiklerini ifade eden Çıkla, “2 yıl boyunca Van Gölü’nün sodalı ve tuzlu suyunda yıpranan teknelerimizi bakıma alarak yeniden boyadık. 15 Temmuz’da ‘Vira Bismillah’ deyip sezonu başlatacağız. Van Gölü bu yıl iyi bir yağış aldı. Yağışlar akarsuların debilerini de yükseltti. Bu yüzden inci kefalinin üreme sezonu çok iyi geçti. Bu sezonda beklentimiz yüksek” dedi. “Bakım için üç aylık yasak sürecinden faydalanıyoruz”

Van Gölü’nde 20 yılı aşkın bir süredir balıkçılık yaptığını dile getiren Hakan Çıkla ise, “Yapılan araştırmalara göre Van Gölü’nün kaldırma kuvveti denizlere göre biraz daha yüksek. Sodalı olduğu için boyayı kabartma özelliği var. Birçok boya çeşidini denedik, en fazla iki yıl götürüyor. İki yılın sonunda tekrar boyanması lazım. Bakım için üç aylık yasak sürecinden faydalanıyoruz. Yağmur ve kar yağışından dolayı su debisi 40-50 santimetre civarında yükseldi. Bu yüzden bereketli bir sezon bekliyoruz” diye konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

MARMARİS DENİZ KENARINDA 3 BİN KİŞİLİK ÇADIR KAMPI

2024-07-06 14:17 - Marmaris

MARMARİS'TE TRAVERTENLERE KARŞI YÜZMENİN TADI BAŞKA

2024-07-10 14:25 - Marmaris

YENİ SAYFA İLE İTALYA GEZİSİ

2024-07-06 12:44 - Ulusal

MARMARİS’TE MARİNA KAPASİTE ARTIŞI PROJESİNE İPTAL

2024-07-06 19:36 - Marmaris

Erdoğan: "Putin ile Beşar Esed’e bir davetimiz olabilir"

2024-07-05 16:47 - Ulusal

ANADOLU'DA MUHTEŞEM BİR RÜYA: BALLICA

2024-07-08 11:14 - Gezi

MUĞLA ORTACA'DA KENT KONSEYİ YÜRÜTME KURULU SEÇİLDİ

2024-07-04 12:42 - Gündem

MUĞLA’NIN DİREKSİYONU TOPUKLU EFELER’E EMANET

2024-07-05 10:55 - Gündem

Marmaris’te yanan alanlar yeşeriyor

2024-07-09 12:55 - ÇEVRE

CHP’Lİ BELEDİYE SATMAK İSTİYOR, CUMHUR İTTİFAKI KARŞI ÇIKIYOR

2024-07-04 12:24 - Marmaris

İlgili Haberler

İstanbul yeni yıla karla girdi, yollar beyaza büründü

02:18 - Gündem

Elazığ protokolü, görevi başındaki güvenlik güçleriyle bir araya geldi

01:39 - Gündem

Muş’ta kepçe operatörü çocuklar arasında yürekleri ısıtan diyalog

01:21 - Gündem

Van’da 341 yerleşim yerinin yolu kapandı

00:53 - Gündem

Darende Belediyesi’nin kar mesaisi sürüyor

00:35 - Gündem

Günün Manşetleri

Genel Müdür Abdulkadir Çay’dan yeni yıl mesajı

14:23 - Gündem

Yatağanlı hayırseverden Filistin’e bağış

09:41 - Genel

Bodrum’da maddi hasarlı kazanın kavgası büyük oldu

20:10 - Asayiş

Dalaman’da Doğalgaz İçin 2026 Hazırlıkları Başladı

14:50 - Genel

Kar yağışı durdu, esnafın mücadelesi başladı

13:27 - İnsan