?>

Aydın’da pekmez yapım sezonu başladı

Aydın’da incir hasat sezonunu tamamlayan çiftçiler bağ bozumuna başladı. Tamamen organik olarak aydın dağlarında yetişen üzümler, geleneksel yöntemlerle sıkılıp kaynatılarak pekmeze dönüştürülüyor.

Kültür Sanat - 2 ay önce

Aydın’da incir hasat sezonunu tamamlayan çiftçiler bağ bozumuna başladı. Tamamen organik olarak Aydın dağlarında yetişen üzümler, geleneksel yöntemlerle sıkılıp kaynatılarak pekmeze dönüştürülüyor. Besin değeri yüksek olmasına rağmen özellikle soğuk kış günlerinde şifa niyetine tüketilen pekmezin kilosunun 500 TL olduğu belirtildi.

Çay dışında tüm tarımsal ürünlerin üretildiği Aydın’da yılın 12 ayı tarımsal faaliyetler devam ediyor. Yaklaşık 2 aydır incir hasadı ile uğraşan Aydınlı çiftçiler şimdi de üzümleri toplayarak pekmez yapımına başladı. Bu yıl etkili olan kuraklık nedeniyle üzüm rekoltesinin az olduğunu belirten çiftçiler, rekoltenin geçen yıllara oranla düşük olduğunu belirttiler.

Bir gün önceden asmalardan toplanan üzümler suyu sıkılarak şıra elde ediliyor. Daha sonra bakır kazanların içinde usulüne uygun olarak kaynatılan üzüm suyundan pekmez elde ediliyor. Pekmez yapımının oldukça zor bir uğraş olduğunu ve bu işi geleneksel yöntemlerle sürdürdüklerini belirten Ömer Elbey, "Aydın ili sıcak bir şehir olduğu için üzümlerin tat oranı oldukça yüksektir. Ve pekmez için de elverişlidir. Üzümün suyu sıkılarak elde edilen şıralar kaynatılarak pekmeze dönüştürülür. Kaynama sürecinde üstte biriken tortular dikkatlice alınarak pekmezin berraklaşması sağlanır" diyerek hem pekmez yaptıklarını hem de unutulmaya yüz tutan bir kültürü devam ettirdiklerini belirtti.

Geleneksel pekmez yapımının, sabır ve emek isteyen bir uğraş olduğunu belirten Elbey, "Pekmezi atalarımız nasıl yaptıysa biz de aynı yöntemlerle sürdürüyoruz. Pekmez yapımının püf noktası, şırayı yavaş yavaş kaynatmak" diye konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Marmaris’te Engelliler için farkındalık yürüyüşü düzenlendi

2025-09-10 11:54 - Marmaris

Marmaris'teki Silahlı Kavga Cinayetle Sonuçlandı

2025-09-09 12:00 - Marmaris

Çivril Uluslararası Elma Festivalinde Merve Özbey rüzgarı esti

2025-09-13 16:55 - Magazin

Çivril Elma Festivalinde Cem Adrian unutulmaz gece yaşattı

2025-09-15 13:23 - Magazin

Marmaris'te Lojmanda Şüpheli Ölüm

2025-09-11 09:52 - Asayiş

GEZİCİ DA(YA)NIŞMA OTOBÜSÜ İLE HİZMET AYAĞINIZA GELİYOR

2025-09-10 16:01 - Ulaşım

Ula Kırsalına 17.5 Milyon TL'lik Yol Yatırımı

2025-09-09 14:17 - Ulaşım

Çivril’de festival coşkusu Haluk Levent ile doğruya ulaştı

2025-09-14 08:16 - Magazin

Sena Şener, 27. Çivril Elma Festivalinde unutulmaz bir gece yaşattı

2025-09-12 13:20 - Magazin

KİLİS'TEN MARMARİS'E UZANAN YAZARLIK HİKAYESİ

2025-09-11 13:35 - Marmaris

İlgili Haberler

Milli Mücadele Müzesi Gaziantep tarihini anlatıyor

15:31 - Kültür Sanat

Miraç Çağrı Aktaş Mardian MALL’da okurlarıyla buluştu

15:19 - Kültür Sanat

Malatya Anadolu Kitap ve Kültür Fuarı’na yoğun ilgi

14:55 - Kültür Sanat

’Edremit Tatlıları’ etkinliği büyük ilgi gördü

14:43 - Kültür Sanat

14 ülkeden 54 yazar ve şair Türkçe Sokağı’nda buluştu

14:48 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Bir ayağınızın numarası diğerinden büyükse dikkat

15:17 - Sağlık

Kanserde erken teşhis hayat kurtarıyor

14:44 - Sağlık

Fenerbahçe’den, Beşiktaş maçına gidecek taraftarlara bilgilendirme mesajı

14:38 - Spor

30 metrelik kuyuya düşen işçinin ölümünde yeni gelişme

14:21 - Asayiş

Asansör bakımı için gitmişti, halatla makaranın arasına ayağını sıkıştırdı

14:15 - Genel