?>

Aydın-Denizli Otoyol inşaatında çalışan işçilerin hak arayışı devam ediyor

Aydın çalışma ve iş kurumu il müdürlüğü’nün aydın-denizli otoyolu’nda çalışan işçilerin fernas inşaat a. ş. ?le ilgili olarak ücretlerinin ödenmemesi şikayeti üzerine yapılan teftişe ilişkin raporlama çalışması tamamlandı.

Genel - 1 yıl önce

Aydın-Denizli Otoyolu’nda çalışan işçilerin Fernas İnşaat A.Ş. ile ilgili olarak ücretlerinin ödenmemesi şikayeti üzerine Aydın Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’nce yapılan teftişe ilişkin raporlama çalışması tamamlandı. Fazla çalışma ücretleriyle genel tatil ücretlerinin ödenmediği tarihlerin ayrıntılarıyla listelendiği rapor ayrıca işçilerle de paylaşıldı. Firmanın insan kaynakları biriminin raporun geçersiz olduğunu söylediğini aktaran işçiler, kendilerine ayrıca kodlu işten çıkış tehdidinde bulunulduğunu savunarak sergilenen tutuma tepki gösterdi.

Aydın-Denizli Otoyolu’nda çalışan ve geçtiğimiz aylarda da maaşlarını alamamaları nedeniyle eylem yapan işçilerin, yüklenici firma Fernas İnşaat A.Ş. ile ilgili CİMER şikayeti sonrasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İzmir Rehberlik ve Teftiş Grup Başkanlığı müfettişlerinin yaptığı teftişe ilişkin raporun detayları belli oldu. Aydın Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Rahmi Terzi’nin imzasıyla 17 Eylül’de işçilere de bildirilen raporda, 1 Kasım 2022 ve 30 Nisan 2024 tarihleri arasında ödenmeyen fazla çalışma ücretiyle genel tatil ücretlerinin tutarlarına yer verildi. Firmanın insan kaynakları biriminin işçilere raporun geçersiz olduğunu belirterek, ‘Gidin mahkemeye! Mahkemelerde sürünün’ şeklinde söylemlerde bulunduğu belirtildi. Firmanın tutumuna tepki gösteren işçiler, raporun dikkate alınarak haklarının ödenmesini isterken, yaptıkları açıklamada yaşanan süreci özetlediler. “Ücretlerin ödenmeyeceği bildirildi”

Haklarının ödenmesini isteyen işçiler tarafından yapılan açıklamada, “Aydın-Denizli Otoyolu’nun inşa işini üstlenen Fernas İnşaat AŞ’nin şantiyesinde çalışıyoruz. Yaklaşık 2 bin kişi proje başlangıcından beri insanüstü şartlarda çalışıyoruz. Sabah 07.00 ila akşam 18.00 saatleri arasında 1 saat yemek molası olacak şekilde günde 10 saat çalışıyoruz. İki haftada 1 gün (pazar) olacak şekilde tatil yapıyoruz. Resmi tatile denk gelen günlerde mecburen çalışıyoruz ve bu durum +1 gün izin hakkı olarak ekleniyor. Sabah 07.00 akşam 18.00 saatleri arasında çalışıp mesai yapmayan personele maaş ödemesi ‘maaş+fazla mesai ücreti’ adı altında ödenmektedir. Bu insanüstü çalışma saatlerini CİMER’e şikayet ettik. Nitekim Çalışma Bakanlığı İzmir Rehberlik ve Teftiş Grup Başkanlığı’ndan müfettişler iş yerini teftiş etti. Müfettişlerin hazırladığı rapor sonuçları elimize ulaştı. Fakat insan kaynakları birimi raporun geçersiz olduğunu, kendilerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından tebligatta bulunulmadığını ve bu ücretlerin ödenmeyeceğini bildirdi. Bir de suçlarını bastırmak için ‘Gidin mahkemeye! Mahkemelerde sürünün’ diyorlar. Kodlu işten çıkış tehdidinde bulundular” ifadelerine yer verdiler. Ekmek parası için mücadele ettiklerini belirterek yetkililerden destek isteyen çalışanlar, mağduriyetlerinin giderilmesini ve bir an önce alacaklarının ödenmesini beklediklerini ifade ettiler.

Bu kararın emsal teşkil ettiğini ve Fernas’ta çalışan tüm işçilerin bu karar ile alacaklı olduklarının resmen ortaya çıktığını belirten Toplu İş Makinaları ve İş Kamyonları Operatörleri Sendikası Genel Başkanı Ahmet Sert, çalışanların haklarını korumak için hukuk mücadelelerinin devam edeceğini açıkladı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

CHP’li meclis üyesinin alkollü mekanında hesap kavgası

2024-09-25 10:46 - Asayiş

MUĞLALI KADINLAR ERKEKLERDEN DAHA UZUN ÖMÜRLÜ

2024-09-20 14:46 - Yaşam

Jandarma; tarım işçileri, yaşlı ve engelli vatandaşları ziyaret etti

2024-09-20 10:29 - İnsan

Adana’da “Süper Hücre” bugün de etkili olacak

2024-09-22 09:23 - Gündem

PROF. ERCAN: BİNALARA DEPREME DAYANIKLILIK RAPORU ŞART

2024-09-23 12:38 - Yaşam

Sosyal medya fenomeni Kübra Aykut’un ölmeden önce evini temizlediği görüntüler ortaya çıktı

2024-09-24 03:05 - Asayiş

Adana Havalimanı’nda TEKNOFEST hazırlıkları sürüyor

2024-09-21 15:47 - Teknoloji

Haluk Canatar, Yüzme Federasyonu Başkanlığı’na adaylığını açıkladı

2024-09-18 17:48 - Spor

“Vekil” sucuk yerken “Asıl” 120 liraya kemik bile alamıyor

2024-09-24 13:06 - Gündem

BÜYÜKŞEHİR VE DALAMAN BELEDİYESİNDEN BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

2024-09-21 17:10 - Gündem

İlgili Haberler

Kütüphanem Kocaeli, 1 yılda 478 bin kişiyi ağırladı

10:24 - Genel

Bursa yeni yılın ilk günü beyazlara büründü...İşe ATV araçları ile gittiler

10:11 - Genel

Fransa’da yeni yıl üst düzey güvenlik önlemleri altında kutlandı

10:04 - Genel

2025’te 3 bin talep başarıyla yerine getirildi

10:16 - Genel

Kaymakam İlhan yeni yılda kolluk kuvvetleri ile bir araya geldi

10:14 - Genel

Günün Manşetleri

Genel Müdür Abdulkadir Çay’dan yeni yıl mesajı

14:23 - Gündem

Yatağanlı hayırseverden Filistin’e bağış

09:41 - Genel

Bodrum’da maddi hasarlı kazanın kavgası büyük oldu

20:10 - Asayiş

Dalaman’da Doğalgaz İçin 2026 Hazırlıkları Başladı

14:50 - Genel

Kar yağışı durdu, esnafın mücadelesi başladı

13:27 - İnsan