?>

Bakan Bolat: "Nisanda Cumhuriyet tarihimizin en yüksek ikinci aylık mal ihracatına ulaştık"

BAKAN BOLAT, NİSAN AYI DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİNE İLİŞKİN PAYLAŞIMDA BULUNDU

Ekonomi - 2 ay önce

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Yılın tüm aylarıyla değerlendirildiğinde nisanda Cumhuriyet tarihimizin en yüksek ikinci aylık mal ihracatına ulaştığımız anlamına gelmektedir. Nisanda kaydedilen 4,6 milyar dolarlık artış, ihracatta yıldan yıla değişimde son 53 ayın en yüksek değeri olmuştur" dedi.

Bakan Bolat, nisan ayı dış ticaret istatistiklerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İhracatın nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 22,3 artışla 25 milyar 408 milyon dolara çıktığını belirten Bolat, ocak-nisan döneminde ise yüzde 3 yükselişle 88 milyar 665 milyon dolar olduğunu aktardı. İhracatın nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 22,3 artışla 25 milyar 408 milyon dolara çıktığını belirten Bolat, ocak-nisan döneminde ise yüzde 3 yükselişle 88 milyar 665 milyon dolar olduğunu ifade etti. Tüm zamanların en yüksek nisan ayı ihracatının kaydedildiğine dikkati çeken Bolat, "Yılın tüm aylarıyla değerlendirildiğinde nisanda Cumhuriyet tarihimizin en yüksek ikinci aylık mal ihracatına ulaştığımız anlamına gelmektedir. Nisanda kaydedilen 4,6 milyar dolarlık artış, ihracatta yıldan yıla değişimde son 53 ayın en yüksek değeri olmuştur. Bu artışta her ne kadar parite ve takvim etkisini görüyorsak da bu etkilerden de arındırıldığında bölgemizin içinden geçtiği savaş ortamına rağmen ihracatta artış ivmesi dikkat çekmektedir" dedi.

Mayısta takvimin olumsuz etkisiyle ihracatta düşüş izlenecekken bunun da haziranda telafi edileceğini öngördüklerine değinen Bolat, bu ay Kurban Bayramı, 1 ve 19 Mayıs resmi tatillerinin hafta içine denk gelmesi nedeniyle ihracatta gerileme yaşanmasının beklendiğini belirtti. Bakan Bolat, nisanda yıllıklandırılmış ihracatın geçen yıla göre yüzde 4,2 artışla 275,8 milyar dolara ulaştığını, bu rakamın Nisan 2025’te 264,8 milyar dolar olduğunu ifade etti. Bu nisan itibarıyla son 12 ayda mal ihracatının 11 milyar dolar yükselişle 275,8 milyar dolar olduğunu belirten Bolat, "Küresel ekonomide devam eden jeopolitik gerginlikler, ağırlaşan rekabet koşulları, korumacılık ve zayıf dış talebe rağmen ihracatımızda dirençli bir görünüm öne çıkmaktadır. Önümüzdeki dönemde Orta Vadeli Program (OVP) hedefi olan 282 milyar doları aşmak üzere çalışmalarımıza tüm gücümüzle devam edeceğiz" dedi.

ABD-İsrail-İran arasındaki savaşın başlamasıyla martta Körfez ülkeleri ile ticarette düşüş yaşandığını söyleyen Bolat, bölgeye ihracatın aylık yüzde 29,5, yıllık ise yüzde 32,5 azaldığını kaydetti. Nisanda bölgeye yapılan ihracatta aylık bazda toparlanma kaydedildiğine dikkati çeken Bolat, Körfez ülkelerine ihracatın nisanda bir önceki aya göre yüzde 55,2 artışla 2,3 milyar dolar olarak gerçekleştiğini bildirdi. "Dış ticaret açığımız nisan ayında yüzde 29,8 oranında azalarak 8,5 milyar dolar olarak gerçekleşti"

Nisan ayında ithalatın bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,1 artarak 33 milyar 909 milyon dolar olduğunu da söyleyen Bolat, mal ithalatında nisan ayında net artışın 1 milyar dolar olduğunu kaydetti. Bolat, yine ocak-nisan döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre ithalatın yüzde 4,3 artışla 125 milyar 803 milyon dolar olduğunu ifade ederek, nisan ayında yıllıklandırılmış ithalatın bir önceki yılın aynı ayına göre 19 milyar dolar artarak, 370,5 milyar dolar olarak gerçekleştiğinin altını çizdi. Bolat, sözlerine şöyle devam etti:

"Dış ticaret açığımız 2026 Nisan ayında yüzde 29,8 oranında azalarak, 8,5 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. 2026 yılı Ocak-Nisan döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre dış ticaret açığı yüzde 7,3 artışla 37 milyar 137 milyon dolar olmuştur. Yıllıklandırılmış dış ticaret açığımız, geçen yılın aynı ayına göre 8 milyar dolar artarak 94,7 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir."

Nisan ayında ithalatın bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,1 artarak 33 milyar 909 milyon dolar olduğunu kaydeden Bolat, "Mal ithalatında nisan ayında net artış 1 milyar dolar olmuştur. 2026 yılı Ocak-Nisan döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre ithalatımız yüzde 4,3 artışla 125 milyar 803 milyon dolar olmuştur. 2026 Nisan ayında yıllıklandırılmış ithalatımız, bir önceki yılın aynı ayına göre 19 milyar dolar artarak 370,5 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Dış ticaret açığımız 2026 Nisan ayında yüzde 29,8 oranında azalarak 8,5 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. 2026 yılı Ocak-Nisan döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre dış ticaret açığı yüzde 7,3 artışla 37 milyar 137 milyon dolar olmuştur. Yıllıklandırılmış dış ticaret açığımız, geçen yılın aynı ayına göre 8 milyar dolar artarak 94,7 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir" dedi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Mersin Valiliği’nden kanlı saldırı açıklaması

2026-05-19 01:59 - Asayiş

Muğla’da 19 Mayıs coşkusu Büyükşehir etkinlikleriyle yaşanacak

2026-05-18 20:16 - Kültür Sanat

Marmaris’te çocuklara portatif havuz sevinci 

2026-05-19 17:04 - Marmaris

Hayvan Sevgi Bahçesi Kalıcı Çözüm Bekliyor

2026-05-16 12:57 - Marmaris

19 MAYIS COŞKUSU GENÇLERLE YAŞANACAK

2026-05-18 09:00 - Resmi İlanlar

Elazığ’da özel sağlık kuruluşlarına yönelik operasyonda hastane sahibi gözaltına alındı

2026-05-18 22:34 - Asayiş

Aksaz’da temsili askerlik töreni duygusal anlara sahne oldu

2026-05-15 20:21 - Marmaris

MUĞLA'DA DALTONLAR ÇETESİNE JANDARMA'DAN DEV OPERASYON

2026-05-16 11:08 - Asayiş

Karaman’da "Dilimizin Renkleri" konseri

2026-05-16 10:26 - Magazin

Samsun’da 19 Mayıs’ta Buray coşkusu

2026-05-19 23:37 - Magazin

İlgili Haberler

ATSO Başkan Adayı Hatice Öz: "Antalya hak ettiği yerde değil"

21:40 - Ekonomi

Kütahya’da "Yeşil Vatan" 7/24 koruma altında

18:08 - Ekonomi

Sakarya’da fındık işçilerinin 2026 yılı yevmiyesi belli oldu

17:09 - Ekonomi

Fındık üreticileri hasat hazırlığına başladı: "Rekolte düştü"

16:52 - Ekonomi

Alanya keçiboynuzu Antalya’yı temsil edecek

16:50 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Kayıp şahıs ormanda yaralı halde bulundu

17:34 - Asayiş

Yük asansörü minibüsün üzerine devrildi

17:26 - Asayiş

Şüpheli şahısların üzerindn uyuşturucu ve silah çıktı

17:09 - Asayiş

Kafası kapıya sıkışan 4 yaşındaki çocuğun imdadına itfaiye yetişti

16:54 - Asayiş

YKS birincilerinden Tuğsem Bahar başarısının sırrını anlattı

16:50 - Eğitim