?>

Bakan Göktaş: "15 yaş altı sosyal medya düzenlemesini, sadece teknik bir denetim meselesi olarak görmüyoruz"

AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANI MAHİNUR ÖZDEMİR GÖKTAŞ, DİJİTAL ÇAĞIN İMKÂNLARINI DOĞRU KULLANMAK KADAR, ÇOCUKLARI VE GENÇLERİ DİJİTAL DÜNYANIN RİSKLERİNE KARŞI KORUMANIN HERKESİN ORTAK SORUMLULUĞU OLDUĞU VURGULANARAK, "BU NEDENLE 15 YAŞ ALTI SOSYAL MEDYA DÜZENLEMESİNİ, SADECE TEKNİK BİR DENETİM MESELESİ OLARAK GÖRMÜYORUZ. BUNU, ÇOCUKLARIMIZIN ZİHNİNİ, PSİKOLOJİSİNİ VE GELİŞİMİNİ KORUYAN BİR TOPLUM MESELESİ OLARAK ELE ALIYORUZ. SOSYAL MEDYA PLATFORMLARI DA ARTIK BU KONUDA DAHA FAZLA SORUMLULUK ÜSTLENMELİDİR" DEDİ.

Genel - 5 ay önce

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, dijital çağın imkânlarını doğru kullanmak kadar, çocukları ve gençleri dijital dünyanın risklerine karşı korumanın herkesin ortak sorumluluğu olduğunu vurgulayarak, "Bu nedenle 15 yaş altı sosyal medya düzenlemesini, sadece teknik bir denetim meselesi olarak görmüyoruz. Bunu, çocuklarımızın zihnini, psikolojisini ve gelişimini koruyan bir toplum meselesi olarak ele alıyoruz. Sosyal medya platformları da artık bu konuda daha fazla sorumluluk üstlenmelidir" dedi.

Bakan Göktaş, Yeşilay Haftası etkinlikleri çerçevesinde Afyonkarahisar’da gerçekleştirilen programa katıldı. Programda konuşan Bakan Göktaş, bağımlılığın sadece bir alışkanlıktan ibaret olmadığını ifade etti. Bakan Göktaş, "Bu mesele, insanın iradesiyle, sağlığıyla, ailesiyle ve geleceğiyle doğrudan ilgilidir. Çünkü bağımlılık, bir anda ortaya çıkan bir sonuçtan ziyade, fark edilmediğinde derinleşen bir süreçtir. Başlangıcı çoğu zaman dikkat çekmez. Bir merak, özenme, yalnızlık anı ya da ait olma isteği şeklinde başlayan küçük bir adım, zamanla hayatı kuşatan bir tehdide dönüşür. Üstelik günümüzde bağımlılık, farklı biçimlerde karşımıza çıkmaktadır. Tütün, alkol ve madde bağımlılığı, bireyin beden sağlığını ve psikolojisini doğrudan tahrip eden başlıca tehditlerdir" diye konuştu. "Yeşilay’ın varlığı, toplumumuz için büyük bir güven kaynağıdır"

Bağımlılıkla her alanda mücadele ettiklerini vurgulayan Bakan Göktaş konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bunun yanı sıra teknoloji, ekran, oyun ve kumar bağımlılığı da özellikle gençlerimizin dikkatini, ilişkilerini ve hayatını olumsuz etkileyen yeni risk alanlarıdır. Bağımlılığın her türü, kişiye ve çevresine farklı biçimlerde zarar verir. Bu yüzden bağımlılıkla mücadele, esasında aileyi, toplumu ve yarınlarımızı koruma meselesidir. Bu noktada Yeşilay’ın varlığı, toplumumuz için büyük bir güven kaynağıdır. Biz de bakanlık olarak, bağımlılıkla mücadelede, özellikle aileyi merkeze alan güçlü sosyal destek mekanizmalarla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Eylem Planımız bu alandaki çalışmalarımıza yön veren temel politika çerçevelerinden biridir. Bu alanda, erken müdahale programlarını, aile odaklı sosyal uyum danışmanlığı hizmetini ve yerel iş birliklerini güçlendiriyoruz." "81 ilimizde 1 milyon 350 bin vatandaşımıza ulaştık"

Gündemdeki yerini koruyan sosyal medya yasasıyla ilgili de konuşan Bakan Göktaş "Sosyal Uyum Süreci Danışmanlığı modeliyle, 18 yaş üstü bağımlı bireylerin ailesiyle birlikte topluma güçlü bir şekilde katılmasını sağlıyoruz. Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitimleri ile toplumun farklı kesimlerine bağımlılık konusunda farkındalık kazandırıyoruz. Bu eğitimlerle bugüne kadar, 81 ilimizde 1 milyon 350 bin vatandaşımıza ulaştık. Aile Eğitim Programlarımızla yüz binlerce aileye bağımlılık riski, sağlıklı iletişim ve bilinçli medya kullanımı konularında eğitimler verdik. Dijital çağın imkânlarını doğru kullanmak kadar, çocukları ve gençleri dijital dünyanın risklerine karşı korumanın herkesin ortak sorumluluğudur. Bu nedenle 15 yaş altı sosyal medya düzenlemesini, sadece teknik bir denetim meselesi olarak görmüyoruz. Bunu, çocuklarımızın zihnini, psikolojisini ve gelişimini koruyan bir toplum meselesi olarak ele alıyoruz. Sosyal medya platformları da artık bu konuda daha fazla sorumluluk üstlenmelidir. Zararlı içeriklere, bağımlılığı besleyen kontrolsüz akışlara karşı daha güçlü bir koruma çerçevesi oluşturmak zorundayız. Sosyal medya platformları da artık bu konuda daha fazla sorumluluk üstlenmelidir. Yaşa uygun içerik denetimi, etkili bildirim mekanizmaları ve çocuk güvenliğini esas alan dijital tasarımlar bu sürecin ayrılmaz parçasıdır. Bunun yanı sıra oyun dünyasına yönelik yasakçı bir tutum içerisinde değiliz. Temel beklentimiz, karşımızda taleplerimizi iletebileceğimiz kurumsal bir muhatabın bulunmasıdır.Oyunlara dair yaklaşımımızın tek amacı çocuklarımızın güvenliğini sağlamaktır" ifadelerini kullandı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Üzerine ağaç devrilen oyuncu İbrahim Yıldız hayatını kaybetti

2026-02-28 02:12 - Asayiş

Kayıp Köpekler İçin Servet Değerinde Ödül

2026-02-27 13:05 - İnsan

Öneş Derici: "Muğla’nın Milli Parkları Ticarete Açılıyor"

2026-02-26 11:53 - ÇEVRE

Beyaz Saray, Trump’ın İran saldırılarını izlediği anlara dair fotoğrafları paylaştı

2026-03-01 00:16 - Siyaset

Muğla Kıyılarında Hukuk Zaferi

2026-02-25 16:36 - ÇEVRE

Marmaris Emlakçılar Derneği’nden “Sahte İlan Uyarısı “

2026-02-27 10:56 - Marmaris

Marmaris'te Dev Elektrik Kesintisi

2026-02-26 15:25 - Marmaris

Maarifin Kalbinde Ramazan Pidesi Atölyesi

2026-02-26 13:21 - Marmaris

Kurtların saldırısına uğrayan ve dağda mahsur kalan at kurtarıldı

2026-02-25 00:25 - Gündem

Marmaris 2026’da Etkinlikler Kenti Oluyor

2026-02-24 17:25 - Marmaris

İlgili Haberler

DMM’den "DOA Uygulamasında vatandaşlara ödenen iade tutarının düşürüldüğü" iddialarına yalanlama

22:43 - Genel

Park yeri savaşını bastonlu yaşlı kadın kazandı

22:29 - Genel

Yüreğir Belediye Başkan Vekili Boyraz: "Karara Bölge İdare Mahkemesi’nde itiraz edeceğiz"

22:08 - Genel

Vali Akbıyık: "Orman yangını için 417 personel ve 126 araçla mücadelemiz sürüyor"

22:03 - Genel

Hutbeyi en güzel okumak için yarıştılar

19:20 - Genel

Günün Manşetleri

7. kattan düşen halı kadının başına isabet etti

17:16 - Asayiş

Minibüs, iş yerine çarptıktan sonra boş arsaya uçtu

17:03 - Asayiş

UEFA’dan Kadir Sağlam’a görev

16:59 - Spor

Yaşlı çift alevlerin sardığı evden komşuların uyarısıyla çıktı

15:08 - Asayiş

34 yıldır su içemeyen yaşlı adam, 10 gündür yemek de yiyemiyor

15:07 - İnsan