?>

Bakan Kacır: "Kimya sektöründe 935 milyar liralık yatırımın önünü açtık"

SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANI MEHMET FATİH KACIR KONUŞMA YAPTI

Ekonomi - 2 ay önce

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, kimya sektöründe son 23 yılda 2 bin 552 teşvik belgesi düzenlediklerini belirterek, "935 milyar lira nitelikli yatırımın ve 80 binden fazla istihdamın önünü açtık" dedi.

Kocaeli’nin Dilovası ilçesindeki bir yapı kimyasalları üretim tesisi açılış töreninde konuşan Bakan Kacır, açılışı yapılan Tekno Yapı Kimyasalları’nın iştiraki Polimer Kimya yatırımının, kurgulanan destek mekanizmasının müteşebbislerin yatırım iştahını beslediğinin somut bir göstergesi olduğunu vurguladı. Tesisin 2,5 milyar liranın üzerinde yatırım büyüklüğüne sahip olduğunu ve 300 kişiye istihdam sağladığını belirten Kacır, "Uluslararası standartlara uygun olarak faaliyet gösteren Ar-Ge laboratuvarıyla da ülkemizin inovasyon ihraç eden ve teknolojik üstünlüğüyle öne çıkan bir aktör olması vizyonunu destekleyecek. Şunu da özellikle ifade etmek isterim ki; yapı kimyasalları sektörümüzde yazılan bu başarı hikayesi, kimya sanayimizin genel kapasitesinden ve birikiminden bağımsız değildir. Kimya sektörü; sanayimizin pek çok alanına girdi sağlayan, üretim zincirlerinin sürekliliğini temin eden ve yüksek katma değerli üretimin temelini oluşturan çatı sektörlerimizden biridir. Geçtiğimiz yıl 31,9 milyar dolarlık ihracat hacmine ulaşan sektörümüz, Türkiye’nin en fazla ihracat yapan ikinci sektörü olma niteliğini taşıyor. Kritik teknolojilerde tam bağımsızlık hedefimize ulaşmak ve üretim alt yapımızı daha da güçlendirmek adına kimya sektörümüzün üretim ve teknoloji yetkinliklerini geliştirmeyi stratejik öncelik olarak görüyoruz" dedi. "2 bin 552 teşvik belgesi düzenledik"

Yatırım teşvikleriyle sektöre büyük katkılar sunduklarını ifade eden Kacır, son 23 yılda 2 bin 552 teşvik belgesi düzenleyerek 80 binden fazla istihdamın önünü açtıklarını bildirdi. Kacır, "935 milyar lira nitelikli yatırımın ve 80 binden fazla istihdamın önünü açtık. Teknoloji Hamlesi Programımızla, kimya sektörümüzde toplam yatırım tutarı 18 milyar liraya ulaşan 29 projeye destek veriyoruz" diye konuştu. "Ülkemizin ihtiyaç duyduğu entegre kimya tesisi yatırımları hayat bulacak"

Sektörde "kümelenme" yaklaşımını son derece önemli gördüklerini, bu kapsamda aralarında GEBKİM’in de bulunduğu 4 Kimya İhtisas OSB kurduklarını aktaran Bakan Kacır, sözlerini şöyle tamamladı:

"Yerli hammadde ihtiyacımızı karşılamak, katma değeri yüksek, çevre dostu ve rekabetçi ürünler üretmek ve yenilikçi kimya teknolojilerinde öncü olmayı sağlamak adına büyük ölçekli ve entegre petrokimya yatırımları bir diğer önceliğimizdir. Ülkemizdeki 55 endüstri bölgesinin 5’ini kimya sektöründe hayata geçirilecek büyük ölçekli yatırımlar için tahsis ettik. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla, 29,3 milyon metrekare büyüklüğündeki Adana Ceyhan Kimya Endüstri Bölgesi’ni kurduk. Önümüzdeki dönemde burada sektörümüzün ve ülkemizin ihtiyaç duyduğu entegre kimya tesisi yatırımları hayat bulacak."

Programa Bakan Mehmet Fatih Kacır’ın yanı sıra Kocaeli Valisi İlhami Aktaş ve çok sayıda davetli katıldı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Manavgat’ta otomobiller çarpıştı: 1 yaralı

2026-04-01 10:28 - Asayiş

Uzm. Dr. Bekfilavioğlu mide ilacı kullanımına yönelik uyarılarda bulundu

2026-04-01 10:39 - Sağlık

Minikler kort tenisi müsabakaları sona erdi

2026-04-01 10:43 - Spor

Şanlıurfa’da silah kaçakçılığı operasyonunda 2 tutuklama

2026-04-01 10:28 - Asayiş

Bingöl’de uyuşturucuyla mücadele: 1 tutuklama

2026-04-01 10:34 - Asayiş

AOSB Futbol Turnuvası’nda ilk hafta tamamlandı

2026-04-01 10:17 - Spor

Bonnie Tyler ilk kez İstanbul’da

2026-04-01 16:36 - Magazin

Hair Fashion İstanbul saç tasarım dünyasını bir araya getirdi

2026-03-31 16:27 - Magazin

Türk Telekom 5G galasında yıldızlar geçidi

2026-03-31 14:16 - Magazin

Aydın’da kadınlara ezber bozan eğitim

2026-03-29 14:58 - Magazin

İlgili Haberler

YEDAŞ’tan Kabadüz’ün enerji altyapısına 442 milyon TL’lik yatırım

11:00 - Ekonomi

Bodrum limanı deniz hudut kapısında 24 saat kesintisiz hizmet

11:07 - Ekonomi

TEK Enerji, Romanya enerji pazarındaki fırsatlara dikkat çekti

10:57 - Ekonomi

Yerel medyanın geleceği Denizli’de masaya yatırıldı

10:56 - Ekonomi

MediaMarkt’tan Dünya Kupası’na özel kampanya

10:46 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Daha önce 3 kez intihar girişiminde bulunan şahıs dördüncüde hayatını kaybetti

11:01 - Asayiş

Karın ağrısıyla hastaneye gitti, yumurtalığından damak dokusu çıktı

10:51 - Sağlık

İşçi servisleri çarpıştı; 10 yaralı

10:38 - Asayiş

Freni boşalan kamyonet tarım aracına çarptı: 1 yaralı

10:33 - Asayiş

Tartıştığı amcasını vurdu

10:30 - Asayiş