?>

Bakan Kurum, Mapa-Şamandıra Projesine ilişkin görüntüleri paylaştı

ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI, DÜNYADAKİ OKSİJENİN YÜZDE 70’İNİ ÜRETEN, DENİZLERDEKİ EN ÖNEMLİ OKSİJEN KAYNAĞI OLAN VE ‘DENİZLERİN ORMANLARI’ OLARAK BİLİNEN DENİZ ÇAYIRLARINI KORUMAK İÇİN 2024 YILINDA MAPA-ŞAMANDIRA PROJESİ İÇİN ALT YAPI ÇALIŞMALARINI BAŞLATTI.

Gündem - 2 ay önce

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, ‘Denizlerin ormanları’ olarak bilinen deniz çayırlarını korumak ve ekosistemin dengesini sağlamak için hayata geçirilen Mapa-Şamandıra Projesi’ni anlatan görüntüleri "Mavi mirasımızı koruyoruz. Mapa Şamandıra Sistemi sayesinde; deniz çayırları korunacak, kontrolsüz demirlemenin önüne geçilecek, deniz trafiği düzene girecek, deniz turizmi sürdürülebilir hale gelecek, hem deniz canlıları hem de insanlar için koyların daha adil ve dengeli kullanımı sağlanacak" mesajı ile paylaştı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, dünyadaki oksijenin yüzde 70’ini üreten, denizlerdeki en önemli oksijen kaynağı olan ve ‘Denizlerin ormanları’ olarak bilinen deniz çayırlarını korumak için 2024 yılında Mapa-Şamandıra Projesi için alt yapı çalışmalarını başlattı. Proje, pilot bölge olarak 90 bin 20 kilometrelik alanda Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi Göcek-Dalaman Koylarında uygulanacak. Bugüne kadar bu alandaki 17 koya, 926 deniz mapası ve 906 tonoz yerleştirildi. Mevcut haliyle 856 tekneye hizmet verecek kapsamlı bir deniz koruma ağı oluşturuldu. Bakan Kurum: "Koyların daha adil ve dengeli kullanımı sağlanacak"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, hazırlıkları tamamlanma aşamasına gelen Mapa-Şamandıra Projesi’ne ilişkin görüntülü paylaşım yaptı: Mavi mirasımızı koruyoruz. Mapa Şamandıra Sistemi sayesinde; deniz çayırları korunacak, kontrolsüz demirlemenin önüne geçilecek, deniz trafiği düzene girecek, deniz turizmi sürdürülebilir hale gelecek, hem deniz canlıları hem de insanlar için koyların daha adil ve dengeli kullanımı sağlanacak. "Kontrolsüz tekne bağlama alışkanlıkları sona erecek"

Proje ile koylarda rastgele demir atılmasının önüne geçilerek, deniz tabanında oluşan fiziksel tahribat engellenecek. Deniz çayırları ve hassas denizel habitatlar etkin biçimde korunarak ekosistem dengesinin sürekliliği sağlanacak. Deniz suyu kalitesinin bozulmasına yol açabilecek tüm faaliyetler, önleyici yaklaşımla kontrol altına alınacak. Su altına bırakılan tonozlar ve koylara kurulan bu sistem sayesinde kıyılara zarar veren kontrolsüz tekne bağlama alışkanlıkları sona erecek. Koylardaki yoğun deniz trafiği düzenlenecek ve deniz turizmi daha sürdürülebilir bir hale gelecek. "Mobil eria uygulaması da hayata geçiriliyor"

Mapa-Şamandıra Projesi kapsamında https://deria.gov.tr adresli DERİA web mobil uygulamasının da alt yapısı tamamlanma aşamasına geldi. Test süreci devam eden uygulama sayesinde tekne sahipleri ve kullanıcılar, Göcek bölgesindeki tüm koyları harita tabanlı arayüz üzerinden görüntüleyebilecek. Uygun bağlama noktalarını incelemenin yanı sıra çevrimiçi olarak rezervasyon yapabilecek. Ayrıca kullanıcılar uygulama üzerinden oluşturulan QR kodu okutarak bağlama işlemini kendi başlarına da hızlı ve kontrollü biçimde tamamlayabilecek. Uygulama için şamandıralara QR işaretleme işlemleri devam ediyor.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Tatilcilere ormancılardan ‘Yangın’ uyarısı

2026-05-26 12:15 - Gündem

Çorum’da iki otomobil çarpıştı: 1’i ağır 7 yaralı

2026-05-31 00:43 - Asayiş

Çorum’da uyuşturucu operasyonu: Kaçmaya çalışırken yakalandılar

2026-05-27 00:13 - Asayiş

Arazi anlaşmazlığı cinayetine 3 tutuklama

2026-05-29 00:08 - Asayiş

Denizli’de Türk-Kore esintili görkemli düğün

2026-05-25 12:03 - Magazin

Bayram Tatilinde Marmaris ve Datça’ya araç akını

2026-05-26 15:57 - Turizm

Ferhat Göçer Manisa’yı coşturdu

2026-05-31 14:18 - Magazin

Kanye West İstanbul’da

2026-05-28 20:02 - Magazin

Kanye West’in İstanbul konserine ünlü isimlerden yoğun ilgi

2026-05-30 21:33 - Magazin

Didim’de bayram boyunca veteriner denetimleri sürecek

2026-05-26 16:24 - Gündem

İlgili Haberler

Mersin Silifke’de su sıkıntısı: Bidonlarla su taşıyan köylüler destek istedi

19:13 - Gündem

Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nde deprem sonrası büyük dönüşüm

17:45 - Gündem

Bakan Kurum: "Bugüne kadar 81 ilimizde 7 milyona yakın vatandaşımızı sosyal konutlarla afetlere karşı sağlam konutlarına kavuşturduk"

17:31 - Gündem

Yaralı leylek koruma altına alındı

17:08 - Gündem

Büyükşehir, Orhanlı-Çiftlikköy arasındaki yolu iyileştirdi

16:44 - Gündem

Günün Manşetleri

Mason Greenwood, Fenerbahçe’de ilk antrenmanına çıktı

15:01 - Spor

Yaşlı çifte ait evden kamyon dolusu çöp çıkartıldı

14:41 - Asayiş

Kavurucu sıcaktan soluğu süs havuzunda aldılar

13:58 - İnsan

Kontrolden çıkan otomobil 5 metrelik yükseklikten uçtu

13:53 - Asayiş

Devrilen motosikletin sürücüsü yaralandı

13:50 - Asayiş