?>

Bakan Tunç: “Türk dünyasında yapılan bir noterlik işleminin katılımcı ülkeler arasında denkliğini sağlayacağız”

Adalet bakanı yılmaz tunç, “2023 yılının ekim ayında ülkemizin ev sahipliğinde; türk dünyası noterler birliğinin kurulması hakkındaki mutabakat zaptını imzaladık. Bu iş birliğiyle noterlik konusunda karşılıklı mesleki iş birliği, bilgi ve tecrübe paylaşımını en üst seviyeye taşıyacağız. Böylece; türk dünyasında yapılan bir noterlik işleminin, katılımcı ülkeler arasında denkliğini sağlayacağız” dedi.

Siyaset - 6 ay önce

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “2023 yılının Ekim ayında ülkemizin ev sahipliğinde Türk Dünyası Noterler Birliğinin Kurulması Hakkındaki Mutabakat Zaptı’nı imzaladık. Bu iş birliğiyle noterlik konusunda karşılıklı mesleki iş birliği, bilgi ve tecrübe paylaşımını en üst seviyeye taşıyacağız. Böylece Türk dünyasında yapılan bir noterlik işleminin katılımcı ülkeler arasında denkliğini sağlayacağız” dedi.

Adalet Bakanı Tunç, Arabulucular Birliği tarafından düzenlenen Uluslararası 1. Arabuluculuk Şurası’na katıldı. Konuşmasında Türk Devletleri Teşkilatı’nın Türk dili konuşan ülkeler arasındaki ilişkileri geliştirmek amacıyla 32 yıl önce Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleşen zirve ile temellerinin atıldığını belirten Bakan Tunç, “2009’da Nahçıvan Anlaşması ile sonrasında 2010’da İstanbul’da yapılan konsey toplantısıyla ve İstanbul cephesiyle Türk Devletleri Teşkilatı adını alarak Türk devletleri; kurumsallaşma yolunda, teşkilat olma yolunda çok önemli bir başlangıç yaptılar. Bu birliktelikle ortak dil, kültür ve tarihe dayalı beşeri ilişkilerimizin de artmasını, birlik ve beraberliğimizin daha da güçlenmesini hedefledik. Bu amaçla adaletten eğitime, sağlıktan kültüre, ekonomiden enerjiye kadar birçok alanda ortak çalışmalar yürütüyoruz” diye konuştu. “Hepimizin ortak bir vizyonu olmalıdır”

Arabuluculuk mekanizmasının ticari ilişkilerde bir istikrar aracı olarak benimsenmesi gerektiğini vurgulayan Tunç, “Ülkelerimiz arasındaki ekonomik dayanışmayı güçlendirecek, Türk dünyasının ekonomik bağlarını daha sağlam bir zemine oturtacaktır. Bu faydalarını dikkate aldığımızda Türk dünyasının arabuluculuk alanında uluslararası bir merkez haline gelmesi hedefi hepimizin ortak bir vizyonu olmalıdır. Böylece bölgemizde ve dünyada barışa hizmet eden bu yöntemi geliştirmek, ülkelerimizin kültürel ve toplumsal bir başarı hikâyesi olarak uluslararası arenada örnek gösterilmesine imkan sağlayacaktır. Bu doğrultuda, arabuluculuk alanında ortak stratejiler belirlemenin ve bölgesel iş birliklerini artırmanın, Türk dünyasının küresel liderliğini pekiştirecek önemli adımlardan biri olacağına yürekten inanıyorum” ifadelerini kullandı. “Türk dünyasında yapılan bir noterlik işleminin katılımcı ülkeler arasında denkliğini sağlayacağız”

Teşkilata üye devletler arasında siyasi, kültürel, ekonomik, ticari ve askeri alanların yanında adalet ve yargı konularındaki iş birliğinin daha da derinleştirilmesine ve geliştirilmesine önem verdiklerini açıklayan Tunç, şöyle konuştu:

“2021 yılında İstanbul’da Türk devletlerinin bağımsızlığının 30. yıldönümünün kutlandığı 8. Zirve’de Türk Dünyası 2040 Vizyon Belgesi’ni her birlikte kabul etmiştik. Türk Devletleri Teşkilatı’nın geleceğe daha emin adımlarla yürümesini sağlayacak bu vizyon belgesinde adalet alanındaki iş birliğinin daha ileri noktalara taşınmasını açıkça taahhüt etmiştik. İşte bu hedef doğrultusunda son on yılda Türk Devletleri Teşkilatı bünyesinde yüksek yargı kurullarına, yüksek mahkemelere, başsavcılara, adalet akademilerine, avukatlara ve noterlere ilişkin iş birliğimizi artıracak önemli toplantılar ve çalışmalar yaptık. Bu kapsamda 2023 yılının Ekim ayında ülkemizin ev sahipliğinde Türk Dünyası Noterler Birliğinin Kurulması Hakkındaki Mutabakat Zaptı’nı imzaladık. Bu iş birliğiyle noterlik konusunda karşılıklı mesleki iş birliği, bilgi ve tecrübe paylaşımını en üst seviyeye taşıyacağız. Böylece Türk dünyasında yapılan bir noterlik işleminin katılımcı ülkeler arasında denkliğini sağlayacağız.”

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Van’da minibüsün ‘zula’ diye tabir edilen gizli bölmede 24 kilo metamfetamin ele geçirildi

2024-11-28 13:37 - Asayiş

Samsun’da 500 gram metamfetamin ele geçirildi

2024-11-29 12:09 - Asayiş

Narkotik dedektör köpeği Tony, araçtaki zulada eroin ve metamfetamin buldu

2024-11-22 13:43 - Asayiş

Serdivan’da internet artık Wi-Free

2024-11-23 10:35 - Genel

KEDİLERİN ANNESİ JEANNİE’DEN YARDIM ÇIĞLIĞI

2024-11-27 14:16 - İnsan

Judo gençler müsabakaları sona erdi

2024-11-26 19:14 - Spor

Yenişehir’e akıllı otopark ve öğrenci apartları müjdesi

2024-11-23 14:59 - Ekonomi

Aydem Perakende ve Gediz Perakende, iş ortaklarıyla İzmir’de bir araya geldi

2024-11-27 10:09 - Ekonomi

Vali Aksoy Öğretmenler Günü kutlama programına katıldı

2024-11-25 17:52 - İnsan

PAYLAŞILAMAYAN TENEKE TAVUĞUN EFSANE TADI

2024-11-22 13:43 - Gündem

İlgili Haberler

Romanya’da cumhurbaşkanlığı seçimini AB ve NATO yanlısı aday Nicusor Dan kazandı

01:44 - Siyaset

ABD’nin eski Başkanı Biden prostat kanserine yakalandı

23:34 - Siyaset

İran: "İran’da (uranyum) zenginleştirme, anlaşma sağlansa da sağlanmasa da devam edecek"

21:38 - Siyaset

Bakan Kacır: "Savunma sanayisinde dünyada yüzde 68’lik bir pazar payıyla dünya birincisi olmayı başardık"

20:42 - Siyaset

Portekiz’de halk son 3 yılda 3’üncü kez sandık başında

20:29 - Siyaset

Günün Manşetleri

Gebelik Zehirlenmesine Karşı Kritik Uyarılar

17:00 - Sağlık

Uzmanlardan Koroner Kalp Hastalığı Uyarısı

16:52 - Sağlık

sağanak yağış sele neden oldu

16:15 - Asayiş

Rus İHA'sı Sivilleri Hedef Aldı

16:01 - Dünya

İlk Tahliye Uçağı Trablus'tan İstanbul'a İndi

15:52 - Gündem