?>

BARÜ’den uluslararası dijital arkeoloji çalışmalarına destek

BARTIN ÜNİVERSİTESİ (BARÜ), AVRUPA BİRLİĞİ (AB) DESTEKLİ DİGİARCHEOSPACE PROJESİNİN BULGARİSTAN’DA DÜZENLENEN ULUSLARARASI ETKİNLİKLERİNDE DİJİTAL ARKEOLOJİ VE KÜLTÜREL MİRASIN KORUNMASINA YÖNELİK ÇALIŞMALARINI PAYLAŞTI.

Kültür Sanat - 2 saat önce

Bartın Üniversitesi (BARÜ), Avrupa Birliği (AB) destekli DigiArcheoSpace projesinin Bulgaristan’da düzenlenen uluslararası etkinliklerinde dijital arkeoloji ve kültürel mirasın korunmasına yönelik çalışmalarını paylaştı.

Bartın Üniversitesi (BARÜ), Avrupa Birliği (AB) tarafından desteklenen "Arkeolojide Kültürel Mirasın Belgelenmesi ve Sunumunda Modern Araçlar (DigiArcheoSpace)" projesi kapsamında yürüttüğü uluslararası çalışmalarına devam ediyor. Bu çerçevede Bulgaristan’da düzenlenen uluslararası konferans ve eğitim programlarında dijital arkeoloji ile kültürel mirasın korunmasına yönelik güncel araştırmalar, yöntemler ve uygulamalar ele alındı.

Dijital arkeoloji alanındaki çalışmalar uluslararası konferansta değerlendirildi

Etkinlikler kapsamında Sofya’da SCAS (Student Computer Art Society) ev sahipliğinde Bulgaristan, Türkiye, Kuzey Makedonya, Hırvatistan ve Romanya’dan araştırmacılar, eğitimciler ve sektör uzmanlarının katılımıyla "DigiArcheoSpace Uluslararası Konferansı" düzenlendi. Konferansta BARÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü’nden Doç. Dr. Lale Özdemir Şahin ile Doç. Dr. Ahmet Altay, "Buried Data: Rethinking Long-Term Preservation in Digital Archaeology" (Gömülü Veri: Dijital Arkeolojide Uzun Vadeli Korumayı Yeniden Düşünmek) başlıklı çalışmalarını katılımcılara anlattı. Dr. Öğr. Üyesi Hasan Öztürk ve Arş. Gör. Ceren Bilge Seferoğlu ise dijital arkeolojinin kütüphane ve bilgi bilimi literatüründeki yerini, konu modellemesi ve bibliyometrik analiz yöntemleriyle inceleyen araştırmalarını sundu.

Kültürel mirasın dijital belgelenmesine yönelik eğitimler düzenlendi

Proje kapsamında ayrıca Bulgaristan’ın Primorsko kentinde History Museum Primorsko ev sahipliğinde uluslararası bir eğitim kursu da gerçekleştirildi. Beş gün süren eğitimlerde Bizans Sigillografisi odaklı çevrim içi arkeoloji veri tabanları, arkeolojide modern kartografik yöntemler, seramik eserlerin analizi ve dijital restorasyonu ile RTI (Yansımalı Dönüşüm Görüntüleme) teknolojisi kullanılarak küçük nesnelerin üç boyutlu dijitalleştirilmesi gibi konular uygulamalı atölyeler aracılığıyla işlendi.

Arkeolojik verilerin dijital yönetiminde Tios Antik Kenti anlatıldı

Eğitim kursunda İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nden Prof. Dr. Şahin Yıldırım ve Dr. Öğr. Üyesi Ali Bora, "Database Applications and Archaeology: A Case Study from Tios" (Veri Tabanı Uygulamaları ve Arkeoloji: Tios’tan Bir Örnek Çalışma) başlıklı sunumlarıyla Tios Antik Kenti’nde yürütülen veri tabanı uygulamalarını anlattı. Teorik oturumların yanı sıra Begliktaş Arkeolojik Alanı’na gerçekleştirilen teknik gezi de katılımcılara saha deneyimi kazandırdı.

DigiArcheoSpace projesi farklı ülkelerden araştırmacıları, eğitimcileri ve sektör temsilcilerini bir araya getirerek kültürel mirasın korunmasında dijital teknolojilerin sunduğu imkânların değerlendirilmesine, disiplinler arası iş birliklerinin geliştirilmesine ve uluslararası bilgi paylaşımının güçlendirilmesine katkı sunmaya devam ediyor.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Görkem Sevindik: "Her rolümün özellikle farklı olmasını tercih ediyorum"

2026-06-18 17:09 - Magazin

MİT, DEAŞ’ın medya sorumlusunu yakaladı

2026-06-17 10:54 - Asayiş

Öğretmenlerden Yeşilçam’ın unutulmaz film şarkıları

2026-06-17 09:52 - Magazin

ABD, Dünya Kupası’nda 2’de 2 yaptı

2026-06-20 00:06 - Spor

Caz beş gün boyunca Nilüfer’in dört bir yanında

2026-06-18 14:21 - Magazin

Marmaris’te sağanak sonrası kapsamlı temizlik çalışması

2026-06-20 12:25 - Marmaris

Bakan Gürlek: "Uyuşturucu madde kullanımı günümüzün en büyük sorunlarından biri"

2026-06-16 20:05 - Siyaset

ÜÇ ÇOCUK ANNESİ MANİSALI AZMİYLE ÖRNEK OLDU

2026-06-20 09:58 - İnsan

SAHİLE BETON DÖKÜMÜNE 150 BİN TL CEZA

2026-06-20 15:37 - Asayiş

Çorum’da kamyon ile traktör çarpıştı: 1 ölü, 2 yaralı

2026-06-18 01:10 - Asayiş

İlgili Haberler

Vezirköprü’de özel sergi

19:20 - Kültür Sanat

Binlerce yıllık kale duvarlarını spreyle boyadılar

16:57 - Kültür Sanat

Annesinden öğrendiği sanatı yaşatıyor

16:58 - Kültür Sanat

MalatyaPark AVM’de el emeği eserler görücüye çıktı

16:33 - Kültür Sanat

Osmanlı’dan günümüze ulaşan mukaddes emanetler Samsun’da ziyaretçilerini bekliyor

16:04 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Türkiye - ABD maçının hakemi açıklandı

16:09 - Spor

’Dur’ ihtarına uymadı, yaşanan kovalamacının ardından yakalandı

15:20 - Asayiş

Milli tenisçi Zeynep Sönmez, kariyer rekoru kırdı

14:46 - Spor

Muğla Teknopark’tan genç kaşiflere yarım milyon liralık destek

14:40 - Genel

MSKÜ Spor Bilimleri Fakültesi mezunlarını uğurladı

14:35 - Genel